Kako da najbolje očistite igračke?

Bebe uglavnom istražuju svoje okruženje čulom dodira i ukusa - tako da se možete kladiti da je svaka igračka u njihovoj sobi barem jednom prežvakana ili polizana. A pošto igračke neprestano završavaju u ustima, bebe mogu lako pokupiti klice i bolesti. ⁠

Sa obzirom na novonastalu situaciju u našoj zemlji, svi se trudimo mnogo više nego inače da vodimo računa o ličnoj higijeni, ali i čistoći u svom okruženju. Ono što dolazi u dodir, a naročito u usta naših mališana posebno mora biti sigurno i čisto, jer deca, ona mlađa posebno, vas neće razumeti ili tek tako poslušati kada kažete da ne smeju to raditi. 

Za početak da napomenemo, potrudite se da narednih dana ostanete kod kuće sa klincima, pa samim tim i sa njihovim igračkama. Ako ste prinuđeni da izađete napolje, nemojte iznositi igračke koje će kasnije koristiti. 

Kako sad imamo više vremena, a istovremeno se trudimo da naš dom bude što bezbednije mesto za sve članove porodice, donosimo vam nekoliko sjajnih načina kako možete očistiti igračke u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljeni. 

Plastika

Sve te šarene igračke potopite u ključalu vodu 5 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite i ostavite da se ohlade. Možete ih staviti i u mašinu za pranje sudova ako su u potpunosti izrađene od plastike (nemaju tkanine, baterije ili stvari sa dugmićima, ili nisu vodootporni). Ubacite igračke u pregradu za escajg koje ćete umotati u jastučnicu ili vrećicu od donjeg veša. Izaberite najnežniji program i pustite da se osuše na vazduhu. Ako treba dodatna pomoć oko čišćenja, četkica za zube može biti odlična za mala mesta i neravnine. 

Done by Deer Pull along Elphee

Materijal: Tkanina: 100% poliester. Punjenje: Poliesterska vlakna. Kolica: plastika. Meki plastični točkovi.

Drvo

Drvene igračke će se iskriviti ako ih potapate u vodu. Umesto toga, prebrišite ih vlažnom, čistom krpom koju možete dobro iscediti nakon što je potopite u 50/50 mešavinu destilovanog belog sirćeta i vode ili blage sapunice (za dobijanje sapunice koristite bezbedne deterdžente za posuđe, prirodne sapune za ruke ili dečije sapune). Nakon toga prebrišite vlažnom krpom sa običnom vodom kako biste uklonili ostatke sirćeta ili sapunice.

Done by Deer Puzzle

Materijal: 100% iverica.

Tkanina

Punjene životinjice, mazilice i ostale igračke od tkanine mogu se prebrisati vlažnim maramicama za bebe ili oprati u veš mašini, ali da se pre toga umotaju u jastučnicu. Na ovaj način nemojte prati igračke koje imaju baterije ili ispuštaju bilo kakav zvuk. Takođe, na većini ovih igračaka postoji uputstvo za pranje. Važi i za plišane igračke. 

Done by Deer Zvečka Raffi

Materijal: Tkanina: 100% pamuk. Punjenje: poliesterska vlakna. Zvečka unutra.

Done by Deer Cuddle friend Raffi

Materijal: Tkanina: 100% poliester, punjenje: poliester vlakna i vrećice pasulja.

Gumene igračke i knjige

Ovaj tip igračaka možete takođe obrisati sa pomenutom 50/50 smesom za drvene igračke. Kod knjige samo dobro odvojte stranice da se osuše. 

Sophie la girafe Glodalica

Materijal: 100% prirodna guma.

Igračke za kupanje

Ne, ove igračke neće biti uvek savršeno čiste s obzirom da im je primarna svrha potapanje u kadicu. Svake nedelje natopite ih u smesu 50/50 tople vode i destilovanog belog sirćeta, a možete ih oprati i u mašini za pranje posuđa.

Sophie la girafe Igračka za kupanje

Materijal: 100% prirodna guma.

Metal

Kamioni, vozovi i ostalo često mogu biti igračke pomešanih materijala, zato izbegavajte pranje u mašini da ne biste oštetili mašinu, ali i igračku. Umesto toga, stavite kašiku izbeljivača u vodu i prebrišite ih time. Ostavite da se osuše na vazduhu. 

Done by Deer Kolica Croco

Materijal: Šperploča od šarenih boja na bazi vode. Mekani TPE točkovi. Metalna drška.

Koliko često se čiste igračke?

Ne morate biti opsednuti čišćenjem igračaka, ali obratite pažnju naročito ako su umazane pljuvačkom ili hranom. “Svakodnevne igračke” one koje stalno nosite sa sobom, čistite jednom nedeljno. U ovom periodu, ako iznosite napolje (što svakako ne preporučujemo) potrudite se da ih dobro dezinfikujete kada se vratite kući. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja