Žirafama je potrebna naša pomoć, sada više nego ikada

Tokom proteklih 30 godina, broj žirafa opao je za skoro 30%. Danas je u divljini ostalo samo 111.000 žirafa. Vreme je da reagujemo!

U 2021. godini Sophie la girafe je ponosna na partnerstvo sa Fondacijom za zaštitu žirafa (GCF) čime pomaže da se osigura budućnost žirafa u Africi.

Prikupljena sredstva koristiće se za podršku programu transporta žirafa GCF-a. Preko konzervacijskog premeštanja pospešuje se rast populacije žirafa i one se vraćaju na područja sa kojih su nekada bile istrebljene. One su glavni akteri čitave priče o sigurnoj budućnosti za žirafe u divljini.

 

Kako da učestvujete u akciji?

Kupovinom Sophie la girafe So'Pure glodalice, direktno doprinosite spašavanju života žirafa u Africi.

Sredstva koja prikupi Sophie la girafe će se koristiti za podršku GCF programu premeštanja.

Ko je GCF

Fondacija za zaštitu žirafa (GCF) je jedina organizacija na svetu koja se fokusira isključivo na očuvanje i brigu o žirafama u divljini širom Afrike.

Osnovana je od strane zaljubljenika u žirafe, dr Džulijana Fenesija i njegove supruge Stefani, koji su uspešno osnovali prvu dobrotvornu organizaciju za zaštitu žirafa na svetu. GCF trenutno radi na, upravlja i podržava inicijative za očuvanje žirafa koje se tiču sve četiri vrste žirafa u 16 ​​afričkih zemalja.

Rad sa partnerima je srž vrednosti i operativnog modela Fondacije za zaštitu žirafa koja je mala, ali jako uticajna organizacija. Njihov rad ima uticaja na preko 171.000 kvadratnih kilometara staništa žirafa. Fondacija je posvećena održivoj budućnosti za sve populacije žirafa u divljini.

  • 10+ godina napornog rada
  • 19 posvećenih i strastveniih ljudi
  • 16 Afričkih zemalja u kojima GCF trenutno radi
  • 157 uspešno premeštenih žirafa
  • 6,5 miliona hektara zemlje koja je ponovo postala stanište žirafa

 

Šta se događa sa žirafama u Africi

Žirafe i ostale divlje životinje nastavljaju da se suočavaju sa ogromnim pritiscima širom čitavog afričkog kontinenta.

U poslednjih 30 godina populacija žirafa širom Afrike opala je za približno 30% i procenjujemo da je danas u divljini ostalo samo 111.000 žirafa. Da li ste znali da postoji samo JEDNA žirafa na svaka ČETIRI afrička slona?

Na broj i distribuciju žirafa utiču fragmentacija, degradacija i gubitak staništa, bolesti, ilegalni lov (krivolov), rast i širenje ljudske populacije, ratovi i građanski nemiri.

Fondacija za zaštitu žirafa (GCF) vredno radi na zaustavljanju ovog tihog pada, istovremeno skrećući pažnju na nevolje žirafa u Africi.

  • 4 vrste žirafa
  • -30% pad u poslednjih 30 godina
  • 111.000 procenjeni ukupan broj žirafa u divljini danas
  • 1 na 4 - jedna žirafa na svaka četiri afrička slona

 

Šta možemo da uradimo

Prenošenje žirafa radi njihovog očuvanja važna je akcija koja za cilj ima povećanje broja žirafa i njihovog staništa u Africi.

Takve inicijative imaju za cilj da podstaknu rast postojeće male populacije žirafa, da omoguće ponovno širenje populacije žirafa na područjima gde im je broj drastično opao ili gde su lokalno izumrle.

Broj žirafa opao je za gotovo 90% u poslednjih 300 godina i ovaj trend se nastavlja, zbog čega je GCF podržao uspešnu translokaciju preko 155 žirafa, što je efektivno povećalo stanište žirafa u Africi za više od 26.000 kvadratnih kilometara (6,5 miliona hektara).

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja