Šta su to isparljiva organska jedinjenja?

Isparljiva organska jedinjenja (VOCs) mogu se naći u stotinama proizvoda, uključujući nameštaj, dušeke, automobilska sedišta i parfeme. Ali šta su zaista isparljiva organska jedinjenja i kako utiču na naše zdravlje?

Kako tvrdi Agencija za zaštitu životne sredine, isparljiva organska jedinjenja otpuštaju gasove iz određenih čvrstih i tečnih materija i time zagađuju vazduh i napolju, ali i u zatvorenom prostoru. Ona predstavljaju ogromnu listu hemikalija i isključena su iz većine proizvoda.

Gde ih najčešće možemo naći?

U boji, adhezivnim sredstvima, nameštaju, tepisima, kozmetičkim proizvodima, lakovima za nokte, kancelarijskom priboru, pesticidima, duvanu i sl.

Zašto su isparljiva organska jedinjenja opasna?

Isparljiva organska jedinjenja mogu izazvati kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme. Ukoliko ste im izloženi, iskusićete iritacije očiju, nosa i grla, zatim otežano disanje, glavobolju, umor, mučninu, vrtoglavicu i dermatološke probleme. Ukoliko su jako koncentrisana, ova jedinjenja mogu izazvati i probleme sa jetrom, bubrezima i centralnim nervnim sistemom.

Pored toga, dokazano je da su kancerogena i da izazivaju rak kod životinja i kod ljudi. Najčešća jedinjenja koja treba izbegavati su sledeća: aceton, etanol, formaldehid, butiraldehid i sl.

Kako ih izbeći?

Pravilo br. 1: Ako nešto miriše na hemikalije, verovatno sadrži opasna organska jedinjenja.

Pravilo br. 2: Ako ste u nedoumici, provetrite prostoriju za svaki slučaj!

Kako biste bili sigurni da se u vašem domu nalazi što je moguće manje toksičnih supstanci, napravili smo listu naših najbezbednijih proizvoda i uz njih vam dajemo savete kako da izbegnete VOCs!

Nameštaj

Kada kupujete nameštaj, pazite da ne sadrži formaldehid. On se često krije u adhezivnim sredstima koja se koriste za pravljenje nameštaja. Pored toga, pošto neki drveni proizvodi prirodno sadrže isparljiva organska jedinjenja, kada kupite komad nameštaja prvo ga ostavite napolju da „ispari“ pre nego što ga unesete u svoj dom. Isto važi i za farbanje i bojenje nameštaja.

Kako biste bili sigurni da su vaši mališani bezbedni, tu su Done by Deer komoda i krevetac. Materijal od koga su oni napravljeni savršeno je bezbedan i zdrav za okolinu, kao i za ljude.

Tepisi i podloge

Kako bi duže trajale, podloge koje se koriste za pod najčešće su pune hemikalija. Bebe i deca provode jako mnogo vremena blizu poda i na podu, tako da je najbolje da dobro pazite koje tepihe i podloge za igranje kupujete za vaše najmlađe.

Procedura provetravanja važi i za ovakve proizvode: kada ih unesete u sobu, otvorite sve prozore i uključite ventilatore na nekoliko sati.

Kozmetički proizvodi

Brojni kozmetički proizvodi i proizvodi za negu kože zahtevaju prezervaciju i uglavnom su parfimisani. Kada kupujete takve proizvode, uvek pročitajte listu sastojaka i zapamtite: manje je više.

Izbegavajte sastojke kao što su formaldehid i mineralna ulja, i ne kupujte proizvode koji su parfimisani. Oni uglavnom sadrže stotine hemikalija koje štetno utiču na vaše zdravlje. Najbolje je da koristite prirodnu i organsku kozmetiku, poput one koju možete naći u okviru brendova NiKEL Cosmetics i Meraki.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja