Srećna zaposlena mama od kuće? Moguće je!

Iako rad od kuće ima svojih prednosti, postoji neke stvari sa kojima se mame teško bore. 

Na primer, rad na daljinu često podrazumeva rad od kuće bez bebisiterke. Stvari tada mogu postati komplikovane, jer nije isto kada imate šestomesečnu bebu i mališane koji se mogu igrati i zanimati različitim aktivnostima dok vi nesmetano obavljate svoj posao.

Da bismo vam malo olakšali svakodnevnicu, izdvojili smo nekoliko praktičnih saveta. 

Da li biste voleli da ste srećnija mama koja obavlja posao od kuće? Da li ste napeti i izmoreni poslednjih dana?

Drage mame, razumemo vas. Oh, i te kako vas razumemo. Našli smo se u sličnoj situaciji bezbroj puta i zaista je teško. Često nam se čini kao da postoji beskrajna lista stvari koje je potrebno obaviti i to tako svaki božiji dan. 

I znate šta, istina je. Biti majka je samo po sebi posao kome nema kraja. Dodajte još jednu obavezu na to i eto gustog rasporeda. 

Pa, kako da sve to postignemo? Kako da balansiramo između posla i majčinstva, a da istovremeno budemo srećne i zadovoljne? Sigurno postoje trenuci u kojima vam to izgleda kao nemoguća misija. Međutim, postoje stvari koje bi vam mogle pomoći. Jer, rad od kuće nije olakšavajuća okolnost ako niste zadovoljni. A svi znamo da ako mama nije zadovoljna, niko nije.

1. Postavite granice

Jedna od mana kada radite iz udobnosti vašeg doma je ta što se teško postavlja barijera između posla i privatnog života, jer su oba smeštena na istom mestu. Dakle, morate biti revnosni. 

Objasnite članovima porodice svoje radno vreme i pod kojim uslovima će se vaš posao odvijati. Odlučite kada je prikladno odgovarati na mejlove i obavljati poslovne razgovore, a kada nije. Na primer, ako ste slobodni nedeljom to vreme maksimalno iskoristite za sebe i sebi drage ljude, a takođe i za punjenje baterija jer morate biti odmorni za naredni dan.

Ako želite da na oba polja budete uspešni i pre svega zadovoljni, postavljanje granica će dobro poslužiti na duže staze.

2. Poradite na svom načinu razmišljanja

Sreća nije nešto što se može postići samo od sebe. Dosta toga zavisi od vas i vašeg razmišljanja. Ako ste odlučni u tome da pronađete radost u današnjem danu, ništa vas ne može sprečiti. 

Umesto da svu pažnju usmerite na razmišljanje o obavezama koje vas očekuju, donesite odluku da ćete biti ispunjeni radeći ono što volite, ma kakav dan bio. I verujte nam na reč, nećete biti sami. Kada deca uoče vaš optimizam, sigurno će ga slediti.

3. Stvorite produktivan prostor za rad

Ova stavka je jako važna, jer rad u prijatnom okruženju povećava produktivnost. Želite da radite u trpezariji? Odlična ideja! Sve dok održavate koncentraciju i osećate se prijatno, nije bitno gde radite, pa makar to bio kauč u dnevnoj sobi. Pronađite odgovarajuće mesto gdećete obavljati posao i bićete produktivniji, organizovaniji, a samim tim i srećniji.

4. Pronađite pozitivan uticaj

Nije tajna da stvari kojima smo okruženi imaju veliki uticaj na našu psihu i raspoloženje. Shodno tome, pronađite opuštajuću muziku, motivacione citate ili pak nešto treće u čemu ćete uživati i što će stvoriti prijatan ambijent. 

Možda neki neodoljivi miris koji će vas odvesti u daleke krajeve. Ili dodir prirode u vašem domu koji će sigurno pozitivno uticati na vaš um i koncentraciju, naročito sada kada većinu vremena provodimo kod kuće. 

Meraki mirišljave sveće i difuzori sa osvežavajućim mirisom nordijske borovine ili citrusa će uneti posebnu atmosferu u vaš dom, odnosno radni prostor. 

5. Odmorite

Znamo šta vam je sad u glavi, i odmah ćemo odgovoriti – ne, ne šalimo se! Naravno da zvuči nemoguće, jer već imate kilometrasku dugu listu obaveza, a deluje da na njemu nema mesta za ovu stavku.

Mame, potpuno vas razumemo, ali ova stavka je važna. Možda najvažnija od svih ostalih.

Odmor je u današnje vreme veoma potcenjen, a rezultat toga su premorene mame koje uopšte nisu srećne. A ne moramo da vam objašnjavamo zašto je to važno za vas, partnera i mališane. 

Briga o sebi nije samo odlazak na masažu ili manikir, već podrazumeva da sebi priuštite osnovne potrebe, a odmor je jedna od njih. Mentalni i fizički odmor dovode do veće produktivnosti i mentalnog zadovoljstva, što daje osećaj sreće i ispunjenosti. 

Ukratko, odmor je neophodan kako bismo bili srećni. Ili makar mi volimo tako da razmišljamo. A vi znate da smo u pravu. :)

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja