Koje namirnice bi trebalo uključiti u ishranu?

Koje namirnice bi trebalo uključiti u ishranu?

Smanjenje gustine kostiju u direktnoj je vezi sa količinom kalcijuma koje unosimo kroz namirnice i stilom života koji vodimo.
Koje namirnice bi trebalo uključiti u ishranu?
Na prvom mestu povrće bogato kalcijumom, kao što su kelj, kupus, prokelj, brokoli i sve vrste zelene salate. Pored ovog minerala, zeleno lisnato povrće i kupusnjače sadrže i vitamin K koji utiče na smanjenje rizika od osteoporoze. Kalcijum se nalazi i u mlečnim proizvodima, ali ga u velikim količinama ima i u sirovom susamu. Važno je znati da bi sirovi susam obavezno trebalo uzimati paralelno sa povrćem i voćem koje je bogato vitaminom C, jer će ga naš organizam na taj način najbolje usvojiti. U praksi, to je najlakše sprovesti tako što ćete za doručak pripremiti salatu od sezonskog voća, preliti je limunovim sokom i posuti sa dvije kašike sirovog susama. Takođe, dobar izbor bio bi i doručak koji se sastoji od jogurta ili pavlake, malo ovsenih pahuljica, suvih smokava i suvih šljiva, brusnice koja je pravi rudnik vitamina C i sirovog susama.
Da li je kalcijum jedini mineral koji je zaslužan za zdravlje kostiju?
On je najvažniji, ali su i magnezijum i kalijum prijatelji zdravlja kostiju. Naime, ukoliko u telu nemamo dovoljno magnezijuma, javlja se i manjak vitamina D koji utiče na zdravlje kostiju. S druge strane, kalijum neutrališe kiseline koje „izvlače” kalcijum iz kostiju. Batat, sorta slatkog krompira, dobar je izvor magnezijuma i kalijuma, baš kao i banane. Voće koje sadrži i kalcijum, i kalijum, i magnezijum su smokve i šljive. Možete ih jesti sveže ili suve; tako ćete ne samo sprečiti nastanak osteoporoze, već ćete dovesti u red i probavu, jer su i smokve i šljive bogate vlaknima koje podstiču peristaltiku creva”.
Koliko unos proizvoda životinjskog porekla utiče na zdravlje kostiju?
Njihova uloga u prevenciji osteoporoze je značajna, ali ne i dominantna. Mleko i mlečni proizvodi su dobri izvori vitamina D, baš kao i jaja, losos, skuša, haringa i bakalar, jer pored vitamina D sadrže i omega-3 masne kiseline. Ukoliko niste ljubitelj mleka, jaja i ribe, možete ih zameniti jezgrastim voćem jer je ono, pored vlakana i proteina bogato kalcijumom, magnezijumom, cinkom, vitaminom E i alfa linolenskom kiselinom koja podstiče rad imunog sistema. Badem je rudnik kalcijuma, kao i hladno ceđeno maslinovo i orahovo ulje koje bi obavezno trebalo uvrstiti u ishranu”.
Koje namirnice su neprijatelji zdravlja kostiju?
Kuhinjska so negativno utiče na zdravlje kostiju. Prema istraživanjima obavljenim pre dve godine u Velikoj Britaniji, žene u postmenopauzi koje unose više od pola kafene kašičice soli dnevno gube više koštane mase od ostalih žena iste starosti. Pored toga što izaziva visok pritisak, kuhinjska so dovodi i do gubitka kalcijuma i poroznosti kostiju. Umesto kuhinjske soli, koristite morsku ili sve popularniju himalajsku so, kao i začinske biljke da biste poboljšali ukus hrane. Neprijatelji zdravlja kostiju su i koka-kola i druga osvežavajuća gazirana pića koja sadrže fosfornu kiselinu, jer ona utiče na izlučivanje kalcijuma putem urina. Isti efekat izaziva i konzumiranje kafe i čaja koji sadrže kofein. Naime, na svakih 100 miligrama unetog kofeina organizam gubi šest miligrama kalcijuma”.

 

tret