Muzika za bebine uši


Sigurno ste primetili kako beba od najranijih dana svog života pomalo stidljivo pokazuje interesovanje za određene zvukove, nežne i ujednačene. Ali onda, sa druge strane, ostanete začuđeni kako mirno spava, čak i kad je u bučnom okruženju.

Dešava se i to da je iznenadna buka ne budi iz sna, kao da se to ne dešava oko nje, i kao da je se baš ni najmanje ne tiče. Možda ste se i zapitali zbog čega se to dešava. Na koji način beba selektuje zvučne nadražaje iz spoljašnjeg sveta, i zašto baš na određene reaguje, čak i od najranijih dana.Možda je osnova ovog pitanja baš u prenatalnom periodu, i možda se tu krije tajna magičnog čula sluha kod beba.
U periodu trudnoće, posebno oko 20 nedelje, možemo naići na niz podataka u vezi sa razvojem čula sluha ploda.
U životnoj praksi postoji više teorija, koje za potvrdu svojih teza imaju različita tumačenja pitanja da li nas naša beba čuje u stomaku, i na koji način se to dešava.



Smatra se da je čulo sluha kod beba u 20. nedelji trudnoće delimično razvijeno, da bi između 36. i 40. nedelje ono postiglo svoj apsolutni potencijal. Iz ovoga možemo zaključiti da se terminske bebe rađaju sa odlično razvijenim čulom sluha.
Ukoliko ovaj fenomen posmatramo kroz prizmu teorije da bebe i pored različitih "prepreka", još u stomaku čuju i raspoznaju različite zvukove, postaje jasnije zbog čega im neki zvukovi u spoljašnjem svetu bude reakciju nečeg poznatog, poput majčinog glasa.
Glas majke je na taj način bebi svojevrsni signal, pozitivni nadražaj i poznato "okruženje". Njega je čula i pre, zato je on najlepše i umiruje. Veza koja se razvija između majke i bebe još u prenatalnom periodu posebna je baš zbog ovog fenomena. Zato, drage trudnice, pričajte vašoj bebi što više.

Pored majčinog glasa, u periodu nakon rođenja beba će pozitivno reagovati i na niz ujenačenih šumova. Šumovi, baš poput majčinog glasa za bebu predstavljaju poznato okruženje.
U prenatalnom periodu, a sa razvojem čula sluha kod bebe, gde će beba biti okružena plodovom vodom, zvucima rada organa, cirkulisanje krvi kroz krvne sudove, otkucajima srca majke, ujednačeni šumovi će joj biti nešto što će imati priliku da sluša stalno.
Zato i ne čudi pozitivna reakcija bebe na slične, ujednačene šumove koje će nakon rođenja čuti u spoljašnjem svetu, jer su joj i oni na neki način poznati i bliski.

Mnogi roditelji ističu da njihovu bebu u periodu kada nastupe grčevi baš ovakvi zvuci umiruju.
Među roditeljima koji imaju bebe oni su poznati i kao bela buka, odnosno "White noise". Bela buka predstavlja niz zvukova različitih frekvencija, koji se u određenom, ali kraćem vremenskom intervalu ponavljaju.
U situacijama kada je beba uznemirena, razdražljiva ili previše umorna da bi zaspala, bela buka može biti od velike pomoći. Mehanizam po kom ona radi ogleda se u tome da će bebina pažnja biti usmerena na ujednačeni zvuk, i na taj način će ostali zvuci ili drugi nadražaji iz okruženja postati manje interesantni, pa će postepeno biti i neutralisani.

Iz dana u dan, u periodu kada je budna, beba će sve više pažnje i zainteresovanosti poklanjati zvucima iz sveta koji je okružuje. Glasovi koje čuje, ili glas kojim joj se obraćamo, podsticaće je da se i sama okuša u ovom vidu komunikacije. U početku pomalo nespretno, ali vremenom će steći sposobnost artikulacije određenim glasovima, slogovima i kasnije rečima.

Kako beba raste možemo da primetimo da su određeni zvuci u njenoj svesti poziv na igru, dok su neki drugi, mekši i nežniji, usko povezani sa pripremom za spavanje.

Beba će vremenom jasno razlikovati melodije koje na neki način imaju funkciju uspavanke, ali pod uslovom da ima priliku da ih sluša baš pred spavanje, odnosno, da se one ponavljaju iz dana u dan.

Melodija uspavanke treba da bude nežna, prijatna, ujednačena i da prati osnovni takt. Različite muzičke kutije, muzičke igračke, muzičke vrteške za krevetac mogu biti odlične uvodne, umirujuće note i priprema za spavanje.


Uz odabranu muzičku igračku, koja je u blizini bebinog krevetića i sa prigušenim svetlom, opuštajuća atmosfera je sigurno obezbeđena. Upravo je to jedan vid poželjne rutine koji će vremenom bebi biti jasan signal da je vreme za igru prošlo, i da je na redu spavanje.


Ali postoji jedna, jedinstvena i posebna melodija koja je baš svakoj bebi najlepša. Glas i pevušenje majke, svakoj bebi su najdraže uspavanke. 

Autor: Vanja Bjelica

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja