Osvežavajuća i zdrava torta za decu

Roditelji često zastanu, i ostanu bez odgovarajuće reakcije na izazov “jede mi se nešto slatko” od strane njihovog deteta. Zato su slatkiši postali svojevrsna “teška tema” koja se u toku dana može i po par puta pokrenuti.

Neretko roditelji pronalaze različite načine da ovu temu izbegnu, skretanjem pažnje na nešto drugo, poput opšte poznate rečenice: “možeš da pojedeš jabuku”. Nije jednostavno svakodnevno žonglirati između želje deteta, i utvrđene teze o prekomernoj konzumaciji i štetnosti šećera u ishrani dece. Međutim, postoji veoma slasno, zdravo i jednostavno rešenje koje će od obe strane načiniti pobednike. Odgovor je sirova torta.

Pozitivna strana ubrzanog tempa života i savremenog životnog stila, koji značajno utiču na fenomen roditeljstva sa jedne strane, ogleda se u tome da roditelji svesno i dovitljivo pronalaze zdrava, alternativna rešenja na račun prostih šećera i namirnica koje treba izbegavati. Mišljenja da zabrane (čak i u ishrani) nisu dobra osnova komunikacije između roditelja i dece, jer u velikoj meri šalju pogrešnu poruku. Važno je od početka, i na ličnom primeru pokazati detetu kako ishrana treba da bude uravnotežena, bogata hranljivim materijama, ali i da je u redu pojesti domaće kolače, sladoled, tortu i slične đakonije, ali umereno.

Isto tako, detetu na jednostavnom primeru možemo pokazati kako kombinovanjem različitih sirovih sastojaka možemo napraviti fantastičan, veoma zdav i hranljiv dezert. Dobar savet ogleda se i u tome da iskoristite sezonsko voće za pripremu zdravog dezerta za celu porodicu.

Vreme koje ćete utrošiti za njegovu pripremu biće mnogo kraće, nego kada pravite kremaste torte, a ukus će vas svakako osvojiti. Za ukusnu sirovu tortu neophodna je dobra organizacija, jer se pola obavljenog posla nalazi u pripremi presnih sastojaka. Presne sastojke koje smo mi koristili treba potapati i ostaviti neko vreme u vodi, minimum par sati. Zato je savet da sve pripremite pre spavanja, kako bi sa početkom novog dana sve bilo spremno za ovu zdravu i jestivu avanturu.

Pored sastojaka, za sirovu tortu neophodan je blender (ili štapni mikser) i kalup za tortu manjih dimenzija, kako bi torta imala lepu visinu. Dodatni savet je da kalup za torte koji ćete koristiti ima obruč koji može da se skida. 

Potrebni sastojci za koru:

  • 15 većih urmi
  • šolja ovsenih pahuljica
  • 2 kašike kokosovog ulja

Urme očistiti od koštica i potopiti par sati, a ovsene pahuljice preliti vodom i ostavi par sati.

Potrebni sastojci za prvi fil:

  • 2 šolje indijskih oraha
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike meda

Neophodno je potopiti indijske orahe na minimum 4 sata. 

Potrebni sastojci za drugi fil:

  • 2 manje banane
  • 2 šolje sezonskog voća, mi smo koristili jagode i trešnje

Nakon par sati od potapanja sastojaka za koje smo naveli da treba, može se pristupiti izradi sočne i zdrave torte.

Videćete kako je njena izrada brza i jednostavna, prava suprotnost bogatom ukusu. U prethodno pripremljen blender (ili ručni mikser) staviti sastojke koji čine koru torte, i sjediniti ih. Gotovu smesu za koru usuti u kalup. Isti postupak primenjujemo za prvi, i za drugi fil. 

Sledi hlađenje, preporučljivo bi bilo da torta bude u zamrzivaču, kako poslednji fil, kojeg čine banane i smrznuto sezonsko voće ne bi potamnelo. Odlaganje u zamrzivaču neće uticati na koru i prvi fil torte.

Nakon par sati spremna je za degustaciju. 

Uz domaću, hladnu limunadu, sočnu i zdravu presnu poslasticu, topli letnji dani će dobiti posebne čari. Uživajte! 

 

Autor: Vanja Bjelica

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja