Naši sastojci

Aloja / Aloe barbadensis

Hidrira, umiruje i obnavlja kožu.

Aloju je na Rtu dobre nade, 1730. godine otkrio, imenovao i preneo u Englesku poznati botaničar Filip Miler. Njegovu su pažnju privukla glatka i njegovana lica tamošnjih žena. Ustanovio je da se one svakodnevno umivaju sokom aloje, koja ne samo da čisti kožu, već joj vraća vlagu i štiti je od jakih ultraljubičastih zraka. Aktivne materije iz aloje vere su mono- i polisaharidi, muko-polisaharidi (derivati uronske, glukuronske i galakturonske kiseline), slobodne aminokiseline, proteini, enzimi, vitamini i minerali. U medicini i farmaciji koristi se sok dobijen iz listova za pravljenje lekova za opekotina, pri radijaciji i uopšte kod oštećenja kože i sluznice želuca i creva. Deluje bakteriostatski i baktericidno, protivupalno i regenerativno. Podstiče proliferaciju ćelije i ubrzava proces zaceljivanja kože (granulacija i epitelizujuće dejstvo na oštećeno tkivo).

Alpska ruža / Rhododendron ferrugineum

Umiruje kožu i štiti je od isušivanja, štetnih uticaja okoline i štetnog delovanja UV zraka.

Alpska ruža može da živi više od 100 godina. Raste na visini iznad 1800 m, gde se mora prilagoditi vrlo teškim uslovima okoline, ali i velikim promenama temperature, UVzracima i suvoći: lišće, koje je dobro zaštićeno snegom tokkom zime, kad se sneg topi, iznenada je izloženo jakom suncu i temperaturi. Ova dragocena biljka, koja raste u savršeno netaknutoj prirodi Alpa,sadrži vrlo aktivne spojeve kako bi izdržala ekstremne uslove i opstala na stenama i snegu: taxifolin, rhodoxanthin, eterična ulja, polifenole (katehin, epikatehin). Ovi su spojevi izvrsni antioksidansi! U odgovoru na hladno, dehidraciju ili zamrzavanje, u svojim listovima alpska ruža počinje da sintetizuje zaštitne proteine - dehydrins. Dehydrins proteini se ponašaju kao mali sunđeri su koje zadržavaju vodu oko ćelijskih membrana i belančevina. Dehydrins proteini štite alpsku ružu od dehidracija i smrzavanja. Visoki sadržaj polifenola štiti alpsku ružu od uticaja slobodnih radikala.

Okolina i starenje: Niske temperature, niska vlažnost i nagla promena temperature iz okoline narušavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože. S godinama, koža se obnavlja usporeno i proizvodnja ključnih lipida je smanjena. Osim toga, matične ćelije iz starijih donatora su manje delotvorne od onih iz mlađih. Oba uzočnika: okolina i starenje, smanjuju zaštitnu funkciju kože. Manje zaštićena, koža postaje više osetljivana stres okoline, suva i krhka. To rezultira ubrzanim starenjem.

Prva strategija kako bi se poboljšala zaštitna barijeru kože i time odgodilo starenje je − očuvati funkciju epidermalnih matičnih ćelija i zaštititi ih od stresa iz okoline.

Epidermalne matične ćelije kontrolišu formiranje, održavanje i obnovu celog epiderma.Alpska ruže je retka i delimično zaštićena biljka - nema plantaže. Njeno svojstvo zaštite od UV zračenja potvrđeno je u studiji ispitivanja na 22 volontera u dobi od 20 do 52 godine prilikom boravka ispitanika na stenama i snegu.

Aminokiseline

(alanin, asparagin, glutamin)

Gradivni su deo belančevina.

Lako se vežu na kožu, primenjene lokalno deluju obnavljajuće. Aminokiseline: alanin, asparaginska i glutaminska poseduju veliku snagu vezivanja vode: intenzivno hidriraju epiderm i snižavaju transepidermalni gubitak vode.

Argan / Argania spinosa

Fantastičan izvor vitalnosti koji potiče iz Maroka

Arganovo ulje se dobija hladnim ceđenjem ploda arganovog drveta, koje raste na području jugoistočnog Maroka. Vrlo bogato nezasićenim esencijalnim masnim kiselinama i antioksidativnim vitaminima, izvanrednih je regenerativnih sposobnosti.Podmlađuje ćelije kože, daje koži elastičnost, usporava njeno starenjei nastanak bora. Obnavljajuće deluje nasuvu i dehidriranu kožu. Zbog svog sastava, efektno deluje i na masnu dehidriranu kožu. Pomaže u terapiji ublažavanja psorijaze i ekcema.

Avokado / Persea gratissima

Ulje avokada blagotvorno deluje na kožu, posebno na isušenu i osetljivu.

Plod ove tropske voćke iz porodice lovora obiluje uljem. Njegova kremasta struktura, slična maslacu, bogata je dobrim, nezasićenim masnoćama. Sadrži mnogie minerale, posebno kalijum, magnezijum, cink i pigmente: hlorofil, beta-karoten i lutein; vitamine: A, C, B-kompleks. Avokado je jedna od najbogatijih voćki vitaminom E. Njegovom antioksidacijskom delovanju doprinosi i glutation, koji je jedan od najvažnijih antioksidanasa za naše telo. Brzo se upija, intenzivno neguje, štiti od spoljašnjih uticaja, ublažava nedostatke i bore, vraća elastičnost. Pomaže u obnavljanju epiderma suve kože i kože s ekcemima.Odlično je za negu dehidrirane, suve i zrele kože kao i za negu osetljive i isušene kože oko očiju.

Badem / Amygdalus dulcis

Kažu da ulje slatkog badema poseduje "svu blagotvornost sveta".
U centralnoj Aziji, odakle potiče, simbol je devičanstva, jer njegovi cvetovi procvetaju pre listova. Sadrži minerale u tragovima, linolensku kiselinu, vitamine E i D. Zbog svog blagotvornog delovanja ulje slatkog badema spada u klasike među uljima za negu kože. Vrlo je lagano, deluje umirujuće.Idealno je za sve tipove kože, posebno za osetljivu, nadraženu kožu i za najosetljiviju, dečju kožu. Ublažava iritacije, svrab, crvenilo, upaljenu kožu. Prirodna je zaštita od sunca, filtrira prosečno 25% sunčevih zraka. Neguje kožu, hrani, hidrira i jača njenu elastičnost, pa je korisno u tretmanu ožiljaka i strija.Koži daje mekoću i blistavost.

Bela rada / Bellis perennis

Bela rada ima jako inhibirajuće dejstvo na melanogenezu (proces stvaranja pigmenta melanina), što je i patentirano.

Depigmentacijska aktivnost bele rade bazirana je na kumulativnom dejstvu

• inhibicije aktivnosti tirozinaze (enzim odgovoran za nastanak pigmenta melanina)

• redukcije sinteze tirozinaze (smanjuje stvaranje enzima odgovornog za nastanak pigmenta melanina)

• redukcije melanin-stimulišućeg medijatora endotelina

Ekstrakt cvetova bele rade sadrži bioaktivne molekule: saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Zbog prisustva ovih aktivnih komponenata, široka je primena ekstrakta bele rade u fitomedicin, jer pokazuje antimikrobno, antifungalno, antioksidativno i neuroprotektivnodejstvo.Bela rada ima jako dejstvo na melanogenezu (proces stvaranja pigmenta melanina), što je i patentirano. Koči delovanje tirozinaze (enzim odgovoran za stvaranje pigmenta melanina).Obnavlja ćelije kože, posvetljuje melanin u epidermu. Smanjenjuje vidljivost pega ili ih potpuno uklanja. Ujednačava boju kože kod poremećaja pigmentacije (hiperpigmentacija, sunčane pege, staračke pege). Štiti kožu od nastanka novih pega kao i od oksidativnog stresa.

Beli jasmin

Jasmin pripada porodici maslina, a ime mu je poreklom iz Persije. Biljka je penjačica i najčešće se prodaje obmotana oko žičanog obruča. Može da naraste do 4,5 metra. Veoma brzo raste i pušta izdanke.

Jasminum officinale je vrsta jasmina koja je karakteristična po tome što cveta leti. Zbog toga je ona poznata vrtna biljka. Najpoznatija polja jasmina u Evropi (Jasminum grandiflorum koji potiče od Jasminum officinale) nalaze se u malenom gradu Gras u Francuskoj. Čim kročite u polje jasmina čini vam se da ste se nekim čudom našli u samoj bočici parfema. Na prostranom polju koje se pruža pred vama, pedesetak ljudi bere mirisne cvetove.

Ovo imanje pripada porodici Mul koja je već šest generacija poznati uzgajivač cveća. Od 1987. godine Chanel ekskluzivno otkupljuje sve cvetove sa njihovih polja. Jasmin iz Grasa najskuplji je sastojak parfema Chanel N°5. Postoji dvadesetak vrsta jasmina, uzgaja se najviše zbog karakterističnog mirisa i cveta. 

Jasminum polyanthum je sobna vrsta jasmina koja potiče iz Kine. Cveta zimi, i to u periodu od januara do marta, i u kuću se može uneti samo tokom cvetanja. Jasmin je najbolje čuvati u stakleniku, jer mu se na taj način produžava životni vek. 

Jasmin se najviše uzgaja zbog lepote njegovog cveta, kojima ulepšava bašte, i može da se koristi kao kućna biljka. Karakterističnost vezana za jasminov cvet je što se on otvara samo tokom noći. Cvet se može ubrati u rano jutro, dok je cvet još zatvoren. Zatim se može čuvati na hladnom mestu do noći. Cvet će početi da se otvara između 6 i 8 sati uveče, kada temperatura počne da pada.

Koristi se kao čaj, sirup, eterično ulje, a veliki je broj parfema koji njegov karakteristian miris imaju u svom sastavu.

Bioflavonoidi

Bioflavonoidi (vitamin P) su biljne zaštitne supstance.

Najviše bioflavonoida nalazimo u šipku, limunu, narandži, jabuci, grožđu, borovnici, peršunu, paradajzu, cvekli, kupusu, repi, karfiolu, šargarepi, crnom vinu. Bioflavonoidi deluju kao jaki antioksidansi koji sprečavaju stvaranje slobodnih radikala, supstanci za koje se smatra da izazivaju prerano starenje. Deluju nadopunjujuće s vitaminom C - povećavaju njegovu apsorpciju i sadržaj u ćelijamama, podstiču održavanjekolagena, povećavaju elastičnost kapilara i vena.

Uzimani kroz usta blagotvorno deluju na kardiovaskularni sastav i pomažu jačanju imunološkog sastava. Koriste se u lečenju krhkosti kapilara, krvarenja desni, proširenih vena, hemeroida, modrica, tromboze

Biotin

(koenzim R ili vitamin H)
Sastavni je deo vitamina B kompleksa.

Lokalna primena važna je za celjenje različitih rana i za lečenje seboroičkog dermatitisa i psorijaze. Deluje regenerativno na osetljivu i krhku kožu, izglađuje oštećenja, bore i borice.

Bršljan / Hedera helix

Primenjen lokalno na kožu deluje na razgradnju potkožnih masnih ćelija – adipocita
Bršljan, trajnozelena biljka puzavica, penje se pomoću korenčića smeštenih na stabljici, najčešće po deblima i do 25 m u visinu. Cveta u avgustu, a pepeljastoplavi, okruglasti plodovi dozrevaju zimi. Oprez, plod bršljana je otrovan! Osim što se penje, često puzii po tlu, ali tu nikada ne cveta. Lekoviti su listovi i delovi stabljike s cvetovima, koji se nalaze na vrhu. Glavni sastojak je glikozid hederin, a sadrži i druge saponine, organske kiseline i mineralne supstance. Lekovitost bršljana bila je poznata još Druidima. Bršljan se upotrebljavao kao sredstvo za zaceljivanje rana, kod opekotina, protiv čireva i sunčanih pega. Danas se koristi u obliku kontrolisanih lekovitih preparata kod katara u disajnim putovima, za lečenje simptoma hroničnih upala bronhija. Zahvaljujući saponinima podstiče izmenu supstance. Deluje ubrzavajuće naproces izlučivanja štetnih supstanci. Ekstrakt svežih listova bršljana primenjen na kožu deluje obrambeno i zaštitno. Deluje umirujuće na kožu i sluznicu. Utiče na proizvodnju hijaluronske kiseline u koži i vidljivo jača njenu čvrstoću. Ubrzava proces izlučivanja štetnih supstanci.

Ceramidi

Fosfolipidi i sfingolipidi prenose hranjive supstance u ćelije kože i u njenim dubokim slojevima stvaraju "rezervoare" vlage, što s drugim tretmanima nije moguće.
Ceramidi (fosfolipidi, sfingolipidi) su specifična grupa lipida u rožnatom sloju kože (Stratum corneum). Najvažniji su strukturni element prirodne zaštitne barijere epiderme.Poslagani su u lamelarnoj formi, poput crepova, kako bi zaštitili kožu. Gubitkom masnoće u površinskom sloju kože, dolazi do promena na ceramidima: povećanog ljuštenja površinskog sloja (deskvamacija korneocita) što dovodi do visokog transepidermalnog gubitka vode (ona voda koja difuzijom dospeva na površinu kože - što je zaštitna barijera rožnatog sloja očuvanija, gubitak je manji). Posebno će gubitak vode iz dubljih slojeva epidermisa uticati na funkciju ćelija koje bezrezervno zavise od nivoa hidratantnosti okoline. Koža postaje suva, nelagodno zategnuta, osetljiva. Stoga je kod dehidrirane kože najvažniji zadatak obnova hidrolipidne barijere epiderma. Dokazano je da lokalna primena ceramida (fosfolipida i sfingolipida, dobijenih iz biljnih ulja) koji se nalaze u membranoznoj aktivnoj strukturi, u vrlo kratkom vremenskom roku obnavlja oštećenu hidrolipidnu barijeru Stratum corneuma. Samo fosfolipidi i sfingolipidi mogu stvoriti lipozome, što je možda najvažnije otkriće na području savremene nege kože. Fosfolipidi i sfingolipidi prenose hranjive supstance u ćelije kože i u njenim dubokim slojevima stvaraju "rezervoare" vlage, što s drugim tretmanima nije moguće.

Cimet / Cinnamomum ceylonicum i Cinnamomum cassia

Jedna je od najstarijih mirođija. Najveći dobavljač cimeta je Indonezija.Postoj cejlonski cimet i kasija cimet, koji potiče s Burme. Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nežniju i pikantniju atomu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, varica, vrućih napitaka. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa, lagano pecka jezik, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mevenom obliku.

Velika prednost cimeta je u tome što je jeftin i dostupan, može se kupiti u gotovo svakoj prodavnici prehrambene robe. U ishrani i kao začin koriste se cimetovi štapići, a lekovito je i cimetovo vino (vino začinjeno cimetom). I mešavina meda i cimeta ima veoma lekovite osobine. Cimet je antiseptik, tako da se čajem od cimeta mogu ispirati posekotine i ogrebotine. 

Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva, koristi se i za zaštitu hrane od kvarenja. Ispitivanjem se došlo do toga da se u nekim slučajevima može koristiti i umesto konzervansa za konzerviranje mesa. 

Pored ishrane, cimet se koristi i u kozmetici. Žvake sa ukusom cimeta upotrebljavaju se protiv neprijatnog zadaha.

Ćilibar

Ćilibar je jedini dragulj biljnog porekla. On pripada grupi organskih dragulja, poput bisera i korala. Ćilibar poseduje posebne hemijske i fizičke karakteristike koje ga čine pogodnim i efikasnim za piling kože. Pripisuju mu se brojna korisna svojstva, od fizičkih do duhovnih. Stari Grci i Rimljani koristili su ga za lečenje bolesti poput astme, reume i unutrašnjih problema. Navodno, njegova lekovita svojstva pomagala su kod epilepsije, žutice, bolesti bubrega i bešike, pa čak i kuge. Ćilibar je dragulj zdravlja i blagostanja, i dragulj sreće i sunca. Njegova narandžasta nijansa smatra se uzbudljivom, toplom i osnažujućom.

Čajevac

Čajevac, Tea tree. Verovatno su već pre više miliona godina Aboridžini na severu Australije poznavali neobično lekovita svojstva lišća čajevca. Ali tek je moreplovac Džemjs Kuk proneo glas o ovom čudesnom drvetu i izvan granica Australije. Davne 1770. Godine Kuk je kartografisao obale južnih mora. Doplovivši na Novi Zeland, primetio je da tamošnji žitelji, Maori, gnječe i cede lišće nekog drveta, stavljaju ga kao komprese na rane i gnojne čireve ili od njega proizvode esenciju kojom olakšavaju prehladu, probleme sa želucem ili ublažuju nesanicu. Ta biljka danas nosi naziv "Tea tree" ili čajevac, u čast hrabrom kapetanu Kuku, a ime je sačuvano do danas. Čajevac ili čajno drvo maloje grmoliko rastinje zašiljenih listića. Ulje se dobija destilacijom listića i grana. Prvi put je destilisano 1925. godine, postavši univerzaan lek sa višestrukom primenom: od seboreje odojčadi i osipa na bebinoj guzi, kod ugriza insekata, preko bubuljica, gnojnih akni i čireva, ekcema, bradavica, gljivičnih oboljenja, lišajeva, kod hiruških zahvata i rana. Čajevac je jedno od najstarijih lekovitih sredstava čovečanstva. Svoju lekovitu snagu ima zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji delotvornih aktivnih sastojaka protiv gljivica, bakterija i virusa. Do danas nije poznata niti jedna druga biljka i niti jedno sintetičko sredstvo koje istovremeno deluje na sve troje. Upravo zbog vrlo složene hemijske strukture, gotovo je nemoguće da mikroorganizmi postanu rezistentni na čajevac. U tridesetim godinama otkriće ovog ulja bila je senzacija, pa su ga hirurzi koristili kod operacija za dezinfekciju. Budući da dezinfikuje i ubrzava proces lečenja, bio je obavezan deo opreme australijskih vojnika, a i danas nema domaćinstva u Australiji koje u svojoj kućnoj apoteci ne sadrži ulje čajevca. Dokazano je da ulje čajevca sadrži gotovo 100 organskih spojeva, od kojih su četiri posebne supstance koje su u prirodi vrlo retke: viridiflor, beta-terpinol, L-terpinol i alilheksaonat. Zasad ga je nemoguće sintetski proizvesti.

Divlja ljubičica / Viola tricolor

Koristi se kod seborejičnih kožnih bolesti i mlečnih krastica kod odojčadi.

Ljubičica je rasprostranjena u umerenim zonama Evrope i Azije. Prekrivena je raznobojnim cvetovima: ljubičastim, žutim, belim, jednobojnim i raznobojnim. Glavni sastojci su: flavonoidi, derivati salicilne kiseline, sluzi i tanini. Od davnina se upotrebljavala kao "sredstvo za pročišćavanje krvi". Na kožu deluje umirujuće.Koristi se kod seborejičnih kožnih bolesti i mlečnih krastica kod odojčadi.

Ginko Biloba

Ginko biloba dolazi iz Azije (Kina, Koreja, Japan). Ovo stablo je vrlo dugog životnog veka: može živeti i do 1000 godina. Retko raste izvan planinskih predela istočne Kine. Pisani izvori kineske medicine kažu da je ginko biloba korišćen pre 5000 godina za lečenje promrzlina, astme, gubitka pamćenja kod starijih osoba, glavobolje, vrtoglavice i povreda s težim posledicama koje proizlaze iz edema. Danas, ekstrakti ginko lista najčešće se uzimaju oralno i zahtevaju recept. Ekstrakt ginko ima aktivne antioksidanse koji vezuju slobodne radikale i inhibira ih. Oni deluju protiv celulita, anti-age, štite od sunca, podstiču cirkulaciju i pomažu pri obnovi ćelija.

Grejp / Citrus grandis

Izvanredno delotvoran kod celulita, otoka i mišićnog umora

Kao i svi citrusi, traži tople krajeve s puno sunca. Eterično ulje dobija se hladnim ceđenjem sveže kore ploda. Boja mu je bledožuta do zelenkasta. Miris mu je voćan, snažan, pomalo gorkast i osvežavajući. Glavni sastojci: limonen, paradisol, neral, geraniol, citronel. Bogat je kalijumom, vitaminom C i pantotenskom kiselinom B5, koja ima važnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije. Na kožu deluje blagotvorno: čisti i otvara pore, jača cirkulaciju, deluje naćelijsku izmenu i eliminaciju toksina. Deluje na limfni sastav, pomaže pri izlučivanju toksina i oticanju viška tečnosti iz tela. Hladi kožu, jača je i zateže. Kod udisanja deluje osvežavajuće, relaksirajuće kod potištenosti, depresije, glavobolje i nervoznih raspoloženja.

Grožđe / Vitis vinifera

Jača elastičnost i mekoću kože.
Grožđe je plod vinove loze. Iz semenki grožđa dobija se lagano, gotovo bezmirisno ulje fine konzistencije. Obiluje antioksidansima koji se nazivaju bioflavonoidi. Značajan je izvor vitamina B1, B6, karotenoida, kalijuma, mangana i silicijuma, koji utiču na zdravlje i lepotu kože, kose i noktiju.

Hamamelis / Hamamelis virginiana

Deluje kao adstrigens (steže tkivo) - steže proširene pore

Hamamelis je grm ili malo drvo, poreklom iz Severne Amerike. Koru i listove hamamelisa medicinski su koristili severnoamerički Indijanci od davnina. Aktivne supstance su eterična ulja bez tanina, hamamelitanin, flavonoidi (quercetin), organske kiseline. Od davnina se upotrebljavao za obnavljanje kože kod lezija (oštećenja), za jačanje mikrocirkulacije i sličnih tegoba (ulcus cruris - defekt tkiva potkolenice), varikoznih vena, hemeroida, muskularnog reumatizma i neuralgija. Deluje kao adstrigens (steže tkivo), hemostatik (zaustavlja krvarenje), inflamatorno (protivupalno). Moderna upotreba hamamelisa: kod hemeroida, modrica, otoka, manjih povreda i u losionima za oči i kremama za umirenje. Nemačka komisija E odobrila je njegovo korišćenje kao "adstrigensa" i "anorektalnog leka" (upala donjeg dela rektuma i kože oko anusa praćena dijarejom, jačim peckanjem i svrabom), za manje povrede kože, lokalne upale kože i mukozne membrane, hemeroide i vene. Na kožu deluje umirujuće (smanjuje crvenilo), učvršćujuće, osvežavajuće.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je sastavni deo naše kože. Proizvodi je sama koža putem ćelija vezivnog tkiva donjeg sloja. Upravo je hijaluronska kiselina zaslužna što koža dece sadrži čak 65% vode. Starenjem dolazi do smanjenja količine hijaluronske kiseline, što dovodi do nastanka suve kože i bora. Hijaluronska kiselina ima veliku molekularnu masu, pa se u kozmetici upotrebljava hidrolizat koji lako prodire kroz kožu. U vezivnom tkivu kože hijaluronska kiselina deluje kao molekularni sunđer – veže vodu, proteine i mukopolisaharide, povećavajući volumen puni kožu od unutra prema spolja. Koži dubinski vraća vlagu. Polivalentni je ovlaživač s dugotrajnim dejstvom - kroz najmanje 8 sati! Ubrzava celjenje rana i oštećenja kože, ubrzava njenu elastičnost i čvrstinu.

Jabuka / Malus domestic

Domovina jabuke je Azija. Odatle se stablo jabuke preselilo na sve kontinente. Jabuka je bogata vitaminima, posebno C vitaminom, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i oligoelementima. Sadrži dosta bioflavonoida.Jabuka se ubraja među najbolja prirodna sredstva za podmlađivanje. Štiti od oksidativnog stresa i štetnih UV zraka. Na kožu deluje zaštitno (polifenoli) i obnavljajuće (anti-aging dejstvo).Ten čini podmlađenim i blistavim.

Kora švajcarske vrste jabuke (Malus domestica)poznata je po svojoj dugotrajnoj napetosti, ali i po sposobnosti da se, nakon zarezivanja, sama obnavlja. Upravo je to svojstvo privuklo pažnju švajcarskih naučnika koji su odlučili da uzgajaju ćelije ove jabuke u laboratoriji. Rezultati su bili zapanjujući – u rastvoru koji je sadržao matične ćelije i samo 1 procenat ćelija jabuke, biljne ćelije prouzrokovale su rast matičnih za 80 posto! Isto se pokazalo i saćelijama kose koje su u rastvoru Malus Domestice živele 4 dana duže nego u klasičnom rastvoru.

Jojoba / Buxus chinensis

Hladnim ceđenjem plodova zimzelene biljke Simmodsia chinensis dobija se zlatasto ulje koje je zapravo tečni vosak.
Hemijska struktura jojobe slična je uljnom sastavu kože – sebumu. Ovo skupoceno ulje sadrži mnoge vitamine i minerale pa se zove i "Zlato za kožu". Po strukturi je slično kolagenu. Masne kiseline u ulju jojobe (eikosen-kiselina i dokosen-kiselina) nisu vezane na glicerol, nego na nezasićene alkohole: eikosenol i dokosenol. Lagano je ulje koje brzo i duboko prodire u kožu. Antialergijskih je svojstava, pomaže kod upaljene i nadražene kože. Čisti začepljene pore, nežno ih otvara i oslobađa štetnih naslaga. Reguliše lučenje masnoće. Zato je korisno i za suvu i za masnu kožu i kožu s aknama.Sadrži miristat koji ima protivupalno delovanje.Izvanredno vlaži i omekšava kožu. Deluje obnavljajuće na hidrolipidni zaštitni sloj kože. Sprečava gubitak vode, ublažava i omekšava kožu. Održava i štiti njenu kiselost. Korisno je za suvu i nadraženu kožu, za tretman ožiljaka, bora, strija, akni, ekcema, seboreje, psorijaze. Izglađuje bore i čuva kožu od privremenog starenja.

Kakao maslac / Theobroma cacao butter

Intenzivno hrani i štiti kožu
Theobroma cacao, što znači "hrana bogova" ima dugu istoriju koja se provodi sve do Maja, starog naroda iz centralne Amerike. Maje su prvi koristili plodove kakao stabla za izradu ukusnog napitka zvanog "čokolada". Kakao maslac prirodni je produkt dobijen ceđenjem sušenih semenki koje rastu u mahuni na kakao stablu. Bogat je vitaminima, posebno vitaminom E. Osim teobromina, sadrži stearat, palmitat i oleat. Upravo taj sastav mu daje čvrstoću na sobnoj temperaturi. Na dodir, masnoća upija toplinu, kakao maslac se topi. Kakao maslac je naširoko poznat i korišćen u kozmetici i farmaciji. Za negu kože pre sunčanja (kao priprema), za vreme sunčanja (štiti kožu i ubrzava sunčanje) i nakon sunčanja (za elasticitet, umirenje, osveženje i opuštanje kože), jedan je od najboljih prirodnih proizvoda. Koža ga trenutno apsorbuje. Smanjuje presušenost kože, poboljšava njenu elastičnost.

Kajsija / Prunus armeniaca

Takođe poznata po imenu „marelica“, kontinentalna je i koštuničava voćka koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus familije Rosaceae.

Žene I muskarci, koriste ulje kajsije već godinama za zaštitu i negu osetljive kože. podjednako je dobro za sve tipove kože. Ublažava opekotine od sunčanja, umiruje iritiranu kožu i pomaže ispucaloj koži i koži koja se peruta. Ulje kajsije koristilo se pre 5000 godina, kao tajni recept za lepotu kraljeva i kraljica u Egiptu. Već tada je postalo sinonim za izvor mladosti, i čudotvorno sredstvo za podmladjivanje. Danas se dejstvo ulja koštica kajsije koristi u senzacionalnoj kozmetici za podmladjivanje, negu i zaštitu kože. 

Kamilica / Anthemis nobilis - Chamomilla recutita

Obična kamilica raste na livadama, pašnjacima, njivama, vrtovima
Nežna jednogodišnja biljka, cveta od juna do avgust, a prekrivaju je mirisni, beli cvetovi. Ako prerežemo glavicu cveta uzdužno, ustanovićemo u njenoj unutrašnjosti šupljinu i to je znak prepoznavanja i razlikovanja lekovite vrste kamilice od sličnih alinelekovitih. Stari Egipćani su kamilicu smatrali svetim cvetom i posvećivali je bogu Sunca u svečanim obredima. Kamilica je neizmerno bogata terapijskim efektima. Lekovita je cela biljka. Sadrži azulen koji ulju kamilice daje plavu boju i specifičan miris. Aktivne supstance su

(-)alfa-bisabolol, kamazulen i flavonoidi. Deluje protivupalno i antimikrobno.
Umiruje nadraženu kožu. Zahvaljujući flavonoidima koje sadrži, hvatač je slobodnih radikala. U kozmetici se koristi za negu krhke, suve, osetljive, nadražene i oštećene kože. Korišćena za negu kose.Plavoj kosi daje mekoću i zlatni sjaj.

Kantarion / Hypericum perforatum

Ovo izuzetno cenjeno ulje jača elastičnost kože, deluje obnavljajuće i umirujuće.

Kantarion se prostire u svim suptropskim i umerenim krajevima.Ima snažno izražena lekovita svojstva. Koristili su ga i cenili već stari Grci i Rimljani, iskazujući mu poštovanje, pleli su od njega vence i njime kitili glave svojih božanstava. Uljni ekstrakt dobija se maceracijom cvetova ili cele nadzemne biljke u prirodnom ulju – maslinovom ili bademovom. Ulje je tamnocrvene boje.Sadrži minerale, vitamin C, eterična ulja.Delotvorne supstance su eterična ulja, flavonoidi, hiperozid i hipericin. Pomaže kod niza tegoba kože: sunčanih opekotina, opekotina izazvanih vatrom i izjedajućim hemikalijama, rana, oguljene kože, uboda insekta, upaljene i ojedene kožekod male dece, herpesa, suve nosne sluznice. Nežno sužava proširene pore.

Karanfilić 

Karanfilić je neposredno pred cvetanje ubran i osušen cvetni pupoljak biljke karanfilovca. Karanfilovac je 8 - 12 m visoko, tropsko, zimzeleno drvo iz porodice mirti, čije je poreklo sa Molučkih ostrva. Danas se najviše uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji. Kranfilić je obično dužine između 1.5 i 2 cm i sastoji se od peteljke na čijem kraju se nalazi okrugli pupoljak kojeg ukrašavaju četiri listića.

Upotrebljava se za kao začin i za dobijanje eteričnih ulja koja služe kao osnova za dobijanje mnogih lekova i parfema. Eterično ulje karanfilića preporučuje se zbog antioksidantnog i antiseptičkog dejstva.

Karnozin / Carnosine

Karnozin je unutrašnji faktor protiv starenja.Kožu snadbeva energijom.

Karnozin je dipeptid, sastoji se od histidina i beta-alanina (beta-alanin je konstitucijski deo koenzima pantotenske kiseline, vitamina B5).

Svojim snažnim antioksidativnim svojstvom deluje protiv slobodnih radikala. Primenjen na kožu lako prolazi kroz ćelijsku membranu. Sprečava stvaranje bora i učvršćuje kolagen. Neutralizuje ulje proteina kože i relaksira vezivno tkivo. Sprečava prerano starenje ćelija kože, štiti kožu od spoljašnjih štetnih uticaja i štetnih UVA zraka. Izglađuje izražajne linije. Podmlađuje.

Kesten − Divlji kesten / Aesculus hippocastanum

Deluje ubrzavajuće na proces izlučivanja štetnih supstanci
Potiče iz južne Evrope. Danas se sadi kao ukrasno drvo širom Evrope i Severne Amerike. Za lekovite peparate koriste se semenke divljeg kestena. Sadrže kumarin, tanin, flavonoide i triterpenske saponine od kojih je najpoznatiji saponin escin. Farmakološko delovanje ekstrakta semenki divljeg kestena je antieksudativno (sprečava istecanje tekućeg sadržaja kroz zid krvnih kapilara), antiedematozno (protiv nakupljanja prekomerne količine intersticijske tekućine koja uzrokuje povećani prelaz vode i elektrolita iz plazme u intersticijski prostor i njihovo smanjeno vraćanje u krvotok), antiinflamatorno (protivupalno), adstringentno (steže tkivo) i tonirajuće (jačajuće, okrepljujuće). Zaustavlja upalu i peroksidaciju lipida. Deluje kod hronične venske insuficijencije različitog porekla kao što su edemi, grčevi u listu, proširene vene, zadržavanje tečnosti, celulit. Ekstrakt semenki divljeg kestena potiče mikrocirkulaciju i boljesnabdevanje kože kiseonikom i hranjivim nutrijentima. Na kožu deluje regenerativno. Sprečava razgradnju hijaluronske kiseline, važne komponente koja doprinosi hidriranju i svežini kože. Zbog svog antiedematoznog delovanja efikasno deluje u nezi područja oko očiju kako bi se smanjilo oticanje kapaka i podočnjaci. Jednako efikasno deluje kod problema proširenih vena, popucalih kapilara, bolova, umora, osećaja težine i slabe cirkulacije u nogama.

Kleka / Juniperus communis

Lokalno primenjena na kožu, jača imunitet kože.
Reč "juniperus" vodi poreklo od stare keltske reči juneprus, što znači "oštar", "bridak", zbog snažnog antiseptičkog delovanja. Bobici treba tri godine da sazri. Kleka sadrži eterična ulja oštrog mirisa, flavonoide, tanine. Upotrebljena iznutra deluje dijuretično (potiče izlučivanje vode). Izvanredno deluje na masnu kožu i kožu podložnu aknama. Od velike je pomoći kod seboreičnog dermatitisa, gubitka kose i ekcema. Mere opreza: Ne sme se koristiti tokom trudnoće.

Kokosovo ulje / Cocos nucifera butter

Kokosovo ulje je lagano i odlično za kožu koju vlaži i hrani, umiruje i štiti od štetnih UV zraka

Drvo kokosa spada u rod palmi. Zeleni grozdasti plodovi kokosovog oraha, veliki poput dinje, puni su slatkastog prozirnog soka koji jedva i da miriše na kokos. Iz probušenog zelenog oraha, taj se sok pije na slamku da bi se utolila žeđ. Kod zrelih plodova, kora postaje tvrđa i smeđa, tečnost se pretvara u mleko, a meso oraha, odnosno jezgra, koristi se za dobijanje brašna, masti ili ulja. Postoje dve vrste kokosovog ulja: prirodno, koje će pri nižim temperaturama postati kruto, i frakcionisano, koje i pri nižim temperaturama ostaje tečnost. Ulje ima karakterističan miris. Lagano je, odlično ulje za kožu, vlaži je, hrani, umiruje i štiti od štetnih UV zraka.

Kukuruz / Zea mays

Jednogodišnja biljka-žitarica iz porodice trava (Graminae). Sve do Kortezovog  osvajanja Meksika postojala je jedino u Severnoj Americi, nakon čega se proširila u Evropu U Evropu je donesena 1493. a po nekim izvorima 1535. Na Balkanje stigla u 17. veku Razvio se u različite sorte sa širokom primenom u prehrambenoj industriji.

Sadrži alantoin koji ima svojstvo zaceljivanja. Ima svojstva hidratacije, restrukturacije, stvaranja tankog filma i deluje protiv starenja. Takođe deluje kao depurativ zahvaljujući velikoj količini kalijumovih soli koje sadrži. Kukuruz deluje i antiinflamatorno i hemostatski. Osim toga, smatra se da potpomaže mršavljenje. Kukuruz omekšava, pročišćava i vraća minerale. Pripisuje mu se i svojstvo tonifikacije.

Lan / Linium usitatissimum

Ulje je bogato omega 3 nezasićenim masnim kiselinama, deluje obnavljajuće na suvu, krhku, ljuskavu, osetljivu i atopičnu kožu
Lepa, jednogodišnja biljka s tankom uspravnom stabljikom i brojnim svetlomodrim cvetovima. Jedna je od prvih vlaknastih biljaka koja se počela uzgajati u Evropi. Još od kamenog doba koristio se za izradu čvrstog, tekstilnog vlakna. Stari Grci i Rimljani koristili su lan i u lekovite svrhe. Lekovite su njegove semenke koje se korste kao "laneno seme". Od lanenog semena presovanjem dobija se i vrlo lekovito laneno ulje koje se koristi za spoljašnje oticanje, čireve, upale i potkožne furunkule, umirenje i opuštanje kože. Bogato omega 3, omega 6 i omega 9 nezasićenim masnim kiselinama, deluje obnavljajuće na suvu, krhku, ljuskavu, osetljivu i atopičnu kožu. Zbog srodnosti ovih masnoća s masnoćama naše kože, one se u potpunosti ugrađuju u površinske slojeve kože i nadoknađuju njihov manjak.

Lavanda / Lavandula officinalis, Lavandula angustifolia

Reč lavanda dolazi od lat.reči lavare – prati
Rimljanima je ova biljka bila najomiljenije sredstvo za njihova ritualna kupanja. I oni i Grci palili su po sobama grančice lavande kako bi se zaštitili od bolesti. Ulje lavande dobija se destilacijom vodenom parom. Eterično ulje je prozirno, zelenkasto-žute boje. Glavni je sastojak linalol. Oduvek se koristi u kozmetici i parfimeriji. Jedno je od najblažih, a ipak najlekovitijih eteričnih ulja. Lavanda poboljšava delotvornost svakog ulja s kojim se pomeša. Jedino je eterično ulje koje se, kao prva pomoć, pri lakšoj povredi ili opekotini može nanositi direktno na kožu. Neguje kožu, izvanredno je delotvorno kod alergija, nadraženosti, ekcema, dermatitisa, opekotina. Podstiče obnavljanje tkiva.

Lecitin

Lecitin je fosfatidilkolin, jedan od važnih zaštitnika svih stanica

Dobija se iz soje ili orašastih plodova. Svojim jakim antioksidativnim delovanjem čuva ćelije od prevremenog starenja. Obnavlja površinski zaštitni sloj epiderma (Stratum corneum), potpuno se ugrađuje u ćelije kože.

Limun / Citrus medica limonum

Ulje limuna osvežava i stimuliše.

Limunovo drvo uzgaja se plantažno u toplim krajevima s puno sunca. U svom dozrevanju menja boje od zelene do zlatnožute. Za dobijanje eteričnog ulja hladno se cedi sveža kora zrelog ploda.Eterično ulje limuna blede je zeleno-žute boje.Miris mu je svež, čist, lagan, voćni. Eterično ulje sadrži limonen, terpinen, pinen, miricen, citral, linalol, geraniol, citronelal. Često se primenjuje u kozmetici, farmaciji, prehrambenoj industriji. Ulje deluje antiseptično, diuretično, antireumatično, tonirajuće, smirujuće. Jača mikrocirkulaciju i čvrstoću. Obnavlja kožu.

Magnolija / Magnolia liliflora

Štiti i učvršćuje kožu.

Ime je dobila po francuskom botaničaru (Pierre Magnol).Ukrasno drvo izuzetne lepote. Svakog proleća ponovo se divimo njenom cvetu i žalimo što tako kratko traje. Osim što osvaja svojom lepotom, ekstrakt magnolije štiti i učvršćuje kožu, daje joj elastičnost i neutralizuje unutrašnje činioce starenja.

Mak / Papaver rhoeas, Papaver somniferum

Mak (opijumska čaura) je bilo koji od većeg broja upadljivih cvetova, tipično jedan po stabiljci, pripada familiji maka. Oni obuhvataju određen broj vrsta primamljivih divljih cvetova sa nađenih kako rastu pojedinačno ili u većim grupama; mnoge vrste takođe rastu u baštama. Oni koji rastu u baštama obuhvataju velike biljke korišćene u mešovitim travnatim oblastima i male biljke koje su gajene u stenovitim ili planinskim baštama.

Baštenski ili opijumski mak, Papaver somniferum, jednogodišnja je zeljasta biljka visoka 1.5 metara. Od početka leta cveta velikim belim, ružičastim, čjubičastim ili crvenim cvetovima, a posel cvetanja razvijaju se plodovi puni semenki maka. Kada se zareže tobolac maka, iz njega curi opijumski sok, koji se upotrebljava kao lekovito i opojno sredstvo. Osim opijuma, još od najstarijeg doba upotrebljavale su  se semenke maka kao sredstvo za spavanje i ublažavanje bolova.

Mak je bogat taninima ili polifenolima, a lekovitost tanina i njihova upotreba je višestruka: imaju bakteriocidno i fungicidno dejstvo, deluju hemostatično, jer sužavaju krvne sudove.

Makadamija

Australijski orah.

Stotinama godina orah je hrana za australijske Aboridžine zbog svoje visoke hranljive vrednosti i medicinske koristi: štiti kožu od zračenja a kosi daje sjaj. Ulje makadamije je iznenađujuće lagano i ostavlja svilenkast osećaj na koži. Bogato palmitoleinskom kiselinom, sastava sličnog masnoćama kože, ovo ulje regeneriše i omekšava kožu.

Mandarina / Citrus reticulata

Mandarina sadrži najviše narandžastog pigmenta beta-kriptoksantina koji na kožu deluje regenerativno poput vitamina A.

Mandarina je malo, zimzeleno drvce okićeno sjajnim čvrstim listovima. Za vreme cvetanja krase ga beli mirisni cvetovi, koji rađaju sočne, narandžaste plodove. Kao i ostali citrusi, mandarina je bogata vitaminom C. Eterično ulje se dobija hladnim pritiskom narandžaste kore zrelog ploda. Žuto-narančaste boje s blagom primesom plavo-ljubičastog odsjaja. Blagog je, svežeg, voćnog, mekog, toplog mirisa. Deluje na duh ispunjavajuće I toplo, umirujuće. Stvara dobro raspoloženje i osvežava. Ublažava nervozu i napetost. Povoljno deluje kod oticanja zglobova. Na kožu deluje obnavljajuće. Jača elastičnost kože. Otvara začepljene pore. Zaustavlja stvaranje melanina, tamnog pigmenta odgovornog za stvaranje pega na koži, pa se u kozmetici koristi u kompoziciji posvetljivanja pega.

Mango / Mangifera indica

Mango  je drvo i plod iz porodice Anacardiaceae iz roda Mangifera. Uzgaja se u tropskim i suptropskim krajevima. Domovina mu je Indijsko poluostrvo, Burma i Asam.

Plodovi manga variraju kako veličinom tako i ostalim osobinama, najmanji nisu puno veći od šljiva, dok najveći mogu težiti od 1.8 do 2.3 kg. Oblik im varira od ovala, lopte, kruške do srcolike forme. Neki plodovi su jarko obojeni crvenom i žutom, dok su drugi jednolično zeleni. U sredini ploda je velika plosnata sjemenka, okružena sočnim mesom od žute do narančaste boje, vrlo prepoznatljivog okusa.

Odličan je antioksidans.

Plod manga sadrži u sebi košticu, iz koje se dobija kod nas slabo poznati mango maslac. Hemijski sastav nije spektakularan. Uglavnom sadrži oleinsku kiselinu i zasićene masne kiseline, ali izrazito je jak u zaštiti kože od isušivanja i čini je vrlo glatkom. Mango maslac gotovo nikad ne stvara "zrna", odnosno tvrđe nakupine masnoće maslaca koje smanjuju atraktivnost kozmetičkog proizvoda. Zbog toga završava u prirodnoj kozmetici, u smesi s eteričnim uljima i drugim biljnim uljima, u proizvodima kao što su balzami za usne, maske za kosu, maslac za tielo i raznim vrstama krema. Zajedno s kakao maslacem daje prekrasnu, "čokoladnu" smesu za masažu tela. Nažalost, kod nas retko koriste ovakve prirodne smese za čokoladne masaže, već uglavnom koriste razne druge manje prirodne proizvode.

Maslac se koristi i za proizvodnju luksuznih i skupih, ručno izrađenih sapuna, jer daje sapune dobre konzistencije i pjenjenja. Ugodan i egzotičan miris manga može se naći i u kremama i sredstvima za ličnu higijenu. To je mnogo bolja varijanta od sintetičkih i štetnih mirisa.

Kad se usitni u kašu, meso ploda manga može služiti i kao dobra maska za lice, vrlo hranljiva i ugodna za kožu. Bogatstvo karotenoida i vitamina regeneriše kožu i kosu. Gotovo da i ne postoji jednostavnija kozmetika od manga kao čistog voća, što su iskoristili i neki proizvođači kozmetike, pa ga koriste pri proizvodnji raznih sredstava za ličnu higijenu.

Maslačak / Taraxacum officinale

Podstiče izlučivanje vode, jača i osvežava.
Glavni sastojci su gorke supstance, triterpeni i fitosterini. Listovi maslačka obiluju vitaminom C. Sok maslačka prvobitno se upotrebljavao kao stomahik, zeljasti deo biljke za meleme i obloge, destilati za negu kože.Danas se koristi kod otežanog protoka žuči. Podstiče izlučivanje vode, jača i osvežava organizam.

Maslina / Olea europaea

Na kožu deluje obnavljajuće (anti-age dejstvo). Reguliše izmenu supstance u ćelijama kože.

Maslina je rasprostranjena po zemljama Sredozemlja i severne Afrike. Bila je i ostala simbol dugovečnosti, besmrtnosti i plodnosti. Prema grčkoj mitologiji, grad Atina dobio je ime po boginji Atini, koja je stvorila najepši dar za čoveka – maslinovo drvo. Maslina zauzima središnje mesto u hrišćanskoj tradiciji. Drvo masline može živeti više od 1500 godina. Najstarije masline u Hrvatskoj su na Brionima (oko 1700 godina) i u Kaštel Štafiliću u Dalmaciji. Plodovi masline sadrže oko 22% ulja. Ulje masline je koncentrisani izvor oleinske kiseline i drugih nezasićenih kiselina, vitamina E, polifenola. Obično se dobija iz tvrde, nezrele masline. Ekstradevičansko maslinovo ulje dobija se iz prvog ceđenja ploda, devičansko iz drugog, a tzv.čisto, mešavina je visoko rafinisanih ulja iz različitih zemalja. Ovo tamnozeleno ulje ima veliku primenu u farmaciji i kozmetici. Korisno je za dehidriranu, osetljivu i upaljenu kožu, sprečava nastajanje strija i ublažava već nastale, izvrsno deluje na ožiljke. Smanjuje svrab i osip. Deluje kao prirodni zaštitni faktor - štiti od sunca odbijajući do 25% sunčevih zraka.

Matični mleč

Matični mleč je najvredniji proizvod koji pčela stvara.Na kožu deluje stimulativno, učvršćujuće i obnavljajuće.

Prirodna luksuzna hrana, biološki vrlo aktivna, sadrži elemente potrebne za razvoj i normalne funkcije ljudskog organizma: belančevine, esencijalne aminokiseline, vitamine i mineralne supstance. Uspešno reguliše metaboličke procese i deluje kao biostimulator.Farmakološka dejstva u proizvodnji kolagena pripisuju se 10-hidroksi-2-decenskoj kiselini i 10-hidroksidecenskoj kiselini. Hrani,hidrira, regeneriše, jača elastičnost, tonus, i štiti kožu od prevremenog starenja.

Med

Gusta, zlatnožuta, slatka tečnost koju proizvode pčele od cvetnog soka, za kožu je prirodni hidrirajući faktor.

Ukusna, lako variva i kalorična hrana koja služi i kao lek. Med je sredstvo koje se od davnina upotrebljava za izradu kozmetičkih preparata sa svrhom hidratizacije kože i zaceljivanja rana.

Menta / Mentha piperita

Preparatis mentom naneseni na kožu deluje analgetski (dejstvo hlađenja), protivupalno, antibakterijski, antivirusno i osvežavajuće

Menta, nana, peppermint je stara kultivisana biljka, često se susreće i kultivisana i samonikla. Menta u prirodi ima veći broj, ali najveći broj lekovitih supstanci sadrži peppermint. Pepermint je križanac srodnih vrsta i nalazimo je samo u uzgoju. Cela biljka se odlikuje snažnim, aromatičnim mirisom na mentol, koji je svojstven i ostalim vrstama mente. U prošlosti se koristila kao afrodizijak. Lekovit je celi nadzemni deo biljke, ali se ipak najviše upotrebljavaju listovi. Aktivne supstance su mentol, trijeslovine i gorke supstance, alfa- i beta-felandren. Menta leči i pomaže kod tegoba: izbacuje štetne supstance iz organizma, nagomilanu sluz, jača rad jetre i gušterače, olakšava disanje, leči hladne noge i kijavicu. Menta ima i tonizirajuće delovanje – neurotonik je i stimulans. Koristi se za poboljšanje cirkulacije, ublažavanje bolova, smirivanje upala kod artritisa, krstobolje, ukočenosti u leđima i vratu, upale mišića i kod sportskih povreda.

Mimoza

Mimozu su od davnina koristili pripadnici drevnog naroda − Maja u lečenju kožnih rana. Nanesena na rane, umiruje bolove i ubrzava proces ozdravljenja, često i bez ožiljaka. Ima lekovita svojstva i obnavlja ćelije kože.

Narandža − Slatka narandža / Citrus aurantium dulcis

Tonira, osvežava, umiruje i omekšava nadraženu kožu

Narandža verovatno vodi poreklo sa Himalaja. Danas se uzgaja u gotovo svim suptropskim i tropskim krajevima i u Sredozemlju. Narandži ima više vrsta, ali sve su sličnog, gotovo istog delovanja. Glavni sastojci su eterično ulje (limonen) i gorke supstance. Ulje narandže dobija se hladnim ceđenjem ili parnom destilacijom spoljašnje kore svežih i zrelih plodova. Miriše slatko, toplo, zrači svežinom, snažno je, voćno, citrusno, radosno i uzbuđujuće. Ima antidepresivno dejstvo.

Narandža - Gorka narandža / Citrus aurantium amara

Umiruje i omekšava nadraženu kožu.

Postoji više vrsta narandži, ali sve su sličnog, gotovo istog delovanja. Ulje gorke narandže dobija se hladnim ceđenjem ili parnom destilacijom spoljašnje kore svežih, tek dozrelih plodova. Miriše gorko-slatko, toplo, zrači svežinom. Iz gorke narandže izolovana je visoko aktivna komponenta sinefrin, koja se koristi za ubrzavanje metabolizma i gubitka masnog tkiva.

Neven / Calendula officinalis

Podstiče zaceljivanje rana i oštećenja kože

Za neven kažu da je pravi meteorolog. Kasno otvara latice cveta – u 9 sati ujutro. Zatvara ih već u 5 sati posle podne. Ako mu cvet ostane zatvoren, znak je da će padati kiša! Ulje ili uljani ekstrakt sadrži sve aktivne komponente nevena - flavonoide, karetenoide i ksantofil. Neven ima granulacijsko dejstvo. Koristi se za tretman suve, osetljive i ispucale kože sa lošom cirkulacijom. Leči opekotine, promrzline, kurje oči. Kao mast ili melem dobar je za usne. Izvrsno deluje kod oštećenja kože: ožiljaka, otoka, akni, opekotina, ekcema i raznih manjih povreda.

Noćurak / Oenothera biennis

Obnavlja hidrolipidni sloj površinskog zaštitnog sloja kože.

Domovina mu je Južna Amerika, odakle je stigao na sever, na istočnu obalu Kanade, gde je već bio popularan među starosedeocima Indijancima u lečenju kožnih bolesti i isceljivanju rana. U Evropi je rasprostranjen uz puteve i obale i reka. Ulje se dobija iz sićušnih semenki. Vrlo je cenjeno i skupo. Bogato je vitaminima i mineralima, posebno C vitaminom i pigmentom karotenom. Najvažniji sastojak ovog ulja jesu nezasićene masne kiseline, gama-linolenska i linoleinska. One su jedan od najvrednijih sastojaka kozmetike. Deluju poput lipida koji se nalaze u koži. Ulje noćurka sprečava transepidermalni gubitak vode, a upravo zbog svog sastava pogodno je i za suvu i za masnu kožu. Deluje protivupalno i zaceljujuće kod neurodermitisa i sličnih kožnih promena (atopičnog ekcema), peruti. Reguliše lučenje masnoće i izmenu supstance u ćelijama kože. Jača otpornost ćelijskih membrana. Sprečava nastanak akni. Izvrstan je čuvar vlage za kožu, posebno za isušenu i ispucalu.

Pasiflora / Pasiflora incarnata

Jača elastičnost kože, ispravlja bore i čuva kožu od prevremenog starenja.

Pasiflora je puzajuća, višegodišnja bilka poreklom iz Južne Amerike (područje Amazona). Biljka s velikim belim, plavim, ljubičastim ili roze cvetovima, u Evropu je doneta u 17. veku. Raste u primorju, Istri, Dalmaciji i na ostrvima. Ulje pasiflore dobija se hladnim ceđenjem. Lekoviti sastojci su eterična ulja, fenolne kiseline, kumarini, harmin, flavonidi i heterozidi. To vrlo cenjeno ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama, linolnom i linolenskom. One su jedan od najvrijednijih sastojaka kozmetike. Deluju poput lipida koji se nalaze u našoj koži. Izvrstan je čuvar vlage za kožu, posebno za isušenu i ispucalu. Reguliše izmenu supstanci u ćelijama kože. Jača otpornost ćelijskih membrana. Deluje protivupalno i zaceljujuće.

Pčelinji vosak / Cera flava

Prirodni vosak koji izlučuju pčele i od njega prave saće. Očišćen i izbeljen u prodavnicama se prodaje pod imenom Cera alba.

Kao dodatak ishrani pčelinji vosak nosi oznaku E 901.

Kad pčela koje prave med iz žlezde luči voštane pločice, one su u stvari gotovo bele boje. Tamnija ili žuta boja se u vosku stvara njegovim kontaktom sa zrakom. Boja zavisi i od prisustva cvetne peludi i propolisa.

Pčelinji vosak je jedan od važnijih sastojaka mnogih kozmetičkih proizvoda. Pomaže u hidrataciji kože i pruža joj zaštitu. Ima protivupalno dejstvo i najbolja je prirodna zaštita od uticaja sunca, vetra, hladnoće i drugih faktora. Dobro  se upija na koži, stvarajući tanak zaštitni film i ne zatvarajući pore. Zaštitni film usporava proces dehidracije i starenja kože, a ona postaje meka, glatka i elastična. 

Peršun / Petroselinum sativum

Umiruje kožu, ublažava crvenilo.

Najzanimljiviji i najslavniji deo istorije peršuna predstavlja priča iz vremena starogrčke kulture u kojoj je peršun bio sveta biljka, a njegovim vencem stari su Grci nagrađivali pobednike. Stari Rimljani su peršunom hranili svoje gladijatore pre borbe, ne samo da bi stekli hrabrost, nego da bi im on dao snagu, lukavstvo i oštre reflekse. Maurice Mességué kaže da bi bila ludost koristiti peršun samo za ukrašavanje jela: "Takve ukrase obavezno valja pojesti!" Peršun je bogat izvor vitamina C i B kompleksa, karotenoida, minerala kalijuma, sumpornih soli, kalcijuma, gvožđa, flora, joda, mangana i bakra. Listovi sadrže hlorofil i flavon apigenin, čija svojstva deluju antibakterijski, protiv upala i protiv oksidacije. Primenjen na koži, ekstrakt peršuna ujednačava boju tena i posvetljuje pege. Podmlađuje kožu.

Mastika / Pistacia lentiscus

Mastik smola bila je poznata još u antičkom periodu po svojoj aromi i terapeutskim svojstvima. Zbog njene visoke cene mogli su je priuštiti samo bogati ljudi.

100% prirodnog porekla - dragocena i lekovita smola. Mastika je prirodno rešenje za smanjenje proširenih pora. Čisti kožu zahvaljujući svojem antibakterijskom, antigljivičnom, protivupalnom i antioksidativnom delovanju. Steže pore zahvaljujući svom adstrigentnom dejstvu.

Pšenične klice

Podstiču oobnovu kože.

Pšenica je jedna od najstarijih i najvažnijih biljnih kultura. Za dobijanje visokokvalitetnog ulja izdvaja se "srce" zrna – pšenična klica. Ulje je teško, tamnonarančaste do svetlocrvene boje, blago lepljivo. Ima izrazito zemljani miris. Sadrži visoku količinu vitamina E, čak 3500 IJ na 1 kilogram. Bogato je vitaminom A, B1, B2, B5, B6, C i D. Jača obnovu kože. Vrlo je osetljivo na teperaturu, pa ga treba čuvati na temperaturi do 15º C ili, još bolje, u frižideru

Ricinus / Ricinus communis

Oporavlja trepavice.

Ricinusa vodi poreklo iz istočne Afrike. Danas se sadi širom sveta u tropskim i suptropskim područjima kao uljarica. U Sredozemlju se uzgaja kao ukrasna biljka. Ricinus ili skočac od davnina je poznata lekovita biljka. Ulje se dobija hladnim ceđenjem semenki. Sama semenka je otrovna jer sadrži ricinin, ali od nje se ceđenjem dobija lekovito ulje koje ne sadrži ricinin. Ricinusovo ulje koristilo se u starim razvijenim kulturama za pravljenje melema, protiv sunčanih pega, za lečenje edema i upale oka. Kasnije se ulje sve više upotrebljavalo kao sredstvo za čišćenje (laksativ). Danas se ulje koristi u farmaciji i kozmetici. Ima regenerativna svojstva. Na kožu deluje zaštitno, umirujuće i zaceljujuće.

Ruža / Rosa damascene

Obnavlja kožu, izglađuje bore.

Ruža. Kraljica cveća i kraljica mirisa. Ima na hiljade kultivisanih ruža i isto toliko boja i nijansi. Eterično ulje ruže, kao najskuplje ulje, dobija se ekstrahovanjem sveže ubranih latica. Za kilogram ulja ruže potrebno je pet tona latica. Za 1 litar ružinog hidrolata potreban je 1 kg ružinh latica! Deluje antivirusno, baktericidno i antiseptički. Deluje kod ekcema. Hidrira i umiruje kožu.

Ruzmarin / Rosmarinus officinalis

Podstiče prokrvljenost.

Ruzmarin je zaista izuzetan. Jedna je od triju biljaka (uz bosiljak i mentu) koja izuzetno podstiče mozak na jasne misli i dobro pamćenje. Glavni sastojci su eterično ulje, tanini i gorke supstance. Ulje sadrži borneol, cineol, alfa-pinen, dipenten, lineol, bornilacetate, kamfen i kamfor, ruzmarinsku kiselinu. Bledožute je boje, svežeg, kamforastog, drvenobalzamskog mirisa. Od davnina se kupke s ruzmarinom i masaža uljem ruzmarina preporučuju svim reumatičnim bolesnicima. Ruzmarin je antiseptik, antireumatik, neurotonik, stimulans i kozmetik. Koristi se kod slabe cirkulacije, bolova u mišićima, neuralgija i kod ekcema.

Shea maslac / Butyrospermium parkii

Dobija se iz afričkog oraha.

Prirodno raste u tropskoj Africi. Visina mu dostiže do 20 m. To prekrasno drvo živi 200 do 300 godina, a treba proći oko 30 godina pre nego što se pojavi njegov plod – orah. Sadrži mono-, di- i trigliceride, nezasićene masne kiseline, fitosterole i vitamine. Zbog svog sastava nezamenjiv je u nezi kože.Idealan je za negu suve i dehidrirane, umorne i naborane kože (anti-aging efekat). Reguliše vlagu u koži, obnavlja hidro-lipidni zaštitni sloj i sprečava transepidermalni gubitak vode. Deluje protivupalno, pomaže kod raznih oboljenja kože: psorijaze, seboreje, ekcema, neurodermtisa i akni, zaceljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Duboko prodire u kožu, obnavlja je, hrani i hidrira. Odličnog je delovanja kod tretmana strija i ožiljaka. Čuva kožu od štetnih spoljašnjih uticaja, štetnog UV zračenja i privremenog starenja.

Sikavica / Silybum marianum

Deluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože.

Biljka izgledom poput čička, rasprostranjena po celom Sredozemlju. Za farmaceutske svrhe koristi se plod badelja, bogat flavonoidima (silimarin, silibinin) i fitosterinima. Pomaže u lečenju hroničnih upala bolesti jetre i dispeptičnih tegoba. Ekstrak dobijen iz ploda (Cardui mariae fructus) zbog visokog udela flavonoida silibinina i silimarina i jakih antiooksidativnih svojstava štiti kožu od oksidativnog stresa koji je jedan od najvažnijih uzroka prevremenog starenja kože. Štiti kožu od spoljašnjih štetnih uticaja i štetnih UVA zraka. Deluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože.

Silimarin / Sibylum marianum

Sprečava prerano starenje kože

Sprečava prerano starenje ćelija kože, štiti je od štetnih spoljašnjih učesnika i štetnih UVA zraka.Dobija se iz zrelih, od papusa očišćenih plodova sikavice (Silybum marianum). Plodovi sikavice sadrže flavonoide i fitosterine. Zbog svog antihepatotoksičnog i kolagognog dejstva, koristi se kod toksičnih oštećenja jetre. Štiteći ćelijsku membranu, sprečava ulazak toksičnih supstanci u ćeliju. Ulje se dobija hladnim postupkom ceđenja zrelih plodova. Vrhunsko ulje sadrži čak 70% jakog antioksidansa – silimarina. Svojim antiooksidativnim delovanjem silimarin štiti kožu od oksidativnog stresa. Aktivno deluje protiv znakova starenja (bora), jača čvrstoću i elastičnost kože.

Smilje / Helichrysum italicum

Stimuliše stvaranje kolagena.

Smilje samoniklo raste u netaknutoj prirodi krševitog krajolika uz more. Tipična mediteranska biljka vrlo aromatičnog mirisa, izvanrednih svojstava protiv starenja. Nazivaju ga "Eliksirom mladosti". Od davnina smilje se koristilo protiv mnogih bolesti kože. Deluje na obnavljanje ćelija kod oštećenja kože, bora i ožiljaka. Umiruje iritiranu kožu. Podstiče mikrocirkulaciju. Neutrališe oksidirajuće dejstvo na proteine i lipide ćelijskih membrana, a time i nastajanje slobodnih radikala koji su važan učesnik u procesu preranog starenja (anti-aging dejstvo).

Suncokret / Helianthus annuus

Suncokret ili sunčani cvet, onaj koji se uvijek okreće prema suncu, štiti kožu od spoljašnjih uticaja i štetnog UV zračenja.

U njegovim semenkama nalazi se više od 40 % vrlo kvalitetnog jestivog ulja (gotovo kao maslinovo). Nerafinisano ulje suncokreta lagane je konzistencije, zlatno-žute boje i lagane orašaste arome. Sadrži znatne količine esencijalnih masnih kiselina i visoku koncentraciju vitamina E. Najnovija istraživanja otkrila su da suncokret sadrži ceramid koji je identičan ceramidu VI u ljudskoj koži. Obnavlja oštećenu hidrolipidnu barijeru epiderma, sprečava gubitak vlage. Jača elastičnost kože. Brzo se apsorbuje u kožu. Odgovara svakom tipu kože.

Susam / Sesamum indicum

Deluje kao prirodni UV zaštitni faktor - odbija oko 25% sunčevih zraka.

Nežno ulje, dobijeno hladnim ceđenjem semenki. Bogato vitaminima E, A i B kompleksa, kao i mineralima kalijumom, magnezijumom i kalcijumom. Na kožu deluje regenerativno, podmlađujuće, izglađuje bore i ožiljke, pomaže pri ublažavanju strija nastalih u trudnoći ili pri naglom mršavljenju. Ublažava opekotine. Aktivira hormone u koži i jača imunološki sistem. Izvanredno delotvorno i kod najosetljivije kože. Ako ste se opekli, upotrebite susamovo ulje da ublažite bol.

Šargarepa / Daucus carota

Ulje šargarepe neguje kožu, izvanredno je delotvorno kod nadraženosti i opekotina
Šargarepa je poreklom sa Himalaja. Kod starih Grkaona je bila simbol plodnosti. Ulje se dobija maceracijom usitnjene šargarepe u baznome ulju, obično sojinom. Bogato je vitaminima A, D, E, vitaminima B kompleksa od kojih je najznačajniji B5 (pantotenska kiselina). Sprečava eriteme, iritaciju kože i crvenilo. Povećava vlažnost, posvetljuje hiperpigmentisanemrlje (pege) i sprečava njihov nastanak. Ulje šargarepe sadrži minerale i pigmente (alfa i beta karoten, lutein, likopen). Bogato je flavonima, od kojih je najznačajniji apigenin, ima svojstva koja deluju protiv alergija, protiv upala, protiv oksidacije i kao zaštita od sunca. Podstiče obnavljanje tkiva.

Šipak / Punica granatum 

Grm ili drvo koje uspeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za vreme blažih zima zadržaće deo svojih listova, dok će toko oštrijih izgubiti sve listove. Cvjetovi su zvonoliki a plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje. Kora ploda je kožasta i ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne semenke koje imaju po jednu ovalnu košticu. Koristi se za izradu želea i sokova. Bogat je fosforom, kalijumom, kalcijumom i gvožđem, a sadrži i vitamin B3 (niacin) i vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu). 

Šipak je poznat po bogatstvu vitamina C (od 50 do 100 puta je veća koncentracija ovog vitamina u šipku nego u drugom voću, kao u limunu, na primer ili narandži), tako da on izuzetno jača prirodni odbrambeni sistem organizma. Bioflavonoidi, sadržani u srži i kori grejpfruta deluju sinergično sa vitaminom C, poboljšavajući njegovu absorpciju.

Šipak sadrži i beta-karoten i vitamin A, koji su antioksidanti (deluju na slobodne radikale), što pospešuje zarašćivanje oštećenja na koži nastalih kao posledice procesa starenja ili sunčevog zračenja

Timijan / Thymus vulgaris

Timijan, majkina dušica, čiji mali sivkasti grmovi prekrivaju kamenjare, u vreme cvetanja bogat ljubičasto-ružičastim cvetićima, rasprostranjen po južnoj Europi.

Timijan je u istoriji bio na glasu da sprečava začeće i izaziva pobačaj. Koristio se za spoljašnju primenu kod hladnih otoka i modrica oko očiju.Bogat je eteričnim uljem (timol, karvakol), taninima i flavonoidima. U fitofarmaciji se koristi kao ekspektorans, blagotvorno deluje na pluća, dušnik i nos, umiruje živce ali ne uspavljuje. Kad se njime pari, može u početku sprečiti dalji razvoj gripa, angine ili bronhitisa. Primenjuje se u farmaciji kao antibakterijsko sredstvo kod upale sluznice u ustima i ždrelu. Spoljašnja primena na kožu leči upale i dermatoze.

Vitamin A / Retinol

Lokalnom primenom vitamin A obnavlja oštećene ćelije kože

Vitamin A (retinol, akseroftol) i njegovi esteri (acetat, palmitat) često se upotrebljavaju u kozmetičke svrhe. Vitamin A je važan za normalni razvoj svih tkiva u ljudskom organizmu. On reguliše orožavanje kože i deluje na regeneraciju tkiva. Pospešuje mitozu i proliferaciju ćelija epidermisa. Manjak vitamina A dovodi do hiperkeratolitičkih promena. Takva koža je suva i bledosive boje. Lokalnom primenom vitamin A obnavlja oštećene ćelije kože.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa obuhvataju veliki broj organskih supstanci koje se međusobno jako razlikuju, kako po hemijskoj strukturi tako i po biološkom dejstvu.

Vitamini B kompleksa obuhvataju veliki broj organskih supstanci koje se međusobno jako razlikuju, kako po hemijskoj strukturi tako i po biološkom dejstvu. Tradicionalno, ovu grupu vitamina čini11 članova: B1, B2, B3, B6, B9, B12, pantotenska kiselina ili B5, biotin, kolin, inozitol i PABA (sastavni deo folne kiseline, tj. B9). Često im se dodaje i karnitin.Većina vitamina B kompleksa sastavni je deo koenzima, pa učestvuje u mnogim metaboličkim reakcijama, važnim za biološka dejstva u našem organizmu.Vitamini B kompleksa značajni su za zdravlje i otpornost kože.

Vitamin B3 / Niacin

Vitamin B3 otklanja ljuskav izgled kože.

Nikotinska kiselina i njen amid koriste se za lečenje različitih dermatoza npr. seboreičnog dermatitisa, fotodermatoza i alergijskih dermatoza. Amid nikotinske kiseline je sastojak koenzima NAD (nikotinamid adenin-dinukleotid) i NADP (NAD-fosfat). Neophodan je za građu i funkcionisanje kože i sluznica. U kozmetičkim preparatima ubrzava cirkulaciju krvi i izmenu supstanci u koži, hidrira je. Podstiče prirodnu odbranu kože protiv iritirajućih faktora. Primenjuje se i u lečenju akni.

Vitamin B5 / Pantotenska kiselina

Usporava nastanak bora

Zbog svoje hemijske konstitucije ima nepolarno, hidrofilno delovanje, malu molarnu masu pa lako prodire u kožu.Primenjen lokalno, ubrzava epitelizaciju i poboljšava izgled kože, povećava njenu vlažnost. Primena pantotenske kiseline u obliku kreme koja se nanosi direktno na oštećeno mesto, pokazala se vrlo efikasnom kod različitih dermatoza: eritem, iritacija, crvenilo, akne. Pantotenska kiselina jača prirodnu odbranu kože protiv infekcija.Održava zdravlje i mekoću kože.

Vitamin B9 / Folna kiselina

Čuva kožu od prevremenog starenja

Spada u grupu vitamina B kompleksa. Vitamin B9, folna kiselina, važan je za sintezu nukleinske kiseline RNK i DNK. Ima dovoljno mali molekul, pa lako prodire kroz kožnu barijeru štiteći ćelije od štetnog uticaja UVA zraka.

Vitamin C / Askorbinska kiselina

Pomaže telu da se oslobodi otrovnih spojeva nastalih izgaranjem masnoća

Pomaže telu da se oslobodi otrovnih spojeva nastalih izgaranjem masnoća.Vrlo je koristan za zaštitu strukture i funkcije ćelija.Snažan je antioksidans.Ima važnu ulogu u ćelijskom disanju.Učestvuje u sintezi kolagena i sintezi karnitina, kao I u sintezi međućelijske supstance iz kapilarnog endotela.Smanjuje stvaranje ugrušaka u krvi i venama.
Askorbinska kiselina i askorbil-palmitat primenjuju se za sprečavanje krhkosti kapilara.Manjak askorbinske kiseline smanjuje sintezu kolagena i zbog toga se smanjuje tonus kože.U kozmetičkim pripravcima preporučuje se za izbeljivanje staračkih i sunčanih pega i za dubinsko hidriranje. C vitamin ubrzava protok krvi i snabdevanje tkiva hranjivim supstancama. Regenerativno deluje na kožu. Omekšava je i izglađuje bore.

Vitamin E / Tocopherol

Regenerativno deluje na kožu, izglađuje bore.

Dobijen hladnim ceđenjem pšeničnih klica. Glavna uloga vitamina E je antioksidativna zaštita od štetnog uticaja slobodnih radikala. Svojim antioksidativnim delovanjem štiti kožu od produkata prirodnih metaboličkih procesa i štetnih uticaja okoline. Neutrališe oksidirajuće dejstvo UV zraka na proteine i lipide ćelijskih membrana, a time i nastajanje slobodnih radikala koji su važan činilac u procesu preranog starenja. Ima proivupalno dejstvo, smanjuje eritem koji nastaje nakon sunčanja ili delovanja štetnih supstanci i ubrzava obnavljanje oštećenih ćelija, te skraćuje vreme zaceljivanja rana. Smanjuje transepidermalni gubitak vode, hidrira i omekšava kožu. Sprečava nastanak lipoperoksida, koji podstiče perutanje kože i stvaranje komedona Povećava aktivnost enzima u koži. Regenerativno deluje na nju, izglađuje bore. Delotvoran je kod ožiljaka (upotrebljava se i u hirurgiji).

Vitamin F

Lokalna primena dovodi do obnavljanja barijere lipida unutar nekoliko dana.
Vitamin F je mešavina esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih kiselina (linolna, linolenska, arahidonska). Esencijalne masne kiseline nalaze se u uljima mnogih biljaka. Poseduju značajne fiziološke funkcije, koje utiču na energetski balans, sintezu imunosposobnih prenositelja, strukturu barijere lipida Stratum corneum-a kao i na strukturu ćelijskih membrana. Posebno su važne za održanje zdravih, neoštećenih barijera lipida kao i njihove fiziološke funkcije. Manjak dovodi do suve kože, sklone nastanku ljusaka,sa poremećenom barijerom lipida što se posebno manifestuje povećanim transepidermalnim gubitkom vode. Lokalna primena dovodi do obnavljanja barijere lipida unutar nekoliko dana. Primena vitamina F, uz potrebnu vlažnost, osigurava koži elastičnost. Indikacija:

• oslabljene kapilarne krvne žile
• suva i krhka koža
• koža sklona ljuskanju
• povećani transepidermalni gubitak vode (TEWL)
• hipertrofija lojnih žlezda i hiperkeratoza
• bolesti kože kao što su akne, dermatitis, psorijaza.

Ylang Ylang

Uljani ekstrakt ylang ylang dolazi iz malog kananga stabla, koje raste u kišnim šumama Dalekog istoka. Poznat je pod nazivom "Cvet cveća", i često se upotrebljava za dekoraciju. Ekstrakt ulja ima umirujuće delovanje, a tradicionalno se koristi za ublažavanje tahikardije. Veoma je cenjen u aromaterapiji zahvaljujući svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima.

Žalfija / Salvia officinalis

Žalfija se uzgaja još od antičkih vremena. Grci su je smatrali za panaceju (lek za sve), a prema mitologiji bog Kadmo otkrio je njena lekovita svojstva. Egipćani su je koristili za povećanje plodnosti. Hipokrat je preporučio obloge žalfije za zarastanje rana i čireva. Ime potiče od latinskog salvere, što znači "zdravo". Žalfija se koristi u narodnoj medicini u slučajevima anksioznosti, razdražljivosti i kod dijabetesa. Njen ekstrakt je koristan u formulacijama kozmetičkih proizvoda za zaštitu kože i kose od oksidacije, preparatima za obnovu tkiva u slučaju rana i opekotina. Dobar je antiseptik, adstrigent, reguliše lučenje sebuma i vraća kosi sjaj.

tret