Njam, njam: Recepti koji će oduševiti mališane

Ana Zontar Kristanc je slovenačka autorka kuvara za decu. Njen blog je prepun sjajnih recepata u kojima može uživati cela porodica, a mi smo izdvojili dva recepta koja će oduševiti naše najmlađe. I da bi stvar bila još bolja, ova ukusna jela servirana su na ljupkom Done by Deer posuđu.

Gulaš za decu

Za 4 porcije.

Priprema: 10 minuta

Vreme kuvanja: 1-2 sata

Sastojci:

  • 2 crvena luka, naseckana
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 400g goveđeg mesa iseckano na kockice
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika paprike
  • 1/2 kašike soli
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika običnog brašna

Priprema:

Pržite luk u 2 kašike ulja oko 5 minuta. Dodajte so i šećer i pržite 3 do 4 minute. Dodajte kockice goveđeg mesa i paradajz pirea i mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.

Dodajte papriku, vodu, so i lovorov list i kuvajte do ključanja. Snizite temperaturu i kuvajte dok meso ne omekša.

Nakon što meso omekša, pustite da gulaš odstoji nekih 5 minuta, a zatim uklonite masnoću sa površine velikom kašikom. Odbacite lovorov list. U posudi izmešajte 1 kašiku brašna sa vodom, a zatim dodajte u gulaš i kuvajte još nekih 2 minuta.

A sad dezert!

Sova kolačići

15-20 kolačića

Priprema: 20-30 min

Peći: 12-14 min

Osnovni sastojci puter kolačića:

  • 2 šolje univerzalnog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1,5 štapića (3/4 šolje) nezaslađenog, omekšanog putera
  • 1 šolja šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 kašičice vanile
  • Dekoracija: badem i topljena čokolada

Priprema:

Umutite brašno, prašak za pecivo i so u maloj posudi. Zatim umutite puter i šećer u velikoj posudi električnim mikserom na srednje-velikoj brzini dok ne postane glatko i tečno, oko 3 minute u stojećem mikseru ili 6 sa ručnim. Umutite jaje i vanilu. Smanjite brzinu, a zatim dodajte smešu od brašna i mešajte dok se sve ne sjedini.

Razvaljajte testo u dve rolnice od 25 cm. Umotajte u celofan i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata.

Oštrim nožem narežite testo na kriške. Stavite kriške jedno pored drugog na pleh za kolačiće da podseća na sovno lice. Viljuškom dekorišite donji deo sovinog lica, a uz male količine testa deo gde će biti oči. U sredinu stavite badem da podseća na sovin nos.

Pecite kolačiće, rotirajući položaj tepsije na pola pečenja, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, ukupno 12 do 14 minuta. Ohladite na tepsiji 3 minuta, a zatim prebacite metalnom lopaticom na tacnu da se potpuno ohlade.

Napravite oči od topljene čokolade.

Prijatno! :)

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja