Idealna dečja soba: Kako je dizajnirati u skladu sa Montessori metodom?

Soba u kojoj vaši mališani borave ključna je za njihov rast i razvoj jer se tu nalazi najveći deo njihovih prvih iskustava. Imajući to u vidu, preporučujemo vam da dečju sobu dizajnirate prateći pravila koja nalaže Montessori metod kako bi vaše dete bilo srećno i zadovoljno u svom okruženju.

Marija Montesori (Maria Montessori) bila je italijanski pedagog i lekar, i tokom svog života osmislila je sopstveni metod odgajanja i obrazovanja dece. Ovaj metod podrazumeva da dete bude nezavisno, potpuno slobodno, i da odrasli moraju poštovati dečje okruženje.

Kako da vi sami kreirate Montessori dečju sobu? Evo najbitnijih faktora koje treba da imate na umu.

Vizuelna jednostavnost

Montessori prostor za bebu mora biti umirujuć. Najbolje je birati neutralne, pastelne boje i koristiti prirodne materijale kao što su drvo i tkanina. Idealno je i da bebina soba bude što bolje osvetljena, tj. da do nje dopire što više prirodne svetlosti.

U sobi vaših mališana treba da se nalaze i pažljivo odabrane slike ili posteri. Slike treba da budu specijalno osmišljene za decu i da podstiču njihovu maštu. U tom duhu i sa tim ciljem postoje naše tapete i posteri koji će učiniti da soba vašeg mališana postane pravi kreativni raj. Ne zaboravite da slike i postere okačite što niže, u visini glave vašeg deteta, kako bi ono moglo da ih primeti.

Zatim, jako je bitno da u dečjoj sobi ima što više praznog prostora i da ne bude pretrpana. Beba mora imati mesta da se kreće i da istražuje, i pored toga, sve što bi joj bespotrebno odvlačilo pažnju treba svesti na minimum.

Prostor za kretanje i igru

Svaka dečja soba mora imati prostor za igru. Međutim, Montessori soba izgleda malo drugačije od drugih. U njoj su police za igračke postavljene jako nisko. kako bi beba mogla da ih dohvati. Pored toga, Montessori sobe sadrže jako mali broj igračaka (najviše pet), kako vašem mališanu pažnja ne bi previše lutala.

Još jedan bitan detalj: svaka igračka mora imati svoje mesto kako bi vaše dete moglo lako da je pronađe. Ukoliko vidite da su detetu igračke dosadile ili da je spremno za nešto složenije, slobodno rotirajte postojeće igračke ili ih zamenite novim igračkama. Za vašu bebu je za početak najbolje da se igra plišanim i pamučnim igračkama.

Sledeća ključna stvar za prostor za igru jeste aktivna gimnastika koja takođe treba da bude u suptilnim bojama. Aktivne igračke postoje da bi stimulisale sva bebina čula, kao i da bi se ona navikla na razne materijale, oblike i boje. Ukoliko tražite malo prirodniji izgled bebinog kutka za igranje, bacite pogled na našu House of Elodie kolekciju.

Osmislite udoban kutak za spavanje

Kutak za spavanje je verovatno najkarakterističniji element Montessori sobe za decu. Umesto da kupite krevetac, Montessori metod preporučuje da dete spava na jednostavnom, niskom dušeku na podu. Ovako beba neće biti ograničena ogradicom i moći će da slobodno istražuje svoju sobu. Pored toga, ovakav krevet omogućuje malo većim bebama da same legnu u krevet i ustanu iz njega kad god požele.

Kao i kod ostatka sobe, i kod kreveta je bitno da bude u neutralnim i prijatnim bojama, što treba da imate na umu pri odabiru posteljine i pokrivača za bebin noćni kutak.

Bezbedno istraživanje

Montessori dečja soba ne sme sadržati ništa što bi moglo da bude opasno za bebu. Ovo je naročito bitno ako morate da ostavite dete samo u sobi na neko vreme: morate biti sigurni da se ono neće povrediti. Ukoliko pak morate da držite i takve predmete u sobi, pobrinite se da oni budu na visokim policama kako beba ne bi mogla da ih dohvati.

Ideja Montessori pristupa nije da dečju sobu uredite na jedan uniformni način, niti da je okrečite u neku naročitu boju, već da sobu prilagodite potrebama vašeg deteta. Za početak možete isprobati jedan po jedan Montessori element kako biste videli da li odgovara vama i vašoj porodici; ne morate ići na sve ili ništa.

Ukoliko vam se metod dopadne, videćete da će vaša dečja soba biti ne samo lepa, već i naročito stimulativna i zanimljiva za vas i vaše mališane.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja