Naučni eksperimenti za mališane

Sva deca su mali istraživači. Svojim znatiželjnim okicama i prstićima oni upoznaju svet od prvih dana. Na nama je samo da podstaknemo taj njihov radoznali duh.

Tema treće nedelje u okviru našeg #PBpajamaproject je #LittleLab koja će oduševiti svaku pametnu glavicu. Pronalazimo za vas jednostavne i kreativne naučne eksperimente koje možete raditi sa klincima u domu i to sa stvarima koje uglavnom već imate kod kuće.

#1 Napravite jajašca u slanoj vodi

Jaja tonu na dno ako ih ubacite u čašu obične vode za piće, ali šta se desi ako dodate i so? Rezultati su vrlo zanimljivi i mogu vas naučiti zabavnim činjenicama o gustini.

Biće vam potrebno:

  • Jedno jaje
  • Voda
  • So
  • Visoka čaša za piće 

Uputstvo:

Sipajte pola čaše vode i u nju puno soli (oko 6 kašika). Zatim pažljivo dospite običnu vodu dok se čaša skoro ne napuni (pazite da slanu vodu ne pomešate sa običnom). Nežno spustite jaje u vodu i posmatrajte šta se događa.

Šta se dešava?

Slana voda je gušća od obične. Što je tečnost gušća, lakše je da predmet pluta u njoj. Kada jaje spustite u tečnost, ono pada kroz običnu vodu dok ne stigne do slane. U tom trenutku je voda dovoljno gusta da jaje može plutati. Ako ste bili oprezni kada ste dodali vodu iz slavine u slanu vodu, one se neće mešati, što omogućava jajetu da neverovatno lebdi na sredini čaše.

#2 Mešanje ulja i vode

Neke stvari se jednostavno ne slažu jedne sa drugima. Uzmite ulje i vodu kao primer, možete ih pomešati i tresti koliko god želite, ali oni nikada neće postati prijatelji... ili hoće? Podignite ovaj zabavni eksperiment na viši nivo i otkrijte kako spajanje ulja i vode može da vam pomogne da operete suđe.

Biće vam potrebno:

  • Mala boca bezalkoholnog pića
  • Voda
  • Boje za hranu
  • 2 kašike ulja
  • Tečnost za pranje sudova

Uputstvo:

U vodu dodajte nekoliko kapi boje za hranu. U malu bočicu bezalkoholnog pića sipajte oko 2 kašike boje zajedno sa dve kašike ulja. Čvrsto zavrnite poklopac i protresite bocu što je više moguće. Vratite je na ravnu površinu i pogledajte. Može izgledati kao da se tečnosti mešaju, ali će ulje uvek isplivati na vrh.

Šta se dešava?

Dok se voda često meša sa drugim tečnostima kako bismo stvorili razne rastvore, ulje i voda skoro nikad ne mešamo. Molekuli vode se međusobno snažno privlače, a isto to važi i za ulje, jer ih više privlače sopstveni molekuli koji se jednostavno ne mešaju. Ulje se odvaja i lebdi iznad vode jer ima manju gustinu.

Ako zaista mislite da ulje i voda pripadaju zajedno, pokušajte da u miks dodate malo tečnosti ili deterdženta za pranje posuđa. Deterdžent privlači i vodu i ulje, što im pomaže da se spoje i formiraju nešto što se zove emulzija. Ovo je posebno korisno za pranje masnog posuđa, deterdžent uklanja ulje i mrlje sa tanjira, i lako se ispira!

#3 Napravite napitak od limunade

Većina ljudi voli ispijanje gaziranih pića, pa zašto ne bismo napravili zabavni naučni eksperiment koji će od obične limunade napraviti nešto mnogo interesantnije?!

Sa malo limuna i sode bikarbone usavršićete pravljenje sopstvenog gaziranog pića.

Biće vam potrebno:

  • Limun
  • Čaša
  • Voda
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Malo šećera da zasladite piće

Uputstvo:

Iscedite što više soka od limuna u čašu. Sipajte vodu u jednakoj razmeri kao i limunov sok. Sipajte kašičicu sode bikarbone, pa promešajte. Da bi napitak bio još lepši, dodajte malo šećera.

Šta se dešava?

Piće koje ste napravili trebalo bi da postane gazirano i da ima ukus poput limunade, gaziranog ili bezalkoholnog pića. A ako ste dodali i malo šećera, može čak imati ukus bezalkoholnog napitka sa limunom koji ste kupili u prodavnici.

Mehurići koji nastaju kada dodate sodu bikarbonu u mešavinu su ugljen dioksid (CO2). To su isti mehurići koje ćete pronaći u pojedinim gaziranim pićima. Ako se pitate kako nastaju mehurići ugljen-dioksida, to se dogodilo zato što ste stvorili hemijsku reakciju kada ste dodali limun (kiselinu) u sodu bikarbonu (bazu).

#4 Vulkan sa sodom bikarbonom i sirćetom

Upotrebite sodu bikarbonu i sirće za stvaranje sjajne hemijske reakcije! Posmatrajte kako se brzo izdiže iznad posude, a pre toga proverite da li imate spreman peškir za čišćenje.

Biće vam potrebno:

  • Soda bikarbona (nikako prašak za pecivo)
  • Sirće
  • Posuda u koju sve može stati kako biste izbegli veliki nered!
  • Ubrusi ili krpa (za svaki slučaj)

Uputstvo:

Stavite malo sode bikarbone u posudu i sipajte malo sirćeta. Posmatrajte kako se odvija reakcija!

Šta se dešava?

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je baza, dok je sirće (sirćetna kiselina) kiselina. Kada reaguju zajedno, formiraju ugljeničnu kiselinu koja je veoma nestabilna, i ona se odmah deli na vodu i ugljen dioksid, što stvara mehuriće prilikom tog procesa.

Za dodatni efekat možete napraviti vulkan. Istina, potrebne su neke zanatske veštine, ali učiniće da erupcija sirćeta i sode bikarbone izgleda još impresivnije!

#5 Napravite tornado u flaši

Naučite kako da napravite tornado u boci ovim zabavnim naučnim eksperimentom za decu. Koristeći stvari koje se lako pronalaze, kao što su tečnost za pranje posuđa, voda, šljokice i boca, možete napraviti sopstveni mini tornado koji je mnogo sigurniji od onog koji viđate na televizijskom programu. Pratite uputstva i uživajte u vodenom vrtlogu koji stvarate.

Biće vam potrebno:

  • Voda
  • Čista plastična boca sa poklopcem (koja neće iscuriti)
  • Šljokice
  • Tečnost za sudove

Uputstvo:

Oko 3/4 boce napunite vodom, pa dodajte nekoliko kapi tečnosti za pranje posuđa. Pospite šljokicama (ovo će učiniti tornado vidljivijim). Čvrsto zategnite čep.

Bocu okrenite naopako i držite je za grlo. Bocu zavrtite kružnim pokretima, zaustavite je  i pogledajte unutra da biste videli mini tornado koji se formirao u vodi. Možda ćete morati da pokušate nekoliko puta pre nego što uspete, ali deca će sigurno uživati u ovom neobičnom eksperimentu.

Šta se dešava?

Kružno kretanje boce stvara vodeni vrtlog koji izgleda kao mini tornado. Voda se brzo vrti oko središta vrtloga zahvaljujući centripetalnoj sili (unutrašnja sila koja usmerava predmet ili fluid kao što je voda prema sredini njegovog kružnog puta).

 

Probajte neki od ovih eksperimenata ili potražite inspiraciju na netu za neke druge, ovekovečite taj momenat i podelite sa nama, ali i sa drugim mamama, ta sjajna otkrića iz kućne laboratorije. Objavite fotografiju uz hashtag #PBpajamaproject i tagujte @puritybox.

Možete preuzeti postere koje smo posebno kreirali za ovu temu, a tu je i super nagrada.

Saznaj više!

 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja