VREME JE ZA KLOPU: ŠTA RADITI AKO SU VAŠI NAJMLAĐI IZBIRLJIVI?

Neka deca su opsednuta mlekom, druga bi jela picu svaki dan, ali uvek je izazov osmisliti im ishranu tako da sadrži dovoljno hranljivih namirnica koje će im se usput i dopasti. Mališani znaju biti veoma izbirljivi u periodu kada saznaju više o hrani i kada shvataju šta im se dopada, a šta ne.

Kako bi se vreme obroka iz žustre borbe pretvorilo u kvalitetno porodično druženje, predlažemo vam sledeće:

Jedite uvek zajedno

Ako deca nešto vole da rade, to je da oponašaju svoje roditelje. Ukoliko jedete u isto vreme kada i oni, osetiće se kao da su deo nečega i to će ih zapravo podstaći da jedu više. Ova mala izmena u svakodnevnoj rutini dovešće do toga da se kod njih brže razviju motoričke veštine kao što su korišćenje čaše ili šolje bez poklopca i rukovanje priborom za jelo. Pored toga, kome se ne bi dopao veliki porodični obrok gde jedni sa drugima delite kako vam je prošao dan?

Servirajte im manje porcije

Ukoliko ispred dece stavite veliki tanjir pun hrane koja im je nepoznata ili im se ne dopada, to ih može zastrašiti jer tek uče o tome kako da se sami hrane. Umesto toga, dajte im jako male porcije i onda ih dopunjujte po potrebi. To će vaše mališane podstaći da više pojedu, i pritom ćete smanjiti količinu bačene hrane (što se vašem psu možda ne bi dopalo!)

Uključite svoje dete u sve

Deca vole da se osećaju korisno i da misle kako pomažu svojim roditeljima, pa makar ta pomoć izgledala tako što vaši mališani polako seckaju povrće nožićima bezbednim za decu. Uključite svoje dete u proces spremanja hrane i budite sigurni da će jedva dočekati da proba to jelo! Pored toga, možete ih zadužiti i da operu svoje posuđe, pod uslovom da je ono napravljeno od bezbednih materijala.

Ne pokušavajte da ih primorate

Bebe se rađaju sa neverovatnom sposobnošću da regulišu svoje unutrašnje potrebe, i tačno znaju koliko im je hrane neophodno da bi bile site. Stoga ne treba toliko da se stresirate oko toga da li su vaša deca jela dovoljno.

Vaše dete je pojelo tanjir testenine, dve porcije brokolija i dve kriške hleba? To je sasvim normalno. Ili je pak samo gricnulo riblji štapić i pojelo nekoliko zrna graška? I to je normalno. Ne možete do kraja upravljati količinom hrane koju vaša deca pojedu, ali možete da se pobrinete da ono što jedu bude kvalitetno. Strpljenje je ključ svega.

Servirajte im omiljenu i novu hranu u isto vreme

Mala deca su obično jako emotivna. S tim u vezi, ukoliko im odjednom date veliku količinu hrane koju ne vole ili nikada nisu probali, to ih može jako uznemiriti i čak rastužiti. Umesto toga, možete im dati porciju makarona sa sirom i sa strane staviti, recimo, polovinu jedne špargle. Sve i da je samo probaju i ispljunu, ipak ćete biti na pravom putu!

Večerate u restoranu? Napravite svojim mališanima „tanjir za degustaciju“. Pored njihovog omiljenog jela, stavite im po malo od svega što su ostali za stolom naručili, kako bi mogli to da probaju. Ovo je sjajan način da detetu bez ikakvog pritiska date da proba nešto novo.

Dajte im ranu večeru

Ukoliko ste pod stresom zato što vaši mališani ništa nisu hteli da jedu čitav dan i ne želite da u krevet odu gladni, ponudite im mini-večeru pred spavanje. To treba da bude nešto hranljivo i ukusno, npr. banana, kriška pohovanog kačkavalja, ili tvrdo kuvano jaje.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja