Montessori večera: kako provesti mirno veče sa mališanima?

Večera sa malom decom ume biti haotična. Ili će vaše dete odbijati da sedi na stolici tokom čitavog obroka, ili će vam sedeti u krilu, ili će hteti da jede samo makarone sa sirom za doručak, ručak i večeru. No, budite bez brige. Postoje jednostavni načini da svoje dete naučite kako da se ponaša u vreme večere. Naši saveti u duhu Montessori metode pomoći će vam da se makar malo približite porodičnoj večeri o kakvoj ste sanjali.

Uključite decu u proces pripreme

Ukoliko svoje dete ukjučite u pripremu obroka, budite sigurni da će se dobro ponašati tokom jela. Mala deca žele da budu deo zajednice i žele da doprinesu drugim članovima porodice. Todleri naročito vole da pomažu, bez obzira na to kakav je posao u pitanju.

Pored toga, jedan od razloga zašto sa malom decom nastaju problemi u vreme obroka jeste to što su verovatno bili usred nečega drugog kada ste ih pozvali. Možda su slagali kockice ili nešto crtali, a to je njima jako bitno i shvataju to ozbiljno. Iz tog razloga, ukoliko ih uposlite tokom pripreme večere, oni će biti mentalno spremniji za zajednički obrok.

Evo nekoliko jednostavnih načina na koje vaši mališani mogu da vam pomognu u kuhinji:

  • Pravljenje salate: Ukoliko imate malog pomoćnika, pozovite ga da vam pomogne u pripremi salate. Svako dete može iscepkati listove travki ili zelenog povrća za salatu, a kada napune 3 ili 4 godine, mogu čak i da pomognu u seckanju povrća.
  • Postavljanje stola: Trudite se da dečje posuđe držite na što nižoj polici u kuhinji kako bi vaši mališani mogli da ih dohvate sami. Pokažite im kako da postave svoj pribor (možda će im trebati hoklica kako bi mogli da dohvate trpezarijski sto).
  • Sipanje vode: Koristeći mali bokal sa poklopcem, zamolite svog mališana da svakome naspe po čašu vode pre večere. Pokažite mu kako da pažljivo sipa vodu koristeći obe ručice. Nemojte ga grditi ukoliko se nešto prospe, ali mu pokažite kako da obriše sto krpom.
  • Cvetni aranžman: Uzmite malu vazu ili teglu, makaze koje su bezbedne za decu, i mali bokal sa vodom. Zajedno sa svojim mališanima uberite cveće ili ga kupite u cvećari. Pokažite im kako da skrate i poređaju cveće, a zatim ih zamolite da svoj aranžman stave na sto kako bi svi mogli da uživaju u lepom pogledu.

Držite se zadatih pravila

Ovo je možda najteži, ali ujedno i najvažniji deo obroka. Dok dođe vreme za večeru, svi su gladni i umorni i ponekad samo želite da sednete i jedete bez svađe i borbe. U tom duhu, što pre postavite pravila za vreme obroka, pre ćete se otarasiti takvih scena za vreme večere.

Sa svojim detetom sedite i postavite nekoliko pravila za jelo koja su jako bitna, a zatim ih zapišite. Na tom spisku se može naći sedenje za stolom dok se obrok ne završi, uzimanje od svega po malo, obavezno nošenje portikle, zabranjeno bacanje hrane na pod, kao i zabranjeno pričanje povišenim tonom. Pravila su na vama, ali najbitnije je da se vi i vaša deca dobro razumete. Ukoliko svoje dete uključite u smišljanje pravila, veće su šanse da će ih se pridržavati.

Pobrinite se da pravila budu razumna i usklađena sa uzrastom vašeg mališana. Dete od 3 godine će možda uspeti da sedi sve vreme dok večera, ali je malo verovatno da će sedeti i čekati da svi završe sa jelom.

Porodično diskutujte o pravilima pre svakog obroka dok ih ne utvrdite u potpunosti. Ukoliko vaše dete ne postupa po pravilima, podsetite ga. Na primer, ukoliko ustane od stola za vreme večere, pitajte ga da li je završio sa večerom ili se vama samo tako čini.

Ovo može delovati suviše strogo, ali ukoliko to ponovite samo nekoliko puta, vaša deca će razumeti da ste ozbiljni kada su pravila u pitanju i da ih se moraju pridržavati. Ukoliko se zaisa brinete da će vaše dete ostati gladno nakon večere, nakon sat vremena mu dajte nešto zdravo za grickanje.

Dobro pazite na pridržavanje pravila pošto će vas vaši najmlađi sigurno podsetiti ako ih vi prekršite!

Jedite rano

Poslednje pravilo je jednostavno, ali je jako važno! U mnogim porodicama vreme za večeru dolazi jako kasno kako bi svi stigli kući na vreme. Međutim, što je dete umornije, to će se manje pridržavati pravila.

Ukoliko se ponašanje vašeg mališana otima kontroli tokom večere, pomerite je tako da bude što ranije, čak u 5 popodne ukoliko je to moguće. Iako vi verovatno nećete biti gladni u to vreme, sedite sa svojim detetom i pojedite makar salatu. Vikendom se potrudite da svi budete tu u vreme večere.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja