Opasno je sedeti u W polozaju!

Opasno je sedeti u W polozaju!

Mnoga deca su u stanju da u položaju žabe provedu sate

 Postoje i određene grupe dece kojima ovaj položaj nikako nije preporučljiv, a to su deca sa ortopedskim smetnjama

 
Naime, kada sedi u ovom položaju, takozvanoj "W pozi", detetu je torzo "fiksiran", što mu onemogućava da se rotira ili da prebacuje težinu sa jedne na drugu stranu tela. 

Mogućnost i vežbanje rotacije gornjeg dela tela je važno kako bi dete naučilo da balansira dok se kreće. Postoji još par razloga zbog kojih ne treba dopuštati detetu da dugo vremena provodi u ovom položaju - recimo, zbog njega dete ne oseća potrebu da se služi dominantnom rukom. Pošto je u toj pozi detetu gornji deo tela krut, predmete sa leve strane tela hvataće levom, a sa desne strane desnom rukom.
 
Nije nikakva tragedija, kažu stručnjaci, ako dete tek ponekad i kratko zauzima ovaj položaj, ali ako vidite da preteruje u tome, svakako ga treba sprečiti.
Postoje i određene grupe dece kojima ovaj položaj nikako nije preporučljiv, a to su deca sa ortopedskim smetnjama. Uz to, ukoliko dete ima genetsku predispoziciju ka displaziji kuka, ni slučajno mu ne treba dopustiti da sedi u ovom položaju. Isto važi i sa decom sa skolnostima ka spasticitetu.
 
A kako sprečiti dete da zauzima ovakav položaj? Stručnjaci kažu da je najjednostavnije i najefikasnije da ga blago ali uporno podstičete da promeni položaj, kako se ne bi probudio inat. Za ovakav pristup trebaće vam mnogo strpljenja, ali trud će se isplatiti kada izbegnete moguće loše posledice.
 

tret