Sladoled za tren

U punom žaru i užurbano, kao da će negde zakasniti, leto nam je pokazalo da je stiglo.

Možda nas je malo iznenadilo njegovim intenzitetom i porukom da se ove godine neće šaliti, što je jasan znak da je neophodno da pronađemo puno malih, a sočnih i osvežavajućih načina da se rashladimo.

Boravak napolju iznenada je dobio drugačije obličje i njegov vremenski tok znatno je izmenjen u odnosu na ono na šta smo navikli. Baš kao i leto, tako i mi, užurbano i u etapama hitamo da svaki slobodan trenutak iskoristimo da uživamo sa našim mališanima.

Teško da ćemo u kućnim uslovima i danima koji nam slede naći bolju zabavu od one koju garantuju priprema i degustacija domaćeg sladoleda za male i velike ljude.

Za pripremu ukusnog i osvežavajućeg sladoleda, koji je i mnogo zdraviji od kupovnog, zaista ne treba mnogo vremena. Ako do sada niste pravili ovakav sladoled iznenadiće vas brzina njegove pripreme, baš kao i to kako će brzo nestati. 

Kao i kod svake poslastice, postoji i onaj teži deo. Ogleda se u odabiru pravih sastojaka koji će dati prefektnu punoću ukusa, posebno prilagođenu malim probirljivcima. 

Domaći sladoled odlična je prilika da deca koja nisu ljubitelji voća iskoriste sve njegove nutritivne i hranljive blagodeti. Kada kažete: “Stiže sladoled!” niko vas ne pita: “A šta je unutra?” Mali trik koji svaka mama treba da zna i koristi. 

Prvi savet je da uvek birate sezonsko voće, a poseban dodatak pripremi može biti i taj ako imate priliku da nabavite domaće voće, kao mi ovaj put, sočne i slatke trešnje. Umesto trešanja, možete koristiti višnje, na koje deca češće imaju primedbe što se kiselosti tiče. Obično sa trešnjama nemamo taj problem, i njih obožavaju sve generacije. One će uspešno zakamuflirati neko drugo voće. 

Potrebni sastojci za domaći sladoled od trešanja:
  • Jogurt (sada smo koristile običan jogurt uz dodatak grčkog jogurta, ali možete koristiti i neki voćni jogurt). Količinu odredite proizvoljno, naša mera je bila 200ml
  • Dve velike kašike meda
  • Slatka pavlaka od 500ml (ukoliko nemate slatku pavlaku, možete iskoristiti 2 kesice šlaga koji će biti odlična zamena)
  • Trešnje (količinu možete proizvoljno odediti, mi smo koristile dve pune šolje očišćenih trešanja)
Priprema:

Prvo je neophodno čišćenje trešanja, i to je korak koji će oduzeti najviše vremena. Uposlite i male prste vašeg pomagača, i to vreme možete iskoristiti da pričate o voću koje koristite. 

Zatim pristupamo izradi kreme od slatke pavlake koju mutimo mikserom. U umućenu smesu dodajemo med. U drugoj posudi štapnim mikserom ili uz pomoć blendera sjedinićemo jogurt i trešnje. Poslednji korak ogleda se u tome da sjedinimo sve sastojke i ulijemo u odgovarajuću posudu. Sledi hlađenje. 

Za ovakav sladoled možete koristiti i silikonske modle, različitih motiva i oblika, što će deci posebno biti interesantno. Važno je samo na vreme nabaviti drvene štapiće i zabava je zagarantovana.

Kako smo mi ovaj put pravili dva različita ukusa, ostavljamo vam i recept za sladoled od vanile.

Potrebni sastojci:
  • Slatka pavlaka od 500ml
  • Dve kesice slaga
  • Aroma vanile
  • 3 kašike meda

Od navedenih sastojaka uvek možete napraviti osnovu sladoleda, a ukus prilagoditi onome što vaši ukućani vole. Nećete pogrešiti ako iskoristite bananu ili možda čak i limun, pa i ananas. Mogućnosti su beskonačne, a pomenute sastojke možete iskoristiti i za dekoraciju. 

Mališane će sigurno oduševiti i sladoled sa mrvicama čokolade, krem bananica ili keksa, bilo da se nađu kao dekoracija ili kao poseban ukus. 

Da bi doživljaj vlastite male poslastičarnice bio potpun, decu iznenadite i kornetima koje možete pronaći u gotovo svim poslastičarnicama. 

Zasladite se brzo i zdravo.

 

Autor: Vanja Bjelica

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja