Zajednički kutak za igru

Kutak za igru, kada imate jedno dete, relativno jednostavno možete urediti. Neophodno je voditi računa da ono što ga okružuje u prostoru u kojem često boravi, bude prilagođeno uzrastu i potrebama deteta, odnosno njegovim ili njenim interesovanjima.

Svakako, uvek je najvažnije voditi računa o samoj bezbednosti, kao faktoru koji će biti presudan za neke odluke, koje ćete doneti samostalno ili u dogovoru sa detetom, a da su u domenu uređenja samog prostora.

Odabir igračaka takođe treba da ispunjava pravilo bezbednosti, čak i onda kada je dete dovoljno odraslo da bi se u igri povredilo. Naš izbor su zato igračke od prirodnih materijala ili igračke od drveta koje ima finu obradu. Takav izbor smo doneli, budući da su drvo i kvalitetna tkanina u velikoj meri otporni na eventualna oštećenja prilikom slučajnog ili namernog ispuštanja, grickanja, i slično. 

Najčešće su to i igračke koje traju godinama i prenose se sa generacije na generaciju, čime se i povećava njihova sentimentalna vrednost. Dimenzija igračkica se iz godine u godinu smanjuju, kako dete biva svesnije samog značaja igre, i kako je mogućnost gutanja istih, svesno svedena na minimum. 

Ali, kada u nekom trenutku u porodicu malo starijeg deteta, kao što je kod nas slučaj, stigne beba, neka pravila se vraćaju na početnu poziciju i neophodno je napraviti kompromis. 

Kada beba uspešno savlada fazu puzanja, i kada su joj sve dotadašnje “prepreke” samo zadatak koji vragolasti osmeh treba da reši, pravi je trenutak da u dogovoru sa starijim detetom napravite novu, bezbednu organizaciju prostora. Starije dete biće veoma zainteresovano da od malog “uljeza” na bezbedno mesto skloni sve ono što može biti potencialno opasno, čak i ne primetivši da time ipak čini prvi korak u brizi prema mlađem bratu, ili mlađoj sestri. Naravno, starije dete ipak treba da bude svesno i činjenice zbog koje sve to radite, kako bi takav razmeštaj i “red” postali nova realnost zajedničkog kutka za igru. 

Postoji par trikova kojima smo se mi poslužili:

Otvorena polica

Otvorena polica može biti odličan izbor i prostor u kojem će igračkice biti odložene. Kada otvorenim policama dodamo korpe (mekane, pletene, tekstilne i lagane), učinićemo da ona izgleda uredno i pregledno. Svrha dekorativnih korpi ogleda se i u tome da igrače budu razvrstane po različitim grupama (u odnosu na materijale ili uzrast kojem su prilagođene). 

Bonus trik je taj da u korpe koje su na nižim policama, pa tako i dostupnije bebi, odložite igračke koje može da istražuje i da se njima igra. 

Ukoliko vam je otvorena polica previše “strog” detalj u dečijoj sobi, uvek joj uz svega par jednistavnih poteza možete dodati i krov. Tada je njena primarna namena odlaganja igračkica, dobila i sekundarnu, dekorativnu funkciju, uz još malo prostora za igru. 

Korpe za odlaganje

Korpe za odlaganje su najefikasnije i najbolje rešenje, budući da u njima možete odložiti igračke koje dete voli, ali su trenutno van fokusa interesovanja. Uz ovakve korpe u svega par poteza dolazi se do reda, posebno ako uveče, nakon deteta pokunjeno skupljate igračke. Brzo, uredno i lako, mantra je mnogih roditelja, uz ovakve korpe na korak ste do uspeha. Možete ih odložiti u bilo kom kutku vašeg doma, kako bi i sutra bile spremne za nove pustolovine. Sadržaj ovih funkcionalnih, estetski lepih, najčeće tekstilnih korpi, takođe bi treba da bude posebno prilagođen, ukoliko je u kutku u kojem borave deca različitih uzrasta. 

Korpice 

Za mlađe dete ili bebu možete nabaviti manje korpice ili kutije, kako bi na jednom mestu odložili različite glodalice ili interaktivne igračke. Korpicu možete smestiti tako da detetu uvek bude dostupna. 

Zidne police

U dečijoj sobi, zidne police su uvek odlično rešenje, posebno kada su smeštene na odgovarajućoj visini i na dobrom mestu. Pružaju bezbroj mogućnosti kada je o dekoraciji reč, a mogu biti i sigurno mesto za različite sitnice, koje se ne koriste svakodnevno.

Na ovakvim policama možete čuvati uspomene, poput prvih cipelica, kako bi vas uvek, kada kraj njih prođete, sećale na sve korake koje ste zajedno do sada napravili. 

Ukoliko želite drugačije zidne police, koje su pre svega funkcionalne, estetski lako uklopljive u različite ambijente i prostore, moj predlog su Done by deer police, koje dolaze u nekoliko boja i dve dimenzije. 

Dekorativni čiviluci

Poslednjih par godina, u dečijoj sobi, čiviluci su postali jedan od najupečatljivijih predmeta. Njihova prvobitna funkcija koja se ogleda u prostom odlaganju odeće u hodniku, ustupila je mesto dekorativnim predmetima, kao što su posteri i igračke, zidne nalepnice i omiljeni odevni komadi. Na vrlo jednostavan, a efektan način upotpunjuju i utopljavaju bilo koji zid u dečijoj sobici. 

Zajednički kutak za igru, kao i dekoracija životnog prostora kada imate decu, može biti veoma zabavna i inspirativna. Zato, srećno uređenje!

 

Autor: Vanja Bjelica

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja