Prigrlite udobnost: Danski recept za srećan život

Mnoga istraživanja pokazuju da je Danska najsrećnija zemlja na svetu i epicentar srdačnog načina života koji se često opisuje i kao “hygge”, što znači udobnost.

Njihova filozofija udobnog načina života počiva na ideji da je važno uživati u jednostavnim stvarima - stvorite prijatan ambijent u svom domu ili kancelariji, uživajte u druženju sa porodicom i prijateljima, usporite ritam života i nađite vremena za opuštanje. “The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living” je knjiga danskog autora Meik Wikinga koji kaže da se udobnost krije u atmosferi i iskustvu, a ne u materijalnim stvarima.

Međutim, postoje elementi koje možete uneti u svoj prostor kako biste usvojili i živeli ovaj sjajan koncept života:

Moć sveća

"Nijedan recept za udobnost nije kompletan bez sveća", kaže Wiking u prvom poglavlju svoje knjige. Prvi korak u stvaranju tople i prijateljske atmosfere je da pogasite svetla i upalite sveće. Mirisne sveće uneće mir u vaš dom, uživaćete u toplom plamenu i opuštajućim aromama eteričnih ulja. Ako vas određeni miris podseća na neka lepa vremena, sigurno i udobno mesto, znači da ste upravo iskusili “hygge” u pravom smislu te reči.

Meraki mirisne sveće imaju divne i opuštajuće arome. Opustite se i uživajte u prekrasnom mirisu koji se širi u vašem domu.

Bez previše odricanja

Budite ljubazni prema sebi i uživajte u malim zadovoljstvima poput slatkiša. Danci su ludi za poslasticama i preuskusnim slatkišima. Ako se budete previše odricali stvari koje volite, na primer, zbog zdrave ishrane o kojoj jako vodite računa, nećete biti u potpunosti srećni. Svako zaslužuje malo šećera, zato priuštite sebi s vremena na vreme jedno takvo zadovoljstvo.

Opuštanje uz čaj

Da li bilo šta zvuči savršenije od toplog ušuškavanja u udubno ćebe uz šoljicu omiljenog čaja? Izaberite ukus po svojoj meri i opustite se. Čaj se savršeno uklapa u filozofiju udobnog načina života i uzimanje kratkog predaha od svih dnevnih obaveza.

Možete brzo i lako stvoriti prijatnu atmosferu sa ovim prekrivačem. Lia od House Doctor-a je mekan i udoban prekrivač od čistog pamuka. Dizajn je jednostavan, bezvremenski i elegantan i svakako će dati modernu notu svakom domu. 

Vreme samo za vas

Iako “hygge” u svojoj biti podstiče na zajedništvo i stvaranje pozitivne atmosfere sa porodicom i prijateljima, to ne znači da se ne preporučuje da ponekad izdvojite vreme samo za sebe. Naprotiv, ova stavka će vam pomoći da se osećate mnogo bolje što vam može doneti uspeha na svim životnim planovima. To vreme možete iskoristiti onako kako vi želite, radeći stvari koje vas opuštaju i čine srećnima. Na primer, stavljanje maske na lice ili lakiranje noktiju mogu biti neki rituali u kojima uživate sami. Imati vremena za sebe jedan je od ključnih faktora za postizanje udobnosti.

Blagodeti muzike

Ništa ne podstiče tako dobro atmosferu kao muzika. Muzika je ta koja pojačava intenzitet našeg trenutnog raspoloženja, ali i ona koja nas može oraspoložiti ako “nismo u elementu”. Kreirajte listu pesama za druženje sa prijateljima ispred kamina ili listu koju ćete pustiti kada ste sami i kada želite da povežete svoj um i telo. Pojačajte zvuk i napunite sobu prostoriju vibracijama!

Unesite prirodu u svoj dom

Danci imaju zanimljivo rešenje za duge i hladne zime. Naime, oni se neretko odlučuju da prirodu unesu u svoj dom i kada to kažemo, mislimo doslovno. Pitate se kako? Primera radi, oni rado dekorišu svoj dom sa drvenim grančicama, biljkama, šišarkama ili orasima. Kamin je takođe često prisutan u njihovim kućama, jer on čini da se osećamo bliže prirodi. A jednostavno i prirodno je nešto što upravo i najbolje opisuje koncept udobnosti. Pored dekoracije, možete izabrati i prirodne mirise ili osveživače za kuću sa šumskom notom ili nešto slično. Ovo će sigurno doprineti da vaš dom bude prava oaza mira.

Raširite divan miris u svom domu sa mirisnim Meraki difuzorom. Difuzor sadrži 7 štapića koji ostavljaju blagi i senzualni miris skandinavskog vrta. Koristite difuzor kako biste stvorili svežu i prijatnu atmosferu u vašoj dnevnoj sobi, hodniku ili spavaćoj sobi. Stavite ga u kupatilo kada ste raspoloženi za spa atmosferu. Možete ga koristiti i za stvaranje ugodne atmosfere u vašoj prodavnici ili kancelariji.

Svet knjiga

Još jedan must have detalj udobnog načina života su svakako knjige. Izgubiti se u stranicama omiljenog romana - ne postoji bolji način da se opustite i oslobodite stresa nakon dugog i napornog dana. Nemojte olako shvatati čitanje knjiga, učinite ovaj ritual jedinstvenim iskustvom. Unesite se u priču i osetite miris stare (ili nove) knjige kako biste u potpunosti osetili svu njihovu čar.

Smanjite upotrebu tehnologija

Za mnoge od nas, tehnologija je sada neizostavan deo naše svakodnevnice. Uređaji poput laptopa ili mobilnog telefona sastavni su deo našeg poslovnog, ali i privatnog života. Jasno nam je da se bez njih danas ne može, ali odlaganje ili isključivanje ovih uređaja makar na sat vremena dnevno značajno će poboljšati kvalitet vašeg života. Predah od digitalnog života će vam omogućiti veću prisutnost u realnom životu što znači da ćete biti uključeniji i posvećeniji svojoj porodici ili prijateljima. A takvi momenti su ključni za srećan i ugodan život.

Ispunite prostor jastucima

Jastuci i mekani pokrivači su veoma važni za životni prostor jer stvaraju udobnu i toplu atmosferu. Prostorije, poput dnevne sobe, ispunjene ovakvim detaljima će učiniti da se potpuno opustite vi, ali i vaši gosti. Osećaj mira i ušuškanosti je nešto što će vam omogućiti da doživite pravu filozofiju udobnog načina života.

Koristeći ove jastuke, možete stvoriti udobnu i toplu atmosferu u vašem domu - i istovremeno će sedenje učiniti mnogo udobnijim. Prugasti jastuk za sedenje od House Doctor-a ima crno/sivi dizajn. Savršeno će se uklopiti u svaki dom. Koristite jastuke za sedenje na vašim stolicama na terasi ili na stolicama za ručavanje u trpezariji.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja