Hajde da jedemo - roditeljski vodič za hranjenje

Znamo da navike u ishrani beba i dece mogu biti prilično nezgodne za shvatiti, posebno ako ste roditelj po prvi put. Kada treba da počnete sa uvođenjem čvrste hrane? Koliko puta dnevno treba da hranite bebu? Evo vodiča za vas:

 

Novorođenče do šest meseci

Tokom ovog perioda čvrsta hrana je zabranjena, a na meniju je majčino mleko ili formula. Ako niste sigurni kako da znate kada se beba zasiti, potražite znakove da je mirna i zadovoljna. Osnovno pravilo kojim se roditelji vode kada je u pitanju hranjenje bebe je da ona treba da jede oko 7-12 puta dnevno. 

Šest meseci do jedne godine

Ne možete uvek pogoditi kada je vaše dete spremno da proba čvrstu hranu, ali postoji nekoliko znakova na koje morate obratiti pažnju. Prvo pokušajte da vidite da li beba može da pomera hranu u svojim ustima od napred prema nazad i da li je zatvaranje usta oko kašike prirodno. Ostali znaci spremnosti su onda kada je vaša beba udvostručila težinu od rođenja i može da sedi i uspravno drži glavu.

Imamo prelepe kašike za hranjenje od nerđajućeg čelika koje su savršene veličine za prve avanture vaše bebe sa čvrstom hranom.

Elodie Details Antique Silver dečiji pribor za jeloElodie Details Silver kašika od nerđajućeg čelika, Elodie Details Matt Gold / Brass dečiji pribor za jelo

Savet!

Koristite i kašiku za hranjenje i običnu kašiku iz našeg pribora za jelo i dajte svojoj bebi prvo onu običnu. Zatim nahranite dete kašikom za hranjenje i proverite da li ono počinje da samo uzima neku hranu običnom kašikom. Navodite dete i pokažite mu kako se to radi dok ne počne samostalno da jede. Možete da promenite kašike između zalogaja ako vidite da mu je to zanimljivo, i ne zaboravite da nikada ne treba da ga požurujete, samo ga pustite da se snađe.

Jedna do dve godine

Kada vaša beba poraste i postane dete, on ili ona će najverovatnije početi da uzima kašiku i pokušavaće da se nahrani. Dajte detetu vremena i nigde ne žurite. Vaš mališan tek počinje da savladava umetnost hranjenja. Sada je čvrsta hrana, uključujući i zdrave grickalice, primarni izvor ishrane, ali dete i dalje može da doji koliko god želi.

Naš trodelni set dečjeg pribora za jelo savršen je za ovo doba i dizajniran da odgovara malim rukama, a slaže se i uz prelepu dekoraciju trpeze. Nož, viljuška i kašika imaju velike i dobro zaobljene drške koje pomažu maloj izjelici da uzme
svoj prvi zalogaj.

U ovom uzrastu, igra ili promene raspoloženja mogu učiniti da se hrana razleti svuda. Da bi se izbeglo prljanje i flekanje, naše portikle za bebe su izrađene tako da pokrivaju i ramena i grudi, a imaju i veliki prednji džep za hranu koja slučajno ispadne. Ne brinite - imamo i portikle sa dugim rukavima za izuzetno kreativne i razigrane mališane.

Elodie Details Forest Mouse Max portikla, Elodie Details Meadow Blossom portikla sa dugim rukavima, Elodie Details Tender Blue Bunny

Savet!

Prihvatite haos. Deca tokom jela treba da istražuju hranu i, budimo iskreni, naprave totalni nered.

Dve do tri godine

Kada vaše dete postane malo starije, eksperimentisanje sa hranom može biti prava avantura. Pokušajte da mu svakodnevno servirate različitu hranu kako biste ga upoznali sa različitim ukusima i teksturama. Rasporedite obroke na 2-3 sata ili 5-6 puta dnevno kako bi u međuvremenu ogladneli i pobrinite se da vaše dete uz to unosi i dovoljno tečnosti.

U ovom uzrastu, dete je na pragu da postane pravi gurman - a šta bolje odgovara tome nego luksuzni set pamučnih salveta i prsten za salvete od ručno poliranog metala? Salvete su ekološki prihvatljivija opcija od papirnih ubrusa i vlažnih maramica, a ovaj lepo ukombinovani set će trajati još dugo godina.

Elodie Details Matt Gold / Brass prsten za salvete, Elodie Details Faded Rose / Powder Pink set salveta, Elodie Details Silver prsten za salvete

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja