Njam, njam: Recepti koji će oduševiti mališane
Ana Zontar Kristanc je slovenačka autorka kuvara za decu. Njen blog je prepun sjajnih recepata u kojima može uživati cela porodica, a mi smo izdvojili dva recepta koja će oduševiti naše najmlađe. I da bi stvar bila još bolja, ova ukusna jela servirana su na ljupkom Done by Deer posuđu.
Gulaš za decu
Za 4 porcije.
Priprema: 10 minuta
Vreme kuvanja: 1-2 sata
Sastojci:
- 2 crvena luka, naseckana
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 400g goveđeg mesa iseckano na kockice
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika paprike
- 1/2 kašike soli
- 1 lovorov list
- 1 kašika običnog brašna
Priprema:
Pržite luk u 2 kašike ulja oko 5 minuta. Dodajte so i šećer i pržite 3 do 4 minute. Dodajte kockice goveđeg mesa i paradajz pirea i mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Dodajte papriku, vodu, so i lovorov list i kuvajte do ključanja. Snizite temperaturu i kuvajte dok meso ne omekša.
Nakon što meso omekša, pustite da gulaš odstoji nekih 5 minuta, a zatim uklonite masnoću sa površine velikom kašikom. Odbacite lovorov list. U posudi izmešajte 1 kašiku brašna sa vodom, a zatim dodajte u gulaš i kuvajte još nekih 2 minuta.
A sad dezert!
Sova kolačići
15-20 kolačića
Priprema: 20-30 min
Peći: 12-14 min
Osnovni sastojci puter kolačića:
- 2 šolje univerzalnog brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1,5 štapića (3/4 šolje) nezaslađenog, omekšanog putera
- 1 šolja šećera
- 1 veliko jaje
- 1/2 kašičice vanile
- Dekoracija: badem i topljena čokolada
Priprema:
Umutite brašno, prašak za pecivo i so u maloj posudi. Zatim umutite puter i šećer u velikoj posudi električnim mikserom na srednje-velikoj brzini dok ne postane glatko i tečno, oko 3 minute u stojećem mikseru ili 6 sa ručnim. Umutite jaje i vanilu. Smanjite brzinu, a zatim dodajte smešu od brašna i mešajte dok se sve ne sjedini.
Razvaljajte testo u dve rolnice od 25 cm. Umotajte u celofan i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata.
Oštrim nožem narežite testo na kriške. Stavite kriške jedno pored drugog na pleh za kolačiće da podseća na sovno lice. Viljuškom dekorišite donji deo sovinog lica, a uz male količine testa deo gde će biti oči. U sredinu stavite badem da podseća na sovin nos.
Pecite kolačiće, rotirajući položaj tepsije na pola pečenja, dok rubovi ne poprime zlatnu boju, ukupno 12 do 14 minuta. Ohladite na tepsiji 3 minuta, a zatim prebacite metalnom lopaticom na tacnu da se potpuno ohlade.
Napravite oči od topljene čokolade.
Prijatno! :)