Kako da znam kada mojoj bebi rastu zubi?

Proces kada mlečni zubi deteta počnu da probijaju kroz desni obično se dešava oko šestog meseca starosti. Međutim, to se može desiti i kada beba ima 3 meseca, a može da počne i kada dete navrši godinu dana. Bilo kako bilo, nekima će proces nicanja zubića smetati mnogo više nego drugima.

Drugim rečima, postoji širok spektar varijacija u iskustvu svakog deteta (i roditelja) kada je u pitanju nicanje zuba. Dakle, bez obzira da li ste novopečeni roditelj ili ste već prolazili kroz ovu fazu, evo nekoliko signala i promena ponašanja koji bi vas mogli alarmirati. Imajte na umu da se simptomi mogu pojaviti čak nekoliko meseci pre nicanja zuba.

Koji su simptomi?

  • Razdražljivost
  • Neredovno spavanje
  • Balavljenje + osip
  • Gubitak apetita
  • Trljanje obraza + povlačenje ušiju
  • Glodanje i grickanje

Razdražljivost

Ovo je glavni signal i vrlo je čest kod novorođenčadi kojoj niču zubi. Razmislite o ovome: novi zubi pritiskaju bebine desni, a zatim izbijaju kroz njih. I vi biste bili mrzovoljni.

Neredovno spavanje

Da li je vaša beba preterano nervozna pred spavanje i često se dešava da ne može da zaspi? Glavni krivci su ponovo zubi koji tek treba da niknu.

Balavljenje + osip

 

 

Proces nicanja zuba može izazvati prekomerno balavljenje, a to dalje može dovesti do pojave osipa oko bebinih usta, brade ili grudi.

Gubitak apetita

Ako vašeg mališana bole desni, sasvim je normalno da ima manjak apetita jer ne želi da oseća bol dok jede.

Trljanje obraza + povlačenje ušiju

Nicanje zuba takođe može uzrokovati bolne obraze i uši. Dakle, ako vam se učini da beba preterano trlja obraze ili povlači uši, to je najverovatnije jer je bole desni.

Glodanje i grickanje

Da bi se suprotstavila pritisku zuba koji pokušavaju da probiju kroz desni, beba može iznenada dobiti potrebu da glođe i grize sve što joj je na raspolaganju.

 

Imamo pravo rešenje za vas – čudesnu Sophie la girafe glodalicu!

Sve bebe moraju imati Sophie. Ova glodalica od 100% prirodnog kaučuka i prirodnih prehrambenih boja, omiljena je u svetu već punih 60 godina. Sophie zadovoljava sve najstrože kriterijume sigurnosti u zemljama u kojima se prodaje. Njen zadatak je da stimuliše razvoj svih pet bebinih čula od samog rođenja i olakša tegobe tokom izrastanja zubića.

Potrudite se da bebi dodatno olakšate ovaj proces tako što ćete biti puni ljubavi i razumevanja.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja