7 STVARI KOJE ĆE VAM BITI POTREBNE ZA PRELAZAK VAŠE BEBE NA ČVRSTU HRANU

Bez okolišanja, prelazimo odmah na stvar!

Kako da znate da je vaša beba spremna za tranziciju na nemlečnu ishranu? Kako vaša beba raste, biće joj potrebni dodatni izvori gvožđa i drugih esencijalnih hranljivih materija za razvoj, a ovo su neki od glavnih znakova da je vaša beba spremna za više od majčinog mleka ili formule:

 

  1. Beba poseže za vašom hranom ili pokazuje interesovanje za ono što jedete?

  2. Beba može da sedi uspravno uz podršku?

  3. Beba može da drži glavu u uspravnom, mirnom položaju?

  4. Beba otvara usta kada u igri usmeravate hranu u njenom pravcu?

  5. Beba često grize svoje igračke?

 

Ukoliko se sve ove stavke odnose na vašu bebu, vreme je za čvrste namirnice, ali se svakako preporučuje da sve svoje odluke prvenstveno potvrdite sa pedijatrom.

U prvih nekoliko nedelja prelaska na čvrstu hranu, osećaćete se pomalo nervozno, a možda i frustrirano. Od straha od gušenja, preko nereda, do odbijanja nekih vrsta hrane – za roditelje ovo ume da bude pravi rolerkoster emocija.

Baš zato je važno da se pripremite za taj poduhvat, emotivno i praktično, kako bi frustraciju i probleme sveli na minimum.

Mi smo tu da vam pomognemo sa ovim praktičnim delom

Ovo su top 7 stvari koje su vam potrebne za avanturu hranjenja sa vašom bebom i uz malo sreće, videćete – obroci će postati deo dana kojem se beba najviše raduje!

 

1. HRANILICA

Prva na listi svakako je stolica za hranjenje. Ove stolice nude udobnost i siguran prostor koji obroke čine prijatnijim za vas i vašu bebu.

Ono na šta treba obratiti pažnju je leg rest iliti stopica za noge, kao i dovoljno prostran deo za jelo. Ono što vam takođe može zatrebati je i dodatni jastuk za udobnost i komfor bebe dok jede. Sve ovo što smo naveli dobićete ako se odlučite za Nobodinoz stolicu za hranjenje koja je mnogo više od toga. Naime, ova stolica pratiće vaše dete od 6. meseca do 6. godine jer „raste“ i transformiše se zajedno sa vašim detetom. Nakon faze hranjenja koristićete je u dečijoj sobi za igru i radne zadatke.

 

Pogledajte sve hranilice na puritybox.rs

 

 

2. VODOOTPORNE PORTIKLE

Ovo ne moramo dodatno da objašnjavamo, zar ne? :D Silikonske portikle svih boja i oblika biće vaši najbolji prijatelji tokom prvih obroka.

Pogledajte portikle na puritybox.rs

 

 

3. PRIBOR ZA BEBE

Kašičice, nožići i viljuške za bebe se mogu uvesti sa oko šest meseci kada počnete da dajete bebi polučvrstu hranu. U ovom uzrastu, njihova koordinacija ruku i očiju nije u potpunosti razvijena i trebaće im vaša pomoć, ali se svakako savetuje da se bebe već u ovom periodu ohrabruju na korišćenje ovih alata.

Beba će svakako krenuti prvo sa kašičicama, najverovatnije će ih samo držati u ruci ili stavljati u usta dok će hranu hvatati prstima, ali to je sasvim ok i normalan razvojni put hranjenja, bez brige.

 

Pogledajte pribor za jelo na puritybox.rs

 

4. TANJIRI I POSUDICE

Činije i tanjirići za serviranje pomažu vam da pazite na veličinu porcija. Zapamtite da vaša beba u ovoj fazi još uvek dobija većinu potrebnih hranljivih materija iz mleka i da je unos čvrste hrane dopunski.

Kasnije, kada se desi potpuna tranzicija na čvrstu hranu, posudice i tanjiri pomažu u smanjenju nereda, koliko toliko

 

Pogledajte posuđe na puritybox.rs

 

5. ŠOLJE I ČAŠE

 

Deo prelaska vaše bebe na čvrstu hranu uključuje i navikavanje na upotrebu šoljica i čaša. Uvođenje šolja može krenuti u istom trenutku kada bebu navikavate da pije više vode, i za taj „posao“ naša Sophie šolja je nadaleko čuvena Što se tiče drugih modela čaša i sippy šolja, Done by Deer ima mnogo različitih modela koji će vam olakšati ovaj poduhvat. 

Pogledajte čaše na puritybox.rs

 

6. ČUVANJE HRANE 

Pored tanjira i posuda za hranjenje, nabavite dovoljno posudica za čuvanje i skladištenje hrane jer ćete mnoge obroke praviti za više dana, a sve što se neće pojesti u narednih 48 sati treba skladištiti u hladnjaku. 

Pogledajte kutije na puritybox.rs

  

7. SILIKONSKE PODLOGE ZA HRANILICU 

Čak i pored portiklica, početak uvođenja čvrste hrane biće haotičan proces na početku i nemojte se iznenaditi ako hrane bude i po zidovima :D.

Zato vam silikonske podloge za hranilicu (a kasnije i sto) mogu bar malo olakšati čišćenje, a deci su zabavne zbog boja i oblika na njima. Naše omiljene su brenda Done by Deer!

Pogledajte podmetače za jelo na puritybox.rs

 

Posetite nas na puritybox.rs i u našim radnjama i inspirišite se na licu mesta!

Srećno hranjenje

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja