Kako da čistite igračke za kupanje?

Ova činjenica vam verovatno nije strana: kada stavite svog mališana u kadu, on odmah grabi svoje igračke za kupanje i stavlja ih pravo u usta. Isprva verovatno nećete misliti da je to veliki problem, sve dok ne vidite svoje dete kako stiska svoju žutu patkicu i primetite da iz nje viri – buđ.

Zašto ne smete zanemariti buđ?

Ukoliko se ne spreči njeno širenje, buđ može izazvati respiratorne probleme, alergije i slične zdravstvene probleme. Ona utiče na ljude svih uzrasta, ali najpodložniji negativnom uticaju su upravo oni koji imaju slab imuni sistem, a u tu kategoriju spadaju i deca. Stoga, kada vidite buđ na igračkama za kupanje, odmah je uklonite.

Na sreću, ne morate uvek baciti igračku u smeće čim vidite prve zelenkasto-crne tačkice. Evo nekoliko načina kako možete oprati igračke za kupanje i učiniti da kupka vašeg deteta bude zabavna i čista:

Zapušite rupe

Mnoge igračke za kupanje, naročito one koje prskaju vodu ili skviče, na dnu imaju rupu kroz koju voda može ući u igračku i stvoriti buđ. Pištoljem za lepak stavite malo lepka na tu rupu pre nego što igračku stavite u kadu i time ćete je zapečatiti vodootpornim materijalom.

Prokuvajte igračke

Ukoliko niste zapečatili igračke a hoćete da budete sigurni da su bezbedne, prokuvajte ih u vreloj vodi, a prljavštinu možete izvaditi kleštima. Zatim ih ostavite da se dobro ohlade i osuše.

Koristite izbeljivač

Sve što treba da uradite jeste da napravite mešavinu izbeljivača i vode i da ostavite igračke da u njoj prenoće. Za ovu mešavinu trebaće vam ¾ šolje izbeljivača i 4l vode. Narednog dana više puta isperite igračke vodom, a zatim ih ostavite da se osuše. Izbeljivač će ispariti i ostaće vam samo čiste igračke!

I sirće pomaže

Ukoliko ne želite da koristite izbeljivač, sirće je odlična alternativa. Pomešajte 4l vode sa ½ šolje alkoholnog sirćeta i ostavite igračke u ovoj mešavini na oko sat vremena. Kada buđ smekša, dobro izribajte igračke i ostavite ih da se osuše. Ako i dalje mirišu na sirće, samo ih još jednom isperite vodom i osušite pre nego što ih vratite u korpu za igračke.

Stavite ih na pranje

Pranje igračaka u mašini za pranje sudova takođe ubija svu buđ i ostalu prljavštinu koja se u njima i na njima nakupi. Deluje kao previše jednostavan metod, ali je zapravo vrlo efikasan.

 

Iako sada znate sve trikove za čišćenje igračaka za kupanje, može se desiti da nijedan od njih ne pomaže i da buđ i dalje ostaje tu. U tom slučaju je najbolje da igračku bacite. Za vaše dete je mnogo bolje da se igra sa novim igračkama nego sa nečim od čega bi moglo da se zarazi i razboli.

 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja