Šta kada stiže nova beba

U dečijem svetu centralnu poziciju, od prvog dana zauzimaju roditelji. Baš kao i što dolaskom novorođenčeta na svet, svedočimo brzom izmeštanju prvobitnih, do tada usvojenih prioriteta i principa po kojima su nekada novopečeni roditelji živeli.

Priroda se postarala da svoje nove uloge brzinom svetlosti zavolimo i delujemo u saglasju sa njima. Logično objašnjenje ovog fenomena možemo potkrepiti i objasniti kroz činjenicu da smo imali dovoljno meseci da se pripremimo za taj prvi susret, i sve ono što budući, zajednički dani nose. 

U tom periodu iščekivanja, nalazi se i prilika da osvestimo sve ono nenadano, pomalo iz tuđih priča i očekivano, ali ipak do tada neproživljeno. Zato, čak i posle samo par meseci imamo osećaj kao da je beba ceo život sa nama, i često se pitamo kako je čudan bio taj naš život bez nje.

Ali, kada u svet prvog i do tada jedinog deteta, ušeta mali neznanac, “kradljivac” roditeljske pažnje i aktivne prisutnosti, svedočimo novim izazvima koji od nas zahtevaju pravilnu reakciju i dobru komunikaciju. Postavlja se pitanje kada je pravi trenutak i koji je najbolji način da starijem detetu, kroz priču i igru objasnimo, dočaramo, slikovito prikažemo situacije za koje treba da se pripremimo, koliko toliko.

Slikovito objašnjeno, zvuči ovako: priča i teorije su na jednom tasu vage, a životna praksa i stvarnost, na drugom. Svojom “težinom” mogu biti izjednačene i iznivelisane, ali ponekad se baš tu, negde između dva tasa kriju začkoljice koje će biti prvi kamen spoticanja, pravilnog rasuđivanja i onoga što čini osnovu razumevanja. Čak i kada se desi ono što pokušavamo da izbegnemo, neki zadatak koji smo hiljadu puta u svesti rešili tačno, u datom trenutku za njega nemamo rešenja. To je sasvim normalno, i predstavlja sitacije koje su sastavni deo roditeljstva.

Nema tih knjiga, teorija, teorema i šema koje će biti jedinstveni putokaz na ovom najvažnijem putovanju, budući da je svako dete individua za sebe, pravi kosmos u malom, samim tim ima vlastite potrebe, želje i htenja. Upravo zbog toga iziskuje drugačiji pristup, prilagođen baš njemu. Zato, roditeljstvo se ne uči, ono se živi, u datom momentu i u vašim, važećim uslovima.

Naravno, postoje određeni načini da starijem detetu olakšate promenu koja će mu sigurno uzrmati poznati svet. Bez obzira na to što vaše dete silno voli decu koju sreće na ulici, uživa u njihovom društvu, njih ipak, na kraju dana ne vodi kući, i sa njima “ne deli” roditelje od jutra do mraka, juče, danas i sutra. Metoda kojima se neki roditelji najčešće služe mogu biti učinkovite i vama, ali ako to nije slučaj, pokušajte da osetite sopstvene, prilagođene senzibilitetima vaše dece. 

Oslobodite se očekivanja

Očekivanja i uverenja koja imamo u vezi sa roditeljstvom, i ka čijem ispunjenu i apsolutnom osvarenju težimo, pomalo naivne, uvlače nas u paradoks života, kada imamo osećaj da sve protiče pored nas, i ništa nije po našoj meri krojeno, štrči ili žulja. Zato je važno osloboditi se svega što nas čini uznemirenim.

Pomislite samo kako je lepo izgovoriti: “Ispunila/o si sva moja očekivanja, onog trenutka kada si se rodila/o”. Malom detetu te reči neće mnogo značiti, ali ponašanje u skladu sa tim principom je ključno za različite situacije.

Stvarni primer iz života: Stariji brat sa nestrpljenjem očekuje dolazak njegove male sestre i mame iz porodilišta. Roditelji unose bebu u nosiljci i spuštaju je tako da je brat vidi. Dete veselo trči oko roditelja uzvikujući: “Gde je, gde je moja sestra da se igramo?” Ne primećujući je u nosiljci tik ispred sebe. Dok majka pokazuje rukom na bebu, početno veselje vidno iščezava sa dečakovog lica, i čuje se samo: “Toooo? To? To mi je sestra?” Od velikih očekivanja do neočekivane realnosti, samo je jedan korak. Zato je važan pravilno i iskreno vođen razgovor. 

Pričajte

Dete, posebno malo starije, samim tim i svesnije, treba da bude upoznato sa činjenicama kroz iskren razgovor. Baš poput onog da će beba biti mala, mnogo i često će jesti, spavati, ponekad će glasno plakati, i kraju krajeva, neće biti posebno interesantna. Vremenom, mnoge od navedenih stavki će se promeniti. Beba će užurbano rasti i komunikacija sa njom biće veoma zabavna, čak i pored toga što se neće zvanično razumeti. Starije dete biće pravi svedok odrastanja mlađeg deteta, i vremenom će ta uloga postati posebno draga. Deci je potrebno vreme da uvide kako se različiti procesi odvijaju i tu ključnu ulogu ima razgovor. 

Dozvolite starijem detetu da učestvuje

Jedan od načina da se starije dete ne oseća izopšteno jeste uključivanje u različite aktivnosti oko bebe, ali samo ako postoji detetova želja za tim. Neka deca uživaju u tome, drugoj to nije interesantno, što je sasvim u redu. Možda ćete jednog dana, neočekivano, prisustvovati situaciju u kojoj samoinicijativno, starije dete hrani mlađe. Koliko je to mali, ali važan korak za taj mali tim u nastajanju, znaće oni koji su doživeli. 

Kad rutina postane frustracija, menjajte je

Neki roditelji i njihova deca super funkcinišu kada je ispoštovana svojevrsna rutina u toku dana. Istina, rutina često odgovara i deci, zato u trenucima kada je ona u disbalansu, dolazi do negodovanja.  Posebno je izazovno očuvati ritam odlaska u krevet kada stigne nova beba. Ukoliko deca dele sobu, a zajednički odlazak na spavanje deluje kao nemoguća misija, napravite odgovarajuće, male izmene. Dozvolite starijem detetu da malo duže ostane budno, jer će čak i 10 minuta učiniti da se oseti “starije”. Iskoristite vreme kada beba spava da razmenite impresije o danu koji je za vama. Čitajte priče i bajke, napravite vaš plan zajedničkih aktivnosti. 

Provodite vreme 1 na 1

Zlatno pravilo, i ujedno jedan od najboljih saveta koji vam neko može dati. Ukoliko imate mogućnost da bebu pričuva neko drugi, potrudite se da tada provedete kvalitetno vreme sa starijim detetom. Usmerite svu svoju pažnju na zajedničke, voljene aktivnosti, bez obzira na to kolilo će trajati. Zajedničke sportske aktivnosti, odlazak na sladoled ili kolače, šetnja pored reke ili neki projekat u dvorištu, neka budu samo vaši. 

Bez brige, sutra će biti bolje

Nakon teškog dana, sutra uvek zvuči dobro. Sutra smo malo stariji, malo iskusniji i za koju nijansu svesniji. Važno je sačuvati radost koju novi dan nosi, jer smo zajedno, voljeni i srećni, i deca će to na vašem primeru brzo uvideti. 

 

Autor: Vanja Bjelica

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja