Šta je pelenski osip i kako ga možete sprečiti?

Pelenski osip je upala nežne bebine kože i pojavljuje se u formi osipa na delu tela koji je pokriven pelenama.

Osip se često javlja ako su pelene vlažne ili ako se neredovno menjaju, ali puno toga zavisi i od toga koliko je koža osetljiva. Pelenski osip je tipičan za bebe, ali u principu, svako ko nosi pelene, može imati problema sa tim.

Pelenski osip može veoma uznemiriti roditelje i biti neugodan za bebe. Ali dobra stvar je što se uglavnom jednostvano rešava i to uz pomoć “kućnih tretmana”, kao što je češće menjanje pelena ili korišćenje nekih prirodnih i blagih krema i masti.

Simptomi

Pelenski osip ćete prepoznati po:

- Znakovima na koži - osip od pelena je crvenilo na nežnoj koži u predelu koji je pokriven pelenama - zadnjica, butine i genitalije.

- Promeni naravi vaše bebe - beba koja ima ovaj osip biće nervoznija nego inače, naročito u momentima dok menjate pelene. Beba koja ima pelenski osip će se komešati i plakati kada perete ili dodirujete deo koji je iziritiran.

Kada biste trebali da posetite lekara?

Ako se stanje sa osipom ne popravi nakon nekoliko dana korišćenja “kućnih tretmana”, trebalo bi da pozovete lekara. U nekim slučajevima je potreban lek koji se dobija na recept kako bi se pelenski osip povukao.

Doktori će pregledati osip ako:

- Izgleda veoma ozbiljno ili neobično

- Postaje sve gore uprkos tretmanima koje ste primenili kod kuće

- Krvari, svrbi ili curi nešto u tom predelu

- Peče ili boli prilikom uriniranja ili pomeranja creva

- Propraćeno je groznicom

Uzroci

Pelenski osip može nastati iz više razloga, uključujući:

- Iritacija zbog stolice i urina - prekomerno uriniranje ili dijareja može iritirati nežnu i osetljivu bebinu kožu. Pelenski osip se češće javlja usled dijareje, jer je izmet iritantniji od urina.

- Žuljanje ili trljanje - pelene ili odeća koja žulja bebu mogu lako dovesti do osipa.

- Iritacija od proizvoda - ukoliko ste promenili neki proizvod, to lako može uzrokovati pelenski osip. To mogu biti bebi maramice, novi brend pelena za jednokratnu upotrebu, deterdžent ili omekčivač kojim perete njihovu odeću. Pojedine supstance koje se nalaze u bebi uljima, puderima i losionima takođe mogu biti odgovorni za iritaciju bebine kože.

- Bakterijska ili gljivična infekcija - ono što se pojavi kao blaga infekcija kože, vrlo lako može da se proširi na druge delove tela. Predeo gde se nalaze pelene - zadnjica, butine, genitalije - posebno je pogodno jer je vlažno i toplo, što čini savršeno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica.

- Uvođenje novih namirnica - kako bebe polako počinju da prelaze na čvrstu hranu, tako se i sadržaj njihove stolice menja i to povećava šansu za dobijanje osipa. Promene u ishrani vaše bebe mogu izazvati učestalu stolicu, što takođe može dovesti do iritacije. Takođe, ako dojite, pelenski osip se može pojaviti kao odgovor bebe na neke namirnice koje ste vi uneli u sebe.

- Osetljiva koža - bebe koje imaju posebno osetljivu kožu, probleme sa atopijskim dermatitisom ili ekcemom, mogu biti podložnije pelenskom osipu. Mada, u tom slučaju, pomenuti kožni problemi će pre zahvatiti druge oblasti, a ne predeo oko pelena.

- Korišćenje antibiotika - antibiotici ubijaju bakterije, kako one loše, tako i one dobre. Uzimajući antibiotike, može se razviti gljivična infekcija koja će stvoriti pelenski osip. Antibiotici takođe mogu izazvati i dijareju. Mame koje doje i istovremeno uzimaju određene antibiotike mogu izazvati osip kod bebe.

Prevencija

Najbolji način da izbegnete pelenski osip je da održavate to područje čistim i suvim. Postoji još nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći u prevenciji pelenskog osipa:

- Često menjajte pelene - odmah uklonite prljave i mokre pelene. Ako vaše dete ide u jaslice, zamolite osoblje da isto to učini.

- Isperite taj predeo toplom vodom svaki put kad menjate pelene - vlažne krpe i bebi maramice takođe možete koristiti, ali budite nežni i pažnjivo birajte proizvode. Ne koristite one koje sadrže alkohol ili neke posebne mirise. Ako koristite sapun, izaberite neki blagi, takođe bez mirisa.

- Nežno obrišite kožu bebe sa čistim peškirom ili ostavite da se samo osuši. Izbegavajte da trljate kako biste obrisali, jer to može dodatno nadražiti kožu.

- Izbegavajte tesne pelene - veoma uzane pelene sprečavaju protok vazduha u tom predelu i stvara vlažno okruženje koje je idealno za osip i iritaciju. Tesne pelene mogu stezati struk i butine bebe što takođe nije dobro.

- Pružite bebi vreme bez pelena - kad god ste u prilici, ostavite vaše mališane da budu goli neko vreme. To je prirodan i nežan način da se taj predeo osuši. A kako biste izbegli “nezgode” postavite veliki peškir ispod njih i igrajte se sa njima dok ne nose pelene.

- Razmislite o upotrebi masti - ako je vaša beba sklona iritaciji kože, pokušajte da koristite mast prilikom svake promene pelena. Naravno, izaberite proizvode koji su prirodni i bezbedni za bebinu kožu.

- Nakon promene pelena, obavezno operite ruke - pranje ruku sprečava da se bakterije šire na druge delove tela bebe, na vas ili na drugu decu.

Krpene pelene ili pelene za jednokratnu upotrebu?

Roditelji se oduvek pitaju koje pelene je bolje koristiti. Kada je reč o pelenskom osipu, ne postoje čvrsti dokazi da su krpene pelene bolje od ovih za jednokratnu upotrebu, i obrnuto.

Upravo zbog toga, koristite ono što najviše odgovara i prija vašoj bebi. Ako se iritacija pojavi zbog upotrebe jednokratnih pelena, probajte drugu vrstu. Isto važi i za druge proizvode za negu bebine kože. Uvek prednost dajte prirodnim materijalima i sastojcima i pažljivo posmatrajte kako koža bebe reaguje.

Bez obzira koji tip pelene koristite, gledajte da što pre promenite kada se oni unerede, kako bi taj predeo uvek bio suv i čist.

Pranje krpenih pelena

Ako koristite krpene pelene, njihovo pranje može biti ključno za prevenciju od pelenskog osipa. Postoji više metoda pranja, ali poenta je da budu dobro očišćene, dezinfikovane i da ne ostaju tragovi sapuna ili deterdženta. Evo jednog efikasnog načina:

- Veoma prljave pelene prvo potopite u hladoj vodi.

- Isperite pelene u vrućoj vodi sa blagim deterdžentom ili izbeljivačem koji ubija bakterije. Možete dodati i sirće koje će eliminisati neprijatne mirise i isprati sapun.

- Dva puta isperite u hladnoj vodi kako biste uklonili tragove hemikalija i sapuna.

- Izbegavajte omekšivače, jer sadrže mirise koji mogu iritirati bebinu kožu.

Nega bebine kože i pelenskog predela - naš izbor

Bebina osetljiva koža lako se iritira. Pelene, odeća, pa čak i razne štetne hemikalije, koje se nalaze u velikom broju proizvoda za negu deteta, mogu uzrokovati crvenilo, žarenje i osip. Iritacija može postati izraženija u vlažnim i toplim uslovima. Pobrinite se da koža Vašeg deteta, uključujući i pelensko područje, bude temeljno očišćena i osušena. Sophie la girafe Baby proizvodi sadrže najmanje 99% prirodnih sastojaka koji jačaju i smiruju osetljivu kožu, i podstiču prirodne funkcije kože.

Za čistu i negovanu kosu i kožu vaše bebe koristite Sophie La Girafe šampon i kupku. Izbor sigurnih i prirodnih organskih sastojaka mazi kožu deteta. Mleko zobi nežno čisti kožu i kosu. Ovaj blagi sastojak dobro podnose čak i bebe s osetljivom i kožom sklonom alergijama. Ulijte malu količinu šampona u dlan i nanesite na vlažnu kožu i kosu. Nežno utrljajte. Ostavite ga na trenutak, a zatim dobro isperite kosu i telo.

Nakon toga ulijte malu količinu Sophie La Girafe ulje za negu na tufer i obrišite lice i telo. Koristite čist tufer za različita područja kože, ali izbegavajte predeo oko očiju. Ovo izrazito luksuzno ulje za bebe čisti i vlaži bebinu kožu i pogodno je za masaže. Hranjiva ulja – kao što su suncokretovo, maslinovo, jojoba i ulje koštica kajsije – podstiču prirodnu zaštitu kože, hrane je i hidriraju uz pomoć masnih kiselina i vitamina koje sadrže. Ovo višenamensko dečje ulje možete koristiti za uklanjanje tragova hrane s lica, da očistite pelensko područje ili da hidrirate kožu.

Nakon što koža upije ulje, namažite Sophie La Girafe SOS kremu. SOS krema je za celo telo i ona štiti kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, vetrom i promenama temperature. Takođe je odličan tretman za pelensko područje, jer stvara zaštitni sloj na koži pa vlaga i duže držanje pelenske regije zatvorenom neće dodatno iritirati kožu. Izbor sigurnih organskih sastojaka mazi kožu deteta. Vosak makadamije, kakao i karite maslac, stvaraju zaštitni ali propusni sloj na koži. Aloe vera i vodica lavande smiruju kožu. Ekstrakt timijana, antiseptik, ublažava upale.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja