8 grešaka novopečenih roditelja kada je u pitanju bebino vreme spavanja

Nije važno da li je 15:00 ili 03:00, jako je velika verovatnoća da ovo čitate jer očajnički tražite način kako da uspavate bebu, a da se ona ne probudi nedugo nakon toga! Imate sreće, jer smo ugostili savetnika za bebin i dečji san kako bi sa nama podelio uobičajene greške (i kako ih izbeći!) koje roditelji prave kada pokušavaju da uspavaju bebu.

Kada je reč o bebinom snu, roditelji se suočavaju sa ogromnom količinom informacija.

Tu su saveti dobronamernih članova porodice, prijatelja, interneta, knjiga, časopisa, foruma, grupa za podršku i roditeljskih grupa. (Što je mnogo, mnogo je, znam!)

I jako često je sve to konfliktno, komplikovano i puno toga je jednostavno pogrešno.

Kao savetnik za spavanje, volim da pomažem roditeljima da se osećaju manje zbunjeno i donose ispravne odluke kada je reč o snu njihovog mališana. Često je to jednostavno kao proveravanjejednostavne liste mesta na kojima roditelji greše kada je reč o spavanju.

Ostanite sa nama da biste pročitali koje su to uobičajene greške i kako ih izbeći!

GDE RODITELJI GREŠE KADA JE U PITANJU SPAVANJE

POTCENJUJU KOLIČINU BEBINOG SNA

Bebe zahtevaju puno sna tokom 24-časovnog perioda, a kada nemaju dovoljno vremena za to, naplatiće vam ’dug za spavanje’. Čak i sat ili dva propuštenog sna mogu napraviti veliku razliku u njihovom smirivanju i kvalitetu sna. Mnogi roditelji se brinu da ako njihova beba neprestano spava, neće biti dovoljno budna da nauči sve što treba. Ali, evo u čemu je stvar – bebe imaju čitav život za to.

Zaista, posebno u ranim danima, sve što im treba je da jedu i spavaju. Kada pravilno uspavate (i nahranite) bebu, sve ostalo će doći na svoje.

NE VIDE ZNAKE UMORA

Bebe će uvek pokazivati znake umora kada su budne previše dugo i treba da se vrate na spavanje. Neki osnovni primeri ovih znakova uključuju:

  • Postaju glasne
  • Trljaju oči
  • Trzaju rukama i nogama
  • Zevaju, skoro stalno…

Bebe se vrlo brzo umaraju, i kada se propusti onaj ‘čarobni trenutak’ od umornog do premorenog, imaju više problema sa uspavljivanjem i samim spavanjem.

Savet: Odvojite malo vremena da gledate i posmatrate bebu dok je budna. Videćete promene u njenom ponašanju kad se počne umarati, što znači da je savršeno vreme za više sna.

PRESKAČU DREMKE

Izreka „Kada se spava kako treba, zdravlja i sreće ima u izobilju“ je 100% tačna. Što više bebe spavaju tokom dana, to bolje spavaju i preko noći. I obrnuto. Na san treba gledati tokom celog 24-časovnog perioda, a ne samo na to da je „dan“ odvojen od „noći“. Ukupna količina sna je najvažnija, a ako beba propusti ceo dan spavanja, uveče i preko noći će biti apsolutno iscrpljene i premorene, teško će se smiriti, a ni kvalitet noćnog sna neće biti tako sjajan.

Savet: Odvojite vreme za posvećivanje dnevnim dremkama, čak i ako vaša beba dobro spava preko noći. Vaš mališan će biti za – a i vi (recite zdravo vremenu za sebe)!

NE MOGU DA SE IZBORE SA PLAKANJEM

Plakanje je „dečji govor“ i to je jedini način na koji bebe komuniciraju sa nama. Važno je zapamtiti da nije za svako plakanje tokom procesa ‘odlaska na spavanje’ potrebna hitna intervencija. Ponekad će beba plakati jer treba da se kupa, da presvuče pelenu, podrigne itd. Međutim, biće mnogo puta kada će beba plakati jednostavno zato što je iscrpljena i tako se uspavljuje, ali to ne treba da vas brine.

Ako vaša beba plače tokom procesa uspavljivanja, pre nego što požurite da je uzmete u naručje, zastanite i slušajte plač. Ako je to jak krik koji ne prestaje, naravno, uzmite je. Međutim, ako je to više uznemirujući, isprekidani plač, dajte joj malo vremena i šanse su da će uskoro sama zaspati.

KORISTE VIŠE RAZLIČITIH TAKTIKA ZA SMIRIVANJE

Bebe vole doslednost i osećaj poznatog. Kada ih roditelji ljuljaju, hrane, odbijaju (daju im cuclu), a zatim ih same spuštaju u krevetić kako bi pokušali da reše sve tokom jedne ‘seanse’ odlaska na spavanje, ostavljaju osećaj zbunjenosti, prekomerne stimulacije i frustracije zbog čega znači da se bebe mogu mučiti da utonu u san na lak i prirodan način.

Iako će vam možda u nekom periodu biti potrebno više taktika za smirivanje, težite ka tome da bebu svaki put uspavate istom metodom, kako bi se navikla na isti način uspavljivanja.

PREVIŠE RAZMIŠLJAJU I KOMPLIKUJU

Lako je prevideti osnove i preći na složene zaključke kada je u kući vrišteća beba koja jednostavno neće da zaspi. Naročito je teško kada roditelji nemaju dovoljno sna i ni oni ne razmišljaju ispravno. Ako je beba zdrava, postojaće osnovni razlozi zbog kojih je nervozna, tj. glad, premorenost, prekomerna stimulacija, hladnoća itd. Ključ je da se uvek prvo usredsredite na osnove, umesto da prebrzo zaključujete da nešto ozbiljno nije u redu.

Savet: Kad god je vaša beba nervozna, imajte pri ruci ‘osnovnu listu za proveru’ koju ćete razraditi. 

Štiklirajte sve stavke, dajte svom mališanu vremena da se smiri i velike su šanse da hoće. Ako ste ipak i dalje zabrinuti, obratite se svom pedijatru.

PRERANO ODUSTAJU

Pravljenje izmena u bebinom rasporedu spavanja zahteva vreme. Naročito kada je beba premorena i treba da nadoknadi puno izgubljenog sna. Njima su potrebne jasne, dosledne poruke i potrebno im je vreme da se prilagode novom načinu rada. Kada primenite nov raspored spavanja, pokušajte da ne paničite i ne odustanite ako stvari odmah ne legnu na svoje mesto. Dajte svojoj bebi i sebi vremena.

Savet: Svakodnevno postavljajte male ciljeve i uskoro će vaše dete početi da se smiruje i spava kao zvezda. Što znači da ćete i vi takođe spavati kao zvezda. Win-win!

BIRAJU POGREŠNO ODELO I POKRIVAČE ZA SPAVANJE

Poput odraslih, i bebama treba da bude prijatno i udobno kada spavaju. Treba da im bude toplo kada je hladno i komotno kada je toplo. I one moraju biti sigurne u svom prostoru za spavanje i u onome što nose.

Opšte je poznato da je bebama potreban jedan sloj više nego odrasloj osobi i poželjan je odabir 100% pamučne odeće koja ne sadrži štetne materijale, s obzirom na to da je mekana, hipoalergena i prozračna. Preko odeće ih možete umotati u pokrivač ili vreću/odelo za spavanje. Za razliku od širokih pokrivača, ovi odevni predmeti su odlični za hladnije vreme bez rizika da bebama bilo šta prekriva glavu i lice.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja