Ispoljavanje istraživačkog duha i karaktera vaših mališana kroz umetnost

Sva deca su mali istraživači! Bez obzira da li su introvertni ili ekstrovetni, druželjubivi ili ne, oni poseduju istraživački duh i želju da otkriju svet oko sebe. Način na koji to rade, može nam mnogo reći o njihovom karakteru i ličnosti.

Umetnost je savršen način da otkijemo njihov istraživački duh i saznamo šta se u tim pametnim glavicama dešava. Svi mališani od svojih prvih meseci vole da iskazuju svoju kreativnost na papiru. Neki od njih će iskoristiti svaku priliku da dohvate bilo kakve bojice i da počnu škrabati po papiru svoje izmišljene svetove. Drugima, pak, neće toliko biti interesantno, pa će se time zabaviti samo neko izvesno vreme. I to je savršeno normalno, jer su sva deca različita i posebna na svoj način. Ipak, kroz tu njihovu umetničku crtu, moći ćete da dosta saznate o njima i načinima na koje oni žele da se socijalizuju i iskažu svoj istraživački duh.

Oni su neustrašivi i ne opterećuju se nepotrebnim stvarima, zato često i kažemo da bismo se trebali više ugledati na decu. Oni se ne plaše da pogreše i zato dozvoljavaju svojoj mašti da napravi prava mala čuda na papiru. Deca vole da istražuju boje, da kombinuju razne nijanse, ispituju pokrete četkice, upoređuju predmete iz okruženja sa slikama… Za njih je inspiracija na svakom koraku, oni cene svet i uživaju u njemu, i to je ono što dečji um čini jedinstvenim. Neki od njih imati milion pitanja, drugi će ipak želeti da sami dođu do nekih odgovora, ali rezultat na papiru će vas uglavnom oduševiti - neobični oblici, neverovatne boje, interesantne figure...

Znatiželjni i ekstrovertni mališani

Mališani koji vole da se eksponiraju, da uživaju u društvu druge dece i da često vode glavnu reč, ispoljavaju svoj istraživački duh na poseban način. Oni su slobodni da postave pitanja, kako roditeljima, tako i vaspitačima. Od njih možete očekivati stalno neke bisere, a često ćete imati utisak da njihovim pitanjima nema kraja - a zašto baš ta boja, šta je to, čemu to služi, kako funkcioniše… Međutim, ekstrovertni mališani neretko umeju da se osame i da se sami igraju, jer su sigurni u sebe i ne vole kada im se nameću zadaci. Ukoliko prepoznajte svoje dete u ovom opisu, veoma je važno da znate sledeće stvari - pustite ga/je da bude svojeglav/a barem u predškolskom uzrastu, jer to je njihov način da upoznaju svet. Ukoliko se i nakon tog perioda interesuju za umetnost, oni će biti slobodni da vas pitaju za pomoć, jer će sa godinama doći i potreba da otkriju veće stvari i saznaju odgovore na mnogo ozbiljnija pitanja.

Ćutljivi i introvertni mališani

Za ovaj tip dece je svojstveno da često sede sami u jednom kutu sobe i deluju odsutno u svojoj igri. Njima je uglavnom dovoljno da imaju par igračkica ili rekvizita i ne sarađuju puno sa drugom decom. Ćutljivi mališani možda deluju kao da ne vode zanimljiv život, ali njihov unutrašnji svet je pravo bogatstvo. Oni imaju neverovatno veliku moć imaginacije i njihova mašta ne zna za granice. Često baš ovakva deca izrastaju u velike umetnike i kreativce. Oni ne žele pomoć i odgovore od drugih, nego sami istražuju svet i pronalaze rešenja. Kako vredno rade na tome da dobiju odgovor, njihova memorija je neretko bolja, a kreativni sadržaj koji stvaraju neverovatan. Ćutljivi mališani ne žele pomoć prijatelja, oni samostalno tragaju, rešavaju zadatke, zagonetke ili sklapaju puzle. Za njih ne postoje čvrsta pravila. Ukoliko ne žele da podele svoja “umetnička dela” sa drugima, nemojte ih prisiljavati na to. Vremenom će verovatno i sami poželeti da pokažu drugima. Takođe, nemojte ih grditi što su ćutljivi i povučeni, nego pokažite svoje oduševljenje i entuzijazam za njihove radove. Ukoliko pokazuje dobru umetničku crtu, a vi ne znate kako da mu priđete, možda možete da ih upišete u neku školicu slikanja sa dobrim mentorom. Ali i tada gledajte da to budu male grupe od po dvoje-troje dece, jer ovakav tip mališana ne želi da istražuje i stvara u velikoj gužvi.

Nezainteresovani mališani

Čak i ako imate dete koje deluje nezainteresovano i potpuno “isključeno” od celog sveta, znajte da i ono ima istraživački duh. Sva deca imaju nagon da istraže svet oko sebe, samo je pitanje na koji način to rade. Naizgled nezainteresovani mališani mogu biti neverovatni umetnici. Ono što je za njih svojstveno jeste nedostatak koncentracije. Ovi mališani u vrtiću često čas započinju tako što rade skoro sve ostalo osim toga što se od njih traži. Ako su dobili zadatak da nešto nacrtaju, oni će verovatno kružiti po učionici, pričati sa drugom decom i tek posle izvesnog vremena sesti i naslikati nešto. Ono što oni u tom momentu stave na papir često će i vas i mentore ostaviti bez daha. Ali i tada je vrlo moguće da će to trajati nekoliko minuta, nakon čega će opet imati potrebu da rade nešto drugo. Kod ovakvog tipa dece, važno je da ne vršite pritisak. Njima je neophodno da svoju umetničku crtu i kreativnost iskazuju svojim tempom. U suprotom, velike su šanse da će potpuno izgubiti zainteresovanost. Zato biste i vi, ali i vaspitači, trebali da ih tretirate kao i drugu decu, da vrednujete njihov trud i rad podjednako kao i kod ostalih. Nemojte da vas brine ta “nezainteresovanost” jer je vrlo moguće da se iza toga krije neverovatan talenat.

Naš izbor - Elodie Details portikle sa dugim rukavima

Sa novim Elodie Details portiklama sa dugim rukavima vaši mališani će biti pravi umetnici. Oni vole da se igraju sa hranom, da crtaju i slikaju, pa je za njih svaka prostorija u kući atelje u kojem ispoljavaju svoju kreativnost. Portikle sa dugim rukavima će im omogućiti da ostanu čisti i suvi tokom tih aktivnosti, a kako se lako održavaju, i vi ćete ih obožavati.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja