PRANJE I ODRŽAVANJE DEČJE ODEĆE - VODIČ ZA ČIST VEŠ

Pitate se da li da odeću vašeg mališana prvo uključite na program pretpranja? Došli ste na pravo mesto! U ovom vodiču delimo sve što treba da znate o pranju i održavanju odeće za bebe! (Na netoksičan način!)

Ako očekujete bebu, verovatno ste čuli za termin pripremanje gnezda.

To je onaj magičan period pre porođaja u kome se osećate kao da vas je neko opčinio da očistite već čiste police, sastavite krevetac, sklopite sedište za automobil i naravno: organizujte bebin ormar! To je verovatno jedna od najslađih aktivnosti koju ćete obaviti pred bebin dolazak, ali sama odluka što ćete joj obući zahteva malo više razmatranja nego što mislite.

Nije važno gde je kupljena odeća za bebe koju ste dobili za baby shower, svakako ćete morati da je operete pre korišćenja. Iako možda mislite da je najpreče oprati već nošenu odeću, pranje potpuno nove odeće je podjednako važno.

Kao roditelji koji žele da stvore čisto, netoksično okruženje za svoju decu, u nastavku smo kreirali vodič za pranje bebinog veša koji će obuhvatiti:

  • Zašto bebinu odeću treba uključiti na program za pretpranje
  • Sastojci koje treba izbegavati u deterdžentu za pranje veša
  • Kako odabrati najsigurniji deterdžent
  • Saveti za pranje i održavanje odeće
  • Najbolja odeća za novorođenčad - materijal i boja

 

1. Zašto bebinu odeću treba uključiti na program za pretpranje

Za novu odeću

U zavisnosti od materijala koji se koristi za izradu dečje odeće, može se desiti da je taj materijal potencijalno poprskan štetnim hemikalijama poput formaldehida, usporivača gorenja i/ili pesticida (koji se koristi za uzgajanje pamuka.)

Zbog činjenice da bebe imaju posebno osetljivu kožu i respiratorni sistem, zaista je važno osigurati da mašina ispere što više ovih štetnih hemikalija.

Za već korišćenu odeću

Budući da ne možete biti potpuno sigurni kako je održavana odeća za bebe koju vam je prosledila drugarica/komšinica, jako je važno da je ponovo operete pre korišćenja!

Kao što je gore pomenuto, bebe su podložne alergenima poput prašine i peruti. Ako pidžamice koje će nositi dolaze iz domaćinstva koje ima mačku ili psa, može se desiti da ih zasvrbe oči.

Savet: Sva dečja i bebi odeća mora da ispunjava propisane sigurnosne standarde. Dok neki brendovi to postižu hemikalijama, drugi se odlučuju za prijatan materijal od prirodnih vlakana. Savetujemo da se uvek opredelite za ove druge.

 

2. Sastojci koje treba izbegavati u deterdžentu

Prva stvar koju želimo da se roditelji zapitaju je: Koje štetne hemikalije vrebaju iz mog deterdženta za veš?

Iako nam je stalo i do zaštite životne sredine, više brinemo o potencijalnoj šteti (i kratkoročnoj i dugoročnoj) koju deterdženti za veš mogu naneti kada je u pitanju zdravlje naše porodice.

Ispod je lista uobičajenih sastojaka koje izbegavamo kad god je to moguće:

  • Hlor / izbeljivač
  • Borak
  • Antimikrobna sredstva
  • Optički / UV izbeljivači
  • Sintetički mirisi / parfemi
  • Natrijum lauril sulfat i natrijum lauret sulfat / natrijum lauril eter sulfat (SLS / SLES)
  • Fosfati
  • Dioksan (1,4 dioksan / dietilen dioksid / dietilen etar / dioksan)
  • Veštačke boje

 

3. Koji deterdžent je najsigurniji za novorođenčad?

Mnogi roditelji preferiraju tečne deterdžente za pranje veša u odnosu na prašak, jer se on bolje ispira i manje je verovatno da će ostaviti talog na odeći.

Budući da su mnoge bebe sklone suvoj koži, ekcemima i drugim osipima, važno je da odaberete deterdžent koji ima što manje iritanasa i koji se može temeljno isprati.

Jednostavan DIY recept za bebi deterdžent:

  • 1/4 šolje kastilnog sapuna
  • 1 šolja natrijum-karbonata (sode za pranje)
  • 1 šolja sode bikarbone

Priprema: Sameljite sodu za pranje dok ne dobije finu konzistenciju. Dodajte sodu bikarbonu i polako sipajte kastilni sapun dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Za redovno pranje sipajte 1 kašiku, a za malo veću količinu 2 kašike. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Lakše vam je da kupite deterdžent?

ECOEGG je inovativan deterdžent za veš iz Velike Britanije. Prirodan, veganski, ekološki i hipoalergijski deterdžent koji pogoduje svima koji koriste prirodne proizvode kao i osobama sa osetljivom kožom, kao što su deca, bebe, osobe sa alergijama/ekcemima. U ECOEGG jaje sipaju se prirodan deterdžent i omekšivač u obliku kuglica, koje imaju odličnu moć čišćenja, omekšavaju tkaninu i daju lep, blag miris.

4. Saveti za pranje i održavanje bebi odeće

Uvek se pridržavajte uputstava za održavanje odeće, ali, ruku na srce, mi ponekad volimo da koristimo hladnu vodu kod ispiranja jer pomaže u održavanju boje, printova i štedi električnu energiju. (Takođe pomaže u uklanjanju neprijatnih mirisa!)

Tražite prirodno sredstvo za uklanjanje fleka?

Predmet prethodno potopite u hladnu vodu. Dodajte 1/2 šolje vodonik-peroksida i 1/2 šolje sode bikarbone u mašinu za pranje veša. (Oprati sa drugom prljavom odećom.)

Najbolji način za ubijanje bakterija na odeći za bebe je da je izložite toploti. Možete je ili sušiti na suncu ili koristiti mašinu za sušenje veša.

Ako perete stvari koje imaju kopče ili patentni zatvarač, uvek proverite da li su i dalje čvrsto pričvršćeni za odeću kako biste izbegli opasne situacije.

Stavite sitne predmete poput čarapa i rukavica u mrežastu vreću kako se ne bi izgubile u filteru vaše mašine!

 

5. Najbolja odeća za novorođenčad - materijal i boja

Kada je reč o kupovini odeće za novorođenčad i bebe, važno je odabrati prirodne hipoalergene materijale, poput organskog pamuka, rajona od bambusa i boja za koje se sa sigurnošću zna da ne sadrže teške metale i ftalate.

I organski pamuk i bambusov rajon mogu se uzgajati bez upotrebe pesticida i dodatnih hemikalija poput formaldehida.

Dva sjajna sertifikata na koja treba obratiti pažnju je GOTS Certified Organic i OEKO-Tek Standard 100 koje naši proizvodi poseduju.

OEKO-Tex Standard 100

OEKO-TEX® Standard 100 jedna je od najpoznatijih svetskih etiketa za tekstil koji se testira na štetne materije. Zalaže se za poverenje kupaca i visoku sigurnost proizvoda.

Stručnjaci širom sveta savetuju da je najbolji sastav odeće koji dečja garderoba treba da ima upravo pamuk. Ali, nije svaki pamuk dobar pamuk. Mnoga istraživanja su pokazala da čak i proizvodi na kojima piše pamuk sadrže štetne hemikalije koje su korišćene prilikom uzgoja pamuka.

Oeko-Tex Standard 100 je nezavisni sistem za ispitivanje i sertifikaciju za tekstilne proizvode iz svih faza proizvodnje duž tekstilnog lanca vrednosti. Oeko-Tex 100 sertifikatom se utvrđuje da vlakno ne sadrži nikakav trag hemikalija koje predstavljaju pretnju po zdravlje.

GOTS Certified Organic

GOTS je najpriznatiji sertifikat u domenu proizvodnje garderobe organskog porekla (Global standard for organic textiles). Ovaj standard je razvijen kako bi se ista merila kvaliteta organskog tekstila standardizovala i primenjivala globalno. Trenutno predstavlja najstroži međunarodno priznat sertifikat za organsku proizvodnju. GOTS sertifikat se primenjuje u svim aspektima proizvodnje.

To znači da je pamuk uzgajan na poljima bez upotrebe veštačkih đubriva i pesticida, i da se u proizvodnji poštuju stogi kriterijumi u pogledu dalje prerade, korišćenja aditiva i sl. GOTS takođe obuhvata više društvenih kriterijuma koji su definisani standardom SA8000.

Skrolujte nadole da biste videli naše omiljene proizvode od organskog pamuka! Dostupni u širokom spektru boja i printova, izuzetno su mekani i lako ih je kombinovati.

 

ELODIE DETAILS AMBER APRICOT BAMBOO MUSLIN PELENA

DONE BY DEER DEER FRIENDS PELENE 3 KOM, PLAVO

ELODIE DETAILS GILDED GREY VAFL POKRIVAČ

MJÖLK ZEKICA

LA SIESTA YAYITA – BABY LJULJAŠKA OD ORGANSKOG PAMUKA

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja