Ko je, ko je... Simana Mutavdžić?

Ima taj jedan Instagram nalog koji sa oduševljenjem pratimo iz više razloga. Sa jedne strane, tu su fotografije neverovatno skladnog enterijera koji zrači nekom umirujućom energijom i da, zaista bismo voleli da popijemo kafu u tom dnevnom boravku. Sa druge strane, segmenti kreativnog haosa neretko u nama probude dete, pa i sami često poželimo da smo Lanini drugari i da zajedno pravimo piknik u njenom šatoru ili najukusnije jelo u kuhinjici. Zbog toga što nam već duže vreme ulepšava svakodnevnicu svojom kreativnošću, odlučili smo da malo bolje upoznamo Simanu.

Ko je Simana Mutavdžić?

Govoriti o sebi, subjektivno i objektivno, nije lak zadatak. Ali, pokušaću da vam se predstavim ukratko. Ljubitelj sam raznih stvari, ponajviše prirode i životinja. Kada bih mogla da biram idealno mesto, to bi bila neka koliba u prirodi, daleko od gradske buke. Strastveni sam filmofil. Gledanje filmova i serija mi je jedan od omiljenih hobija. Film Dejvida Finčera ,,Borilački klub” je uticao na oblikovanje moje ličnosti u tinejdžerskom dobu. Rado ga i sada pogledam, s vremena na vreme. Takođe sam zaljubljenik u fotografiju, kao i u dizajn enterijera. Putem društvenih mreža, naročito Instagrama, upoznala sam sjajne ljude kreativce, čija dela sada krase naš dom.

Emotivac, sanjar, drug. Supruga i majka trogodišnje Lane. Reči, iliti mantra, kojima se vodim svakodnevno su: Učinite od života jednu predivnu avanturu.

Inspiraciju pronalaziš u…?

Inspiriše me mnogo toga opipljivog, ali i sve što možemo osetiti čulom vida, sluha, ukusa i mirisa. Rekla bih da me inspirišu ljudi, njihova kreativnost i sloboda izražavanja. Priroda, kao jedan od imperativa inspiracije, organske boje i materijali, sklad, pa čak i nesklad oblika i tekstura. Takođe, neretko me obuzme i jedan stih pesme, estetika pokretnih slika, kao i pisana forma. I naravno, moja porodica je glavni pokretač svega što radim, naročito moja ćerka Lana. Ona je stub moje sreće i mog poimanja života. Kada radite i stvarate nešto za svoje dete, to ima dublji smisao i rekla bih da su tada inspiracija i stvaralaštvo najviše izraženi.

Reci nam malo više o svojoj porodici?

Naša porodica trenutno broji 5 članova. Suprug Mladen, ćerkica Lana, mačke Lili i Moris, i naravno, moja malenkost. Suprug i ja smo ljubav iz srednjoškolskih dana održali i nastavljamo da održavamo više od 16 godina. Gajimo neizmernu ljubav i poštovanje jedno prema drugom i trudimo se u svakom trenutku da svu tu prisnost i emocije prenesemo i na svoje dete.

Oboje smo neki čudan spoj kreativaca i realista, izbalansirano kod svakog u toj meri da se ne remete ni jedan ni drugi svet u nama. Ćerkica Lana uskoro puni tri godine, veliki broj tri. I samo kada to izgovorim naglas, zvuči mi potpuno neverovatno da je naše zajedničko putovanje kao porodice počelo te 2017. godine. Roditelji često govore da im je dete unelo potpunu promenu u životu. To je tačno, a u našem slučaju, Lana je donela najlepše trenutke i upotpunila sve o čemu smo ikada maštali. Uvek smo skupa, delimo sve, rastemo, učimo, vrednujemo svaki dan. Ona je jedan mali zvrk, s jedne strane mirna i razumna, a s druge razigrana i nepokorna. Mogla bih o nama još dugo da pišem...

Uloga majke je posebna zbog…?

Jedna od najznačajnih uloga majke jeste uloga hranitelja. Majka je sve, i daje sve, bezuslovnu ljubav, podršku, oslonac, razumevanje, strpljenje, pažnju, brigu, saosećanje. Ono što mene podstiče, i što se trudim da ostvarim u ulozi majke jeste da kroz gajenje ljubavi i privrženosti, a istovremeno dajući određene smernice, pružim svom detetu temelj za zdrav i normalan život. Da odgajam srećno dete, da je poštujem, pokrećem, a ne da uvodim disciplinu. Da radim na sebi, da bih bila bolja verzija sebe i pozitivan uzor. Da joj budem najbolji prijatelj. To je ono ka čemu težim kao roditelj.

Opiši jedan vaš savršen porodični dan.

Zvučaće pomalo kao kliše, ali svaki dan je savršen porodični dan. Mi obožavamo da provodimo vreme zajedno, i da delimo sve… I radosti, i tuge, da brojimo osmehe, ali i da ne bežimo od suza i strepnje. Sve je to opravdano utkano na putu koji gradimo.

Ali ako bih morala da opišem jedan takav dan, onda bi on izgledao ovako. Zajedničko buđenje, uživanje u slasnom doručku, brzo spremanje i odlazak na izlet u prirodu. Letnji dan, sa blagim povetarcem, pletena korpa sa cvećem u ruci, štrikano ćebe na zadnjem sedištu bicikla. Vožnja uz guste sunčeve zrake. Ležanje na travi, sa pogledom u krošnje drveća, gde upijamo sve zvuke i mirise veličanstvene prirode. Osećaj bezbrižnosti. A dobro bi se uz ovu atmosferu uskladio i onaj slatkasto-kiselkasti ukus zrele višnje :)

Tvoj recept za balansiranje između posla i majčinstva?

Nemam taj recept u rukavu. A mislim da ni ne postoji onaj pravi. Ono što imam je sreća da radim posao koji volim, sa ljudima koje poštujem. I što imam fleksibilno radno vreme, koje mi u potpunosti omogućava da maksimalno iskoristim i organizujem ceo svoj dan. Da se posvetim detetu, suprugu, kućnim obavezama, poslu i sebi. Ne fokusiram se na pravljenju balansa. Posvećujem se svemu, na način na koji to najbolje umem. Pravim greške, ali i ostvarujem pobede. Samo dajte sve od sebe, i to je i više nego dovoljno.

Za više inspiracije, zapratite Simanu na Instagramu @simanas15

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja